måndag, januari 16, 2006

Som om respekt för religiösa känslor inte vore önskvärd...

Det är givetvis bisarrt att man inte ska kunna publicera hypotetiska bilder av profeten Muhammed utan att få en dödsdom inskriven i pannan. "Om man inte tål att Muhammed avbildas i tidningarna och att koranen omtolkas av Salman Rushdie får man vara muslim någon annanstans", skrev Expressens ledare i måndags.

Det finns emellertid en mycket relevant invändning mot publiceringen av bilderna – nämligen respekt. Respekt för den islamska kulturen och religionen. Respekt för andras tro och övertygelse. Nu ska inte en tidning som Jyllands-Posten behöva visa den respekten, en morgontidning ska kunna publicera utan förbehåll. Vad som däremot förvånar mig är hur den kristna pressen ställer sig till den här respekten. I måndags publicerade den norska kristna tidningen Magazinet Jyllands-Postens bilder igen, för att "skapa debatt kring yttrandefriheten", som tidningens chefredaktör Vebjörn K. Selbekk sa till tidningen Dagen i torsdags. Inte för att utmana den islamska tron.

Men det är fullkomligt skitsnack. Hur angelägna om yttrandefriheten brukar kristenheten vara när det gäller sånt som tolkas som provokationer mot den kristna tron? Hur togs fotografen Elisabeth Ohlson-Wallins Ecce Homo emot? Lena Anderssons sommarprogram om Jesus? Aldrig i Sommarprogammets fyrtiosexåriga historia har det kommit så många protester till redaktionen. Sårade känslor, ilska och sorg över den respektlöshet mot kristen tro som Andersson hade visat i programmet. Det krävs inte mycket för att såra religiösa känslor. Det vet tidningen Magazinet. Och just därför publicerar de material som kränker en annan religions principer.

Det är samma taktik som Rote Armee Fraktion använde i Västtyskland på 70-talet. De ville med sina terrorhandlingar skapa konfrontationer med polis och myndigheter för att därigenom tvinga fram statens "sanna fascistiska ansikte", så att nationens proletärer skulle resa sig och göra revolution. På samma sätt vill den fundamentalistiska kristenheten provocera fram det de vill ska vara "islams samma ansikte", för att skapa folkligt avståndstagande mot islam.

Norska tidningen Magazinet är en Livets Ord-publikation, och systertidning till den numera avsomnade svenska tidningen med samma namn, som i viss mån lever kvar genom den flerkyrkliga tredagarstidningen Världen Idag, där Ulf Ekman sitter som styrelseordförande och f.d. Magazinetchefredaktören som VD. Även i Världen Idag har tonen mot islam skärpts tydligt de senaste månaderna. I en artikel som nyligen publicerades i både Världen Idag och Magazinet beskrev Ulf Ekman behovet av en reaktion mot den ”omfattande kampanj att skönmåla islam” som mainstreammedia ägnar sig åt. Och förra veckan liknades den islamska närvaron i Sverige vid en trojansk häst, så som Karl Gerhard besjöng den för att varna för nazismen i folkhemmet. Och så fortsätter det.

Ett helt vanligt religionskrig i massmediernas tidsålder.Publicerad i Sydsvenskan den 16 januari 2005

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Björn said...

Björn, jag tycker verkligen så illa om lögnarna och hycklarna bakom Magazinet i Norge och propaganda tidningen Världen idag i Sverige.

Framförallt på grund av deras underliga bild av hur vi som är homosexuella är och deras många fabulerade historier och lögner.

Men jag tycker dom har rätt i sin kritik av Islam som fundamentalistisk religion och det hot detta medför i vårt demokratiska samhälle.

Du som homosexuell borde inse att vi i detta fall har en gemensam fiende som kommer bita dig i "häcken" :-) (skämt) snabbare än Ulf Ekmans Livets Ord hinner räkna till sju.

Alltså, den Islamiska fundamentalismen innebär inte bara ett hot mot hetrosexuella människor i väst utan kanske ännu mer ett hot mot oss homosexuella frisinnande medborgare i västvärlden.

Face the fact.

tisdag, januari 17, 2006 9:42:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Teokrati och religiös fundamentalism är alltid ett hot mot demokratin, oavsett om den är islamsk eller kristen. Magazinet/ViD/RKTL med mera har en teokratisk agenda, och den gagnar mig inte ett dugg mer än vad ett shariasystem skulle göra.

tisdag, januari 17, 2006 10:04:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men Elisabeth Olssons Wallins bilder visades ju i Uppsala domkyrka. Har du glömt bort det :-)

söndag, januari 22, 2006 3:00:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Nej det har jag inte glömt. Hur så?

söndag, januari 22, 2006 11:00:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home