måndag, juni 12, 2006

Världen Idag och bordellhärvan

Världen idag har de senaste månaderna grävt fram sjuttiotalets så kallade bordellhärva igen – en skandal där flera svenska toppolitiker avslöjades som sexköpare. Det var visserligen inget brott på den tiden, men moraliskt tvivelaktigt, särskilt när det handlade om gifta politiker och minderåriga prostituerade. I sin artikelserie hävdar Världen Idag bland annat att två nu levande och mycket kända före detta politiker, samt Olof Palme utnyttjade minderåriga sexuellt.

Givetvis är det bra att Världen Idag rotar i oegentligheter som uppenbarligen inte har retts ut ordentligt, men tidningens val av vinkel är besynnerlig. De fokuserar nämligen till övervägande del på medias tystnad – att etablissemangspressen inte vågar skriva sanningen om skandalen. Men de bryr sig inte om att gräva vidare kring sina utpekanden. Ytterligare ett exempel på den gamla goda antydnings- och insinuationsjournalistik som vi känner så väl från Världen Idag.

De pekar alltså ut ett antal kända politiker i komprometterande sammanhang, och verkar förvänta sig att andra tidningar ska göra det smutsiga konfrontationsjobbet. Ingenstans framgår det att Världen Idag sökt politikerna för en kommentar eller erbjudit dem möjlighet att bemöta utpekandena, något som torde höra till den mest elementära och självklara pressetiken.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home