tisdag, maj 02, 2006

Världen Idag bör finnas på bibliotek!

Världen Idag har på sistone uppmärksammat att flera bibliotek inte är intresserade av att tillhandahålla tidningen - även om prenumerationen skänks av privatpersoner. Så här förklarar Kristina Andersson, som är tidningsansvarig vid Umeå Stadsbibliotek varför de inte är intresserade av Världen Idag:

– Vi tar ju inte in något som vi inte vill stå för, till exempel om någon skulle vilja att vi skulle ta en ny nynazistisk eller fundamentalistisk tidning.

Vad menar du med fundamentalistisk?
– Det finns ju religiös fundamentalism som jag inte tycker att vi ska sprida och inte politisk fundamentalism heller, säger Kristina Andersson.

Du säger att ni vill ha en stor bredd, en tidning på kristen värdekonservativ grund borde väl vara intressant då?
- Vi har ju andra kristna tidningar, så den är inte unik på det viset. Vi känner inte att den tillför något som vi vill ha.

Några dagar senare publicerade tidningen några intervjuer med riksdagsledamöter som tycker att Världen Idag absolut bör finnas på bibliotek. Jag tycker också att den bör vara tillgänglig, framförallt av följande orsaker:

1. Världen Idags webversion är undermålig. Den uppdateras långsamt och bara en bråkdel av materialet hamnar där.

2. Har man bara tillgång till webben går man alltså miste om ett stort antal artiklar som skulle vara värdefulla att granska.

3. Man missar även redigeringen och bildmaterialet - två subtila sätt att manipulera. (Till exempel att publicera en notis om ett pedofilfall bredvid en notis om homosexualitet, eller att använda ofördelaktiga och förlöligande bilder av meningsmotståndare. Sånt är vanligt i Världen Idag.)

2 Comments:

Blogger Johannes said...

Hej! Det här var en intressant blogg. Tänkte bara passa på att säga det :) Mvh Johannes

tisdag, maj 02, 2006 12:40:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Åh, tack så mycket!

tisdag, maj 02, 2006 12:46:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home