tisdag, augusti 15, 2006

Talkshow, del 1

För några veckor sedan hade jag rik tillgång till kristna tevekanaler, och fick bland annat se programmet jag suktat efter sedan jag såg det annonseras på den profetiska sajten Flammor, nämligen paret Hallmans talkshow Spekter med domedagslobbyisten Holger Nilsson och den svenska exgayikonen Hans Gardelach. Det första som slår mig är att det inte är konstigt att Ulf Ekman är så populär. I jämförelse med andra svenska kristna teveproduktioner är han helt enormt professionell, inte bara på svenska – hans Another Day of Victory sänds på perfekt engelska. Möjligen är det med förhoppningen om vad denna popularitet och skicklighet kan leda till för kristenheten i stort, som Ekman och Livets Ord på de senaste åren fått plats i den kristna värmen.

De flesta svenska produktioner genomsyras annars av rent pinsamt dilettanteri.

Spekteravsnittet inleds med Holger Nilssons utläggningar om Da Vincikoden – "En smart attack mot Kristus". Maria Hallman poänterar att boken förbjudits i Libanon, och att "Vi vill att den ska kastas i papperskorgarna. Vi vill inte att den ska säljas mer". Så uttalar sig yttrandefrihetshjältinnan som utropade sig till dissident efter att ingen ville trycka hennes bok Homosexualitet är synd (mer därom senare).

Nilsson tar även upp en annan av sina käpphästar, nämligen det kontantlösa samhället och "chipet under huden". Det kontantlösa samhället betraktas vara Djävulens system, där man tvingas bära hans märke på handen eller i pannan. "Den som tar märket går evigt förlorad, han går till helvetet." "Det är ett ont system".

Därefter presenteras Hans Gardelach, som gör ett positivt och mycket varmt intryck. Han berättar sin historia om tråkig barndom, övergrepp, bråk och slagsmål. Hur han hamnar i Stockholms porrvärld, ägnade sig åt "perverst sex" och levde i berusning, som "fullblodspsykopat". Hur han träffade en kvinna med HIV och själv fick viruset i slutet av 1980-talet. Och hur han blev frälst och befriades från sjukdom, missbruk och intresse för perverst sex. Förhoppningsvis kan hans berättelse och föredöme hjälpa andra ur destruktiva missbruk.

(fortsättning följer)

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home