torsdag, juni 15, 2006

Förföljarens rätt att förfölja

Lutherska kyrkan i Mordvinien trakasseras av ortodoxa, rapporterar Olof Edsinger, Generalsekreterare för Salt-Barn och unga i EFS i dagens upplaga av tidningen Dagen. Mordvinien är en autonom republik i den ryska rådsrepubliken, och han intervjuar den lutherske pastorn Aleksej Aljusjin i huvudstaden Saransk. Pastorn berättar om förföljelser och hot från företrädare för den ortodoxa kyrkan, på grund av att Svenska Kyrkan bereder frågan om välsignelse av partnerska. Perspektivet i artikeln är häpnadsväckande. Det är förföljaren och mobbaren som har ges rätt. Hot och trakasserier tycks vara OK, bara skälet bakom är rättfärdigat...

– För mig känns detta som att strida vid fronten och plötsligt uppleva att soldaterna bakom mig ger upp och ger sina vapen till fienden. Hur ska jag kunna bjuda in människor till kyrkan när jag inte längre är säker på att den lutherska kyrkan är den rätta? Är det i själva verket helvetet jag bjuder in till när jag tar människor till kyrkan?

Den sjuåriga flickan kommer hem från skolan, storgråtandes.
– De andra barnen mobbar mig för att jag är rödhårig.
– Kära nån, då går vi till frisören bums och färgar det. Ska vi säga blont?


Församlingen X har gömt flyktingar i sin kyrka. Kyrkvärden går oroat fram till kyrkoherden.
– Polisen står utanför. De verkar jättearga!
– Kära nån, lås genast upp! Jag går och sätter på kaffevatten. Fråga komissarien om han använder mjölk och socker.


När ska kristenheten våga vara det salt de ständigt yvs över att vara? När skall de våga lyssna till de evigt förkastade och demoniserade istället för förföljarnas bekväma lögner? Vad är det för kristendom som inte kategoriskt förkastar alla typer av trakasserier, hur rättfärdiga de än tycks vara ur det ljumma perspektivet?

1 Comments:

Blogger Noa Resare said...

Edsingers utgångspunkt är nog att det är självklart att blont hår är bättre än rött. Det är visserligen fel att spöa upp rödhåriga, men det naturliga för en rödhårig att göra är naturligtvis att klippa av håret, eller färga det regelbundet.

lördag, juni 17, 2006 9:31:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home