torsdag, januari 26, 2006

Ärkebiskopsämbetet - en familjeaffär?

Den som tror att det är familjen Bronett som var Sveriges mesta cirkusfamilj, har förmodligen aldrig hört talas om familjen Hammar. Landet söker ny ärkebiskop efter att broder KG Hammar avgår. I veckan meddelade syster Anna Karin Hammar att hon kandiderar på posten. Och i Svenska Dagbladet idag tillkännager brodern HB Hammar att han också kandiderar, med valmanifest och allt. Han förklarar bland annat att "tiden inte är mogen för en kvinna som ärkebiskop". Nä, och kanske framför allt en homosexuell kvinna? Av de tio punkterna handlar inte mindre än tre direkt om homosexualitet ("Begränsat bud", "Bibliskt äktenskap", "Kyrklig välsignelse"), och ytterligare ett indirekt ("Viktig tradition").

Men det finns inte anledning att tjura överdrivet över HB Hammars manifest. Han fördömer inte homosexualitet, utan öppnar istället upp för en välsignelseakt - dock inom ramen för själavården - på samma sätt som heterosexuella sambor skulle kunna få kyrkans välsignelse. Intressant är punkt nummer tre, som handlar om Bibeln:

Det måste medges att i Bibeln möter oss också sådant som är överspelat, kanske till och med felaktigt. Bibelns centrum är Jesus Kristus. I förhållande till honom är allt annat i Bibeln sekundärt.

Vi får se hur det går. HB Hammar är konservativ, men inte den ärkekonservativa kandidat som den reaktionära delen av kristenheten önskar sig. Det kommer att bli ett spännande val. Framförallt kommer det att bli spännande att se om Ulf Ekman ställer upp, Världen Idag föreslog i höstas.

3 Comments:

Anonymous Henry said...

Att svenska kyrkan skulle vara en cirkus i vilken artistena "The Hammars" sprider största möjliga homofobi må vara. Men inte att jämföra med Cirkus Bronett - I min cirkus är alla välkommna att sprida glädje humor och kärlek - oavsett religion, sexuella preferenser, etniska bakgrunder eller andra neurosser. ;)

Vänligast
Henry Bronett (som för övrigt råkar ha samma initialer som Hammar i "HB" men i övrigt undanber sig jämförelser).

fredag, januari 27, 2006 9:22:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för din underbara kommentar. I min text är inte cirkus det minsta förknippat med homofobi. Jag använder ordet cirkus som metafor för något osannolikt som överträffar dikten, precis som syskonen Hammars konkurrerande kandidaturer. Jag hoppas verkligen att detta framgår. Annars ber jag om ursäkt och underkastar mig ändringsönskemål hundraprocentigt...

fredag, januari 27, 2006 10:06:00 fm  
Anonymous henry said...

Käre Tor!

Ovan skrivet med glimt i ögat! Skulle inte vilja att du ändrade en stavelse - smickrande att du tänker på mig egalt vilkete sammanhang! Hela denna religiösa diskurs om att "Älska dig själv som din nästa - utom om han/hon är gay" väl värd att presentera som "clown entré" på cirkus!

fredag, januari 27, 2006 5:38:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home