torsdag, augusti 25, 2005

Världen Idag motsäger sig själv om propaganda

Världen Idag försvarade härförleden i yttrandefrihetens namn ett antal nazisters rätt att sprida propaganda där homosexuella utmålas som moraliskt nedbrytande på folkkroppen, och avdramatsierare av pedofili. Tidningen kritiserades för detta, bland annat av Richard Slätt på Expo. Jag skrev också en liten text.

Sent om sider bemöter nu tidningen kritiken i en mycket motsägelsefull ledare signerad Ruben Agnarsson. Först varnar han för hetslagstiftningen:

Hetslagstiftningen riskerar att begränsa yttrandefriheten så att kritiska fakta, forskning, undersökningar och åsikter om den homosexuella livsstilen inte får publiceras och diskuteras.

Sen varnar han för nazismens våldsromantik:

Inom nazistiska grupper finns en våldsromantik och en samhällssyn som är väsensfrämmande för kristendomen och som Världen idag kritiserat hårt. När dessa grupper omsätter sin ideologi i våldsbrott, mot homosexuella och andra, ska samhället ingripa och med stor beslutsamhet visa att detta inte accepteras.

Hetslagstiftningen syftar inte som Världen Idag ständigt hävdar att tysta någon debatt, utan att hindra spridandet av propaganda som kan uppmuntra just till våldshandlingar. Här finns ett klart samband. Expo kallar propagandan från de nazistiska organisationerna för livsfarlig i sitt senaste nummer. Men det är just spridandet av sådan propaganda Ruben Agnarsson försvarar. Hur ska han ha det?

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home