onsdag, november 02, 2005

Världen Idag och bildretorik

Bildretorik är ett ofta förbisett, och därför extra bedrägligt sätt att påverka och styra helhetsintrycket av en tidningsartikel. Genom att välja porträtt av människor i ofördelaktiga poser kan man lätt undergräva förtroendet för, och förlöjliga vederbörande.

Detta uppmärksammade Världen Idag i somras. De hade upptäckt att deras styrelseordförande, flitige annonsör, ledarskribent, nyhetsföremål och ärkebiskopskandidat Ulf Ekman ofta framställdes med medvetet ofördelaktiga bilder i andra tidningar.

De fem bilder på Ulf Ekman som Pressens bild erbjuder alla de dagstidningar som har bildabonnemang, visar alla ett mycket gestikulerande och illa grimaserande ansiktsuttryck. Fyra av bilderna är äldre än 10 år, den femte är från 1998 med Pressens bilds bildtext: ”Ulf Ekman vägrar prata med Expressen”.

Det är bra att Världen Idag uppmärksammar sådan billig retorik, och några dagar senare rapporterade tidningen att Pressens Bild uppdaterat sitt Ulf Ekman-arkiv. Men som så ofta är Världen Idag själv den störste tillämparen av de pressetiskt tvivelaktiga metoderna de kritiserar (lär här till exempel). Och just när det gäller bildretorik är tidningen mästare. Dagens artiklar om Waldorfpedagogiken och dess grudare Rudolf Steiner är praktexempel på hur man arbetar med bilder på ett propagandistiskt sätt.


Bilden som illustrerar den här artikeln handlar om hur Waldorfpedagogiken hämtar sin inspriation från ockultismen. Här ser man tydligt att det är frågan om en veritalbel häxsabbat.


Så här framställs Waldorfmetodens grundare Rudolf Steiner.

4 Comments:

Anonymous A Girl Named Dick said...

hej Tor,

tack var Queerkids har jag introducerats till forst Varlden idag och senare till din blogg. eftersom den forsta gjorde mig sa forbannad var det fantastiskt skont att bli informerad om att du har agnat sa mycket tid och energi at att granska varlden idag och deras asikter. du gjorde min dag lite ljusare, tusen tack och keep up the good work!

onsdag, november 02, 2005 8:01:00 em  
Blogger Roberto Iza Valdes said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

fredag, november 04, 2005 12:50:00 fm  
Blogger Roberto Iza Valdes said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

lördag, december 24, 2005 6:46:00 em  
Blogger Iza Roberto said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

lördag, september 01, 2007 5:39:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home