tisdag, november 21, 2006

Kritik av den homosexuella livsstilen

Igår publicerades en insändare i Sydsvenskans lokaldel som protesterade emot att homosexuella får allt fler rättigheter.

Det är förvånande hur snabbt utvecklingen har gått de sista åren mot ett samhälle där homosexuella beteenden ses som alltmer accepterade och ”normal” istället för att som tidigare ses som avvikande och motbjudande.

Insändarskribenten anser att det är "diverse reklamkampanjer" som har indoktrinerat folket till den här omsvängningen. Själv tror jag att det handlar om människors empati, att positiva erfarenheter av homosexualitet har tillåtits komma fram de senaste åren och att många har upptäckt att de har homosexuella personer i sin närmaste omgivning, som har gjort att attityderna har förändrats.

Hon beklagar vidare att "hinder för att homosexuella ska ha så mycket rättigheter som möjligt tas bort". Den sedvanliga formuleringen om att homosexuella inte ska förföljas, men... finns med.

Men inte heller ska vi som är emot utbredningen av ett samhälle där homolivsstilen ses som normalt, tystas ned och förlöjligas.

Nej, självklart inte. Men det blir lättare att ta er på allvar om ni reder ut vad "homolivsstil" är för något. Var konkret i kritiken, bitte.

10 Comments:

Blogger Christoffer Smitz said...

Har det dykt upp något bemötande i tidningen?

Tycker det är förvånande att man kan välja att publicera den typen av okunniga texter, men å andra sidan är det väl inget krav på typ "ordet fritt"-sketioner att det ska vara särskilt genomtänkt.

tisdag, november 21, 2006 3:07:00 em  
Anonymous James said...

Christoffer: Bör kritik mot komosexuella således censureras? Eller hur ska jag förstå din kommentar?

tisdag, november 21, 2006 4:55:00 em  
Anonymous J a m e s said...

Ursäkta; Homosexuella.

tisdag, november 21, 2006 4:55:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

James, vad är "kritik mot homosexuella" egentligen?

tisdag, november 21, 2006 6:20:00 em  
Blogger Christoffer Smitz said...

james:

1. Tors fråga är intressant. Besvara gärna den.

2. Åsikter som är okunniga och fördomsfulla ska givetvis inte förbjudas. Det är till och med ibland bra att dessa tankar kommer ut så de får bemötas med riktig, sann kunskap om hur verkligheten faktiskt ser ut.

Jag menade blott att jag tyckte det var underligt att den typen av okunniga kommentarer bereds utrymme i vad jag uppfattar som en mer eller mindre icke-religiös dagstidning.

Men, kanske hade det att göra med det jag anförde ovan, i första stycket under avsnitt #2.

(Givetvis existerar okunskap och fördomar även inom icke-religiösa sammnahang, är väl bäst att tillägga.)

tisdag, november 21, 2006 9:02:00 em  
Anonymous Björn said...

"Den homosexuella livsstilen" som är ett begrepp lanserat av motståndare till rättigheter för homos och en av de mest frekventa retoriska knepen från bokstavskristna för att slippa se nyanser och ta debatten ärligt.

Matthew Shepard som ju blev mördad i USA för att han var homosexuell har fått en mängd människor att engagera sig i kampen mot hatet av oss homos och det har genererat den utmärkta siten Hatecrime till exempel. Läs här:

http://www.hatecrime.org/subpages/hitler/hitler.html

Om hur många bokstavskristna vill fördöma oss och våra liv på samma sätt (med samma argument) som Hitler fördömde judarna. Lika fult och lika orättfärdigt.

onsdag, november 22, 2006 7:22:00 fm  
Anonymous James said...

Tor: Samma sak som kritik mot kristna. Samma sak som kritik mot muslimer. Samma sak som kritik mot judar, eller romer, eller tyskar, eller socialister, eller baptister, eller cyklister. Eller antigayretoriker. Eller ngn annan.

Christoffer: Först säger du att det är bra att dessa åsikter kommer fram, men sedan att det är konstigt att de beredes utrymme i en stor dagstidning. Är dessa åsikter således mindre värda och passar bättre i ett mindre forum. Ska kritik MOT HOMOSEXUELLA, inte förekomma i dagspressen? Vad insuinerardu egentligen?

onsdag, november 22, 2006 6:59:00 em  
Blogger Christian BK Aasvestad said...

James,

kritik mot personer som råkar vara homosexuella, judar, romer,kristna eller dylikt, -ja.

Kritik mot personer därför att personen ifråga är homosexuell, jude, rom, kristen eller dylikt, -nej!

onsdag, november 22, 2006 8:46:00 em  
Blogger Christoffer Smitz said...

james:

Jag skulle tycka det var märkligt om en seriös dagstidning beredde plats för en debattartikel där någon hävdar att jorden och inte solen är centrum i universum, men jag skulle inte för den sakens skull hävda att man inte får uttrycka den åsikten (hur okunnig den än må vara). Förstår du?

onsdag, november 22, 2006 9:08:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

J a m e s
OK. Vad kan det var för typ av kritik mot homosexuella då? Har du exempel?

torsdag, november 23, 2006 4:42:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home