tisdag, maj 23, 2006

Populistiskt förvanskande av begrepp

Missa inte Världen Idags utrikesredaktör Mats Tunehags billiga försök att skämta i dagens tidning. Det är sorgligt att se vuxna och belevade människor skita ner sig så ogenerat med avsiktliga och populistiska missförstånd. Ända upp till stövelskaften, minsann...

Det måste vara den femtionde gången jag ser företrädare för den konservativa kristenheten förvanska ordet könsneutral som i "könsneutrala äktenskap", till betydelsen könlös. Men återigen: Det är inte individerna i äktenskapet som är könsneutrala, utan själva äktenskapet. Formuleringen könsneutrala äktenskap betyder att det kan bestå av man och man, man och kvinna, eller kvinna och kvinna. Alla i högsta grad med kön och könsorgan.

Tunehag skriver bland annat:
Genom hela mänsklighetens historia och i alla kulturer har man sett och förstått att det finns två kön: man och kvinna. Det går också en röd tråd genom samma historia: äktenskap sanktionerade av samhällen är och har varit mellan en man och en kvinna – inga könlösa eller könsneutrala individer.

Han menar alltså att bara för att ett synsätt är gammalt, så måste det vara rätt. Vid det skall man hålla fast vid oavsett vilka erfarenheter och upplysningar som framkommer genom åren. Homosexualitet har varit omgivet av tabu och demoniseringar genom hela den mänsklighetens historia Tunehag talar om. Inte förrän de senaste tjugo åren har historier om och erfarenheter av homosexualitet kunnat nå det allmäna medvetandet på samma villkor som heterosexualitet – det vill säga utan obligatoriskt demoniska förtecken, som kuriositet eller som metafor för något annat. Därför är det en självklarhet att det inte finns någon utförligare kunskap om homosexualitet, eller några historiska belägg för homosexuella äktenskap.

Finns det fler normer och tradtionella synsätt vi bör vårda bara för att de är gamla, förutom synen på homosexualitet? Ska kvinnor ha röst- och arvsrätt? Skall handikappade spärras in på nerskitade sinnessjukhus? Skall det resas galgbackar utanför varje köping? - Precis som under mänsklighetens historia och i alla kulturer? Inga skygglappar är så effektiva som de konservativa. De skymmer även sikten rakt fram.

Mats Tunehag är utan vidare en av Världen Idags mest erfarna redaktionsmedlemmar. Det råder inga som helst tvivel att han har intellektuell kapacitet att göra skillnad på begreppen könsneutrala äktenskap och könlösa individer. Ändå skriver han som han gör. Det vittnar om en djup oärlighet gentemot läsarna, eftersom syftet inte är att klargöra samband, utan att blanda bort korten.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nice colors. Keep up the good work. thnx!
»

lördag, juli 22, 2006 9:57:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home