måndag, februari 13, 2006

Filosofi i ViD

Världen Idags utrikesredaktör Mats Tunehag tar på sig de stora filosofipjäxorna i dagens tidning och försöker vara rolig. Livets små och stora frågor, handlar texten om och här är några exempel.

• Varför kallas jag homofob om jag är emot kyrklig välsignelse av homosexuella ”äktenskap”, när jag inte är sjukligt eller irrationellt rädd för homosexuella?

Mats, om du utgår från en traditionell tolkning av Bibeln som tar avstamp i berättelsen om Sodom och Gomorra är du per automatik homofob. De bibelställen de traditionella uttolkarna hänvisar till i kampen mot homosexuellas villkor används just för att skapa en irrationell rädsla mot homosexuella. Vilken bild målas upp i berättelsen om Sodom och Gomorra? Vilka synder nämner Paulus i samma andetag som homosexualitet? Den traditionella tolkningen slår fast att homosexuella är farliga. Påven har utifrån samma tolkning slagit fast att homosexuella relationer inte är mänskliga. Om du tror på Bibeln (din tolkning av Bibeln) så är du homofob. Om du säger att du INTE är homofob, säger du samtidigt att du inte tror på Bibeln. Enkelt.

• Varför kvoteras det inte in fler män till Lucia?

Ho ho, mycket lustigt. Idag betraktas man ju vara rasist om man inte genast gifter sig med en transexuell handikappad neger, ho ho...

• Varför är det så svårt att få en kopp kaffe? Nej, nu ska det vara kaffe latte, cappucino, espresso, caffé mocha och dylikt. Dessutom måste man välja liten, mellan eller stor.

Vafalls? Tidningen som är Sveriges största förespråkare av valfrihet ondgör sig plötsligt över valfrihet?! Är valfrihetskampen kosmetika för mannens rätt att vara familjens huvud och tvinga kvinnan "välja" att stanna hemma med barnen?

• Varför kritiseras HM-annonser för sexualisering av det offentliga rummet, medan den sex-fixerade gay-paraden i Stockholm ses som något positivt?

HM-annonserna genomsyras av en föreställning där kvinnor är objekt och män subjekt. Kvinnor underordnade och män överordnade. Prideparaden är en karneval som genomsyras av jämställdhet.

2 Comments:

Blogger malte said...

Ett annat svar till fråga 1:

Den som är emot rättigheter för homosexuella brukar kallas för homofob, även om personen inte upplever någon rädsla för homosexuella. Likaså kallas rasister för rasister trots att de inte upplever att de tillhör någon ism eller ideologi, och en politiker som verkar för homosar kan kallas bögkramare även om han aldrig medvetet kramat en bög.

måndag, februari 13, 2006 1:52:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Bra poäng, mr C.

tisdag, februari 14, 2006 7:58:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home