onsdag, september 13, 2006

Allt det I viljen, att menniskorna skola göra eder...

Man bara måste älska Världen Idag...

För tre veckor sedan hade de en artikelserie om hur medierna styr våra intryck, bland annat genom manipulativa bildval. En av artiklarna ligger här, och exemplifierar med hur George Bush kan framställas för att framstå som dum eller maktlös. Tidningen har även också varit mycket kritiska till att övrig media haft för vana att framställa Ulf Ekman genom ofördelaktiga bilder.

Idag skriver tidningen om journalisterna Fredrik Sjöshult (Dagens Industri) och Niklas Svensson (Expressen), som skrev mycket om KDU:s infiltrationsförsök i SSU. Svensson försökte även förmå Socialdemokraterna att portförbjuda Världen Idag från presskonferenser. Kort sagt: Det är journalister som har ett horn i sidan till Världen Idag. Dagens artikel har rubriken Politiska reportrar i valrörelsens fokus, och illustreras med denna fina, neutrala, objektiva och balanserade bild.

I artikeln där Världen Idag avslöjar hur "de andra" och "oärliga" tidningarna använder bildretorik kan man bland annat läsa följande:

Filmen eller fotografiet har använts flitigt i media för att förmedla och understryka ett budskap. Det handlar sällan om uppenbart lögnaktiga bilder [...], oftare sker ett medvetet val av fotografier eller filmsekvenser som ger ett speciellt intryck av en känd person. Läsaren eller tittaren kan inte försvara sig mot känslan av att en politiker eller opinionsbildare ständigt ser osympatisk ut, utan börjar undermedvetet tro att personen ifråga är otrevlig bara för att bilderna ständigt visar honom eller henne arg eller upprörd.

[...]

Personerna ser osympatiska ut, argsinta och verkar ha fångats av kameran just i ett vredesutbrott. Betraktaren tänker sällan på att det finns andra bilder där personerna ger ett vänligt och harmoniskt intryck – men de fotona används inte då redaktören vill att personen ska se otrevlig ut.

Jag förstår inte varför Världen Idag bemödar sig med att skriva långa artiklar om mediemanipulation och illvinklingar. Det hade ju varit mycket enklare att be läsarna granska just Världen Idag för att få alla önskvärda exempel:

Världen Idag och bildretorik
Om hur de framställer antroposoferna och andra meningsmotståndare.

Oärlig citering
Om hur de infantiliserade dåvarande kd-ledaren Erik Slottner i en intervju, samt ställde vilseledande frågor.

ViD kritiserar sina egna metoder
Där tidningen kritiserar just den guilt-by-association-journalistiken som de själv tillämpar i hög grad...

samt min favorit:

Sexköpet som blev pedofili
Om den sexköpande HD-domaren som tidningen genom insinuationer och spekulationer gjorde till pedofil.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home