tisdag, maj 09, 2006

Leder homosexualitet till heteroprostitution?

Tidningen Dagens opinionsredaktör Birger Thureson skriver idag i ledaren Människor blir objekt om konsekvenserna som normlösheten på sexualitetens område för med sig, och nämner mordet på 10-årige Bobby, människohandel, sexuellt utnyttjande av barn i flyktingläger och fallet med där en fader utnyttjat sin dotter hundratals gånger.

När normlöshet på sexualitetens område omtalas i kristen media är givetvis homosexualitet det främsta uttrycket för detta. Om homosexualiteten släpps lös och accepteras i samhället öppnas dammluckorna för allsköns annan perversion, brukar det heta. Nu skriver inte Thureson detta explicit, och det är svårt att avgöra om han menar det implicit, men det står bortom allt tvivel att många av hans läsare kommer att uppfatta det så - trots att de exempel som Thureson tar upp alla är resultat av havererad maskulinitet och heterosexualitet.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

"När normlöshet på sexualitetens område omtalas i kristen media är givetvis homosexualitet det främsta uttrycket för detta."

Ack, ack, ett påstående, du inte lyckats backa upp. Jag kan inte hålle med dig. Du får förklara lite bättre.

tisdag, maj 09, 2006 3:19:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Den över alla andra normer stående normen på sexualitetens område är heterosexualiteten - att man och kvinna har sex med varandra. Den sexualitet som de senaste 20 åren tydligast har utmanat denna syn på sexualitet är homosexualiteten - att två personer av samma kön har sex med varandra. Det är framför allt synen på homosexualitet som har debatterats flitigast i kristen media under denna tid, eftersom ett visst tolkningsmönster av Bibeln inte tillåter sådana förbindelser.

Har du några andra förslag på vad som skulle menas med "normlöshet på sexualitetens område"?

tisdag, maj 09, 2006 3:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nu råkar det vara som så att det inte är Kristen Media som har styrt det och det hållet, och har således inte heller sagt att det ena uttrycket skulle vara framför det andra.

tisdag, maj 09, 2006 7:26:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Så du anser alltså inte att homosexualitet har varit en stor fråga i de kristna mediernas diskussioner om sexualitet, normalitet och moral?

onsdag, maj 10, 2006 7:53:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag kan inte se annat än att det har lyfts fram mer, men det gör inte ditt påstående korrekt.

onsdag, maj 10, 2006 10:40:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Är det inkorrekt att påstå att homosexualitet är ett av de främsta uttrycken för normlöshet på moralens och sexualitetens område ur ett traditionellt kristet perspektiv?

onsdag, maj 10, 2006 10:48:00 fm  
Blogger holy g-spot said...

Vill du ha konkreta bevis, har vi allas våran kära Åke som predikar: "Sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen. Herren vet att sexuellt förvridna människor kommer att våldta djuren. Inte heller djuren går fria från människans sexuella behov och branden som är tänd i en människa. Utan t.o.m. detta kan man ägna sig åt."
Åke fick ju, som vi vet, under rättegången stöd från många. Och inte från många som ansåg att yttrandefriheten var viktigast. Utan från de som tyckte likadant. Som hade samma åsikter som han.
Och nu när man pratar om en homofestival i Borgholm säger han:
Åke tror också att en festival skulle kunna leda till ökad kriminalitet.
"En sådan här uppvisning kan uppvigla andra och leda till ökade sexbrott till exempel."

Vidare är det så som Tor säger, heterosexualiteten har alltid stått som norm. Och att allt annat stått som abnormalt, vilket gör det främmande och skrämmande. Och förkastligt. Och lätt att bunta ihop. De har två gemensamma nämnare. Sexuella avvikelser. Och förkastliga.

PS. Tor, jag hade länkat till din blogg från min och fick igår en smått trött, men knäpp kommentar. Tänkte att det kunde vara kul att veta så att du kan bemöta det om du vill. DS.

onsdag, maj 10, 2006 11:32:00 fm  
Anonymous Michael said...

Jag vet faktiskt inte vad människan skriver om riktigt. Alldeles för många variabler. Allt är variabler.

Vilket också gör det till en så lysande retorisk text. Människor som redaan satt ett värde på variabeln "naturligt" eller "livsbejakande" förstår säkerligen artikeln och kanske tycker den är bra.

På så sätt fångar man många, många fler människor än om man skulle sagt något specifikt. Nej, jag tror inte nödvändigtvis att det var författarens avsikt.

onsdag, maj 10, 2006 6:19:00 em  
Anonymous Annaa M said...

Tänkte bara tipsa dig om en blogg som du kanske redan känner till...
http://gudsvrede.blogspot.com

torsdag, maj 11, 2006 2:04:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

annaa m: Guds Vrede är med största sannolikhet en parodi, liksom Bibelbloggen. Fast ibland blir man osäker...

michael:
Människor som redaan satt ett värde på variabeln "naturligt" eller "livsbejakande" förstår säkerligen artikeln och kanske tycker den är bra.

Exakt. Det är så det fungerar. Religiösa tidningar har en enorm teoretisk överbyggnad som religiösa läsare har kännedom om. En skribent kan skriva tre, fyra ord, och religiöse läsaren vet precis vad det handlar om - resten faller på plats i enlighet med den teoretiska överbyggnaden. Men om en ickereligiös som läser samma ord får med största sannolikhet helt andra associationer. Det är därför religiös media måste granskas av människor som har kännedom om teorin och kodspråket.

(Detta gäller givetvis även till exempel politiska tidningar...)

torsdag, maj 11, 2006 7:44:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Super color scheme, I like it! Good job. Go on.
»

lördag, juli 22, 2006 9:57:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home