fredag, maj 19, 2006

Sjöberg talar ut

Pastor Stanley Sjöberg uttrycker det tydligt i dagens upplaga av tidningen Dagen. Homosexulla har inget i kyrkan att göra. Att homosexuella gör anspråk på Jesus som sin frälsare och finner identifikation i Bibeln betraktas vara ett angrepp "mot hjärtat av den kristna församlingens gemensamma tro och övertygelse".

7 Comments:

Blogger holy g-spot said...

Intressant. Minns när jag gick med i en diskussionsgrupp i Vasakyrkan i Sthlm för några år sen, då Ecce Homo var aktuell. Diskussionsgruppen handlade nämligen om detta. Och där sa vår präst nåt som vart lite av ett aha-ögonblick. Just att Jesus avbildas efter våra normer. Jesus i norden kan avbildas som blond (som gjorts i min gamla församling). Nere i Afrika, svart. Och nu så kom homosarna med Ecce Homo som satte Jesus in bland oss, med oss som norm. Oerhört befriande. Och det visar på just hur Jesus är till för alla. Och är det inte så det ska vara? Tydligen inte de mer konservativa, där bara vita, hetero, medelklass män får framgå som norm... so to speak... ;)

lördag, maj 20, 2006 7:27:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Det är sant.

Just identifikation från är grunden för all emancipatonsteologi. En grupp som tidigare varit försmådd och utsött av dem som traditionellt haft tolkningsföreträdet, finner något i Bibeln att identifiera sig med och lyfter upp det.

Apropå Ecce Homo vill jag passa på att understryka att bilderna inte avbildar Jesus som homosexuell, utan omgiven av homosexuella. Den konservativa kristenheten vägrar att inse detta, utan slår gång på gång fast att bilderna framställer Jesus som homosexuell. Detta är ett bra exempel på den konfrontativa och konfliktskapande läggning dessa debattörer har.

lördag, maj 20, 2006 11:56:00 fm  
Blogger holy g-spot said...

Men hur kan man tolka bilderna ur Ecce Homo att Jesus skulle vara homosexuell? När han är i vaggan med två kramande mammor och pappor? När han döps, för att könsorganet visas? Skulle det vara homoerotiskt eller nåt? Fattar inte riktigt. Hmmm...

söndag, maj 28, 2006 3:53:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

De gör den tolkningen för att de vill ha en konfrontation. De vill utmåla "gayrörelsen" som blasfemisk och gudlös, omoralisk och förhånande. Ganska billigt. Men det funkar.

söndag, maj 28, 2006 5:45:00 em  
Anonymous Berre said...

Problemet är när man blandar människors färg, och en synd som samma, då är det inte så genomtänkt. Rasläror är farligt, och utvunnet ur darwinismen.

Men varför får inte Sjöberg tolka att bilderna visar en homosexuell Jesus? Du, Tor, har lite problem med att låta andra få tolka en bild annorlunda än du själv?

Ecce homo utställningen må kanske inte påpeka att Jesus var homo, men, den försöker visa att homosexualitet är rättfärdigat av Jesus, vilket är helt galet.

Och jag ser inte i Sjöbergs artikel något om att, "Homosexulla har inget i kyrkan att göra"?

Har aldrig läst eller hört att någon präst/pastor sagt sådant. Däremot försöker homosexuella säga att det är så, och du Tor. Det jag hört och sett skrivas är däremot att alla är välkommna till kyrkan, men att präster och pastorer inte ska lära ut synder som något bra. Det är en stor skillnad.

lördag, juni 03, 2006 1:04:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Sjöberg får tolka bilderna hur han vill. Frågan är vad han har för intresse i att tolka dem som att de framställer Jesus som homosexuell? Det enda syftet jag kan se bakom det är att skapa konfrontation.

Det vi ser i vissa bilder är att Jesus är omgiven av homosexuella. Det finns inga pratbubblor där han rättfärdigar homosexualitet. Vad han gör är att se människorna runt omkring sig (=Ecce Homo).

I sin artikel kritiserar Sjöberg att homosexuella söker identifikation i Bibeln, och ser Jesus som sin frälsare. Han kallar detta för ett angrepp mot hjärtat av den kristna församlingens gemensamma tro och övertygelse. Således: Homosexuella har enligt Sjöberg inte rätt att söka identifikation i Bibeln, eller att betrakta Jesus som sin frälsare.

lördag, juni 03, 2006 1:13:00 em  
Anonymous Anonym said...

Great site lots of usefull infomation here.
»

lördag, juli 22, 2006 9:57:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home