torsdag, november 10, 2005

Om lobbying

Lobbying skildras som något mycket fult och suspekt i till exempel Världen Idag. Som en gas som tränger sig in i makthavarnas hjärnor och förvrider dem. I alla fall när det gäller RFSL:s arbete. När förändringar sker i samhället till homosexuellas favör, förklaras det aldrig med att riksdagsledamöter och opinion tycker att det är rimligt, utan att de förvridits eller skrämts av RFSL. Så fungerar lobbying enligt Världen Idag, och kvittot som alltid lyfts fram för RFSL:s ohederlighet är att förbundet för några år sedan blev utsedd till Årets Lobbyorganisation.

Hur de skall ställa sig till begreppet lobbying nu när förre medarbetaren på systertidningen Dagen, Sören Sehlberg fått samma utmärkelse - Årets Lobbyist för sitt arbete för att få alkolås i bilar, får framtiden utvisa. Förmodligen är det skillnad på lobbying och lobbying. Kristen lobbyverksamhet är snäll och god, medan lobbyverksamhet som går ut på att förbättra villkoren för homosexeulla är en ond gas som förvrider och förför.

(Källa: Dagen 051109)

7 Comments:

Anonymous Björn said...

Precis, tidningen och dess vänner på den extrema högerkanten bland Sverige kristna är verkligen lustiga. Dom resonerar emot sig själva gång på gång.

Till exempel när de resonerar kring att utlevd homosexualitet är en synd men om man lever i celebat som homosexuell är det helt förenligt med Gud. Samtidig hävdar de med en dåres bestämdhet att ingen föds homosexuell utan det är ett livsval, en "livsstil" :-)

Om det är ett val, varför vurmar dom då för Homosexuella som lever i celibat? De ger ju drämed tesen att man föds som homosexuell berättigande i samma andemening.

torsdag, november 10, 2005 9:24:00 em  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

Det är det där med logik, Du vet...

Homo sapiens, tror jag att det heter ;=)

fredag, november 11, 2005 4:25:00 em  
Blogger Linnah said...

Jag tror jag ska ha din blogg och dina debatt-texter som min bibel. Eftersom inte den vanliga bibeln är tillämplig i mitt liv, utan endast i Åke Greens värld.

Jag håller inte med dig om att Åke Green bör frias, men vid det här laget känns det inte som att domen i sig spelar någon roll längre. Åke har ändå uppnått alla de syften han hade då han skrev sin predikan. Höjden av lycka måste ha varit att få sin predikan uppspelad i direktsänd TV, effektivare kunde det knappast ha blivit för honom. Med största sannolikhet är det få svenskar som lyckats undgå hans budskap och han har både skapat sig ett namn och fått fler anhängare. Det är sorgligt att det ska vara okej att använda Guds namn för att mässa ut sin egen okunskap och homofobi, och ännu sorgligare att media nappade på hans billiga trick.

Hur som helst, jag tycker du har många tänkvärda åsikter och jag ska försöka komma ihåg och lära mig det du skrivit i dina debattartiklar och använda argumenten nästa gång jag själv hamnar i diskussion med oliktänkande (eller liktänkande för den delen).

(Det här inlägget var inte nödvändigtvis ett svar på det senaste inlägget, men det kändes bäst att det skulle hamna där ändå. :) )

fredag, november 11, 2005 5:28:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för dina vänliga ord, storasystern.

fredag, november 11, 2005 5:46:00 em  
Blogger malte said...

Förekommer det inom kristna kretsar även kritik av homolobbyn utifrån logiska grundar? Jag undrar bara om det här med konsekvens är någonting som de värderar högt, eller om det är en debatteknisk taktik som varje sida kan ta till sig vid behov.

söndag, november 13, 2005 12:35:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Göran. Att inte kalla frikyrkorna kristna är knappast gynnsamt i en debatt som har avsikten att leda till förändring. Att frånta frikyrkorna rättigheten att definiera sig själva är lika fel som att ta den rätten från homosexuella.

Malte. Min erfarenhet är att vetenskap och logik bara tas till när det gynnar den egna saken. Kring ordet vetenskap skulle det för övrigt sitta ett par feta citationstecken.

måndag, november 14, 2005 7:58:00 fm  
Blogger Tobias Smedberg said...

Lobbying har definitivt en negativ klang idag, ofta med rätta. Men lobbying är ett gammalt koncept av demokrati och medborgarinflytande, förklätt i ett nytt ord. Lobbying handlar om särintressen som vill komma till tals. Det kan handla om fotbollsföreningen som vill nå fram till idrottsministern, garnförsäljaren som vill bli hörd av näringsutskottet eller en politiker som vill höra fler synpunkter kring en fråga innan han eller hon fattar beslut. Så ser jag på lobbying ur ett teoretisk prespektiv. Dessvärre är det dock inte alltid särskilt demokratiskt sinnade eller enligt mig goda krafter som har resurserna att bedriva den mest effektiva formen av lobbying. Men lobbying i sig måste inte vara ont även om majoriteten av dem som lobbar skulle vara onda. RFSL är ett lysande exempel på hur lobbying kan användas för att belysa många av de brister som finns i vår demokrati. När organisationer som RFSL inte räds att ta ordet lobbying i sin mun kommer begreppet lobbying sccesivt att ändra sin mening. Åt ett mer positivt håll. Ge inte upp.

onsdag, december 28, 2005 8:13:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home