tisdag, november 28, 2006

Om skämt och kränkningar

I efterspelet efter Åke Green-processerna gjorde Världen Idag allt för att stödja även de mest depraverade formuleringarna i Greens predikan. Gång på gång försvarades cancersvulstmetaforen med förklaringen att Green med detta endast avsett själva homosexualiteten, inte de homosexuella. Handlingen - inte personen...

Inför Tom Ahlands dokumentär Lindansaren där CP-skadade ståuppkomikern Jesper Odelberg skämtade om Livets Ord publicerade Världen Idag en gripande intervju med en handikappad kvinna som är medlem i Livets Ord, där uttrycker en forhoppning att "Sveriges Television inte [ska tillåta] Tom Alandh att sprida nya fördomar om kristna." SVT uppmanas alltså att förbjuda skämt om kristna. Artikeln har rubriken:

"Tänk på att det är mig ni attackerar"

Men hur var det nu? Var det Livets Ords lära han skämtade om eller medlemmarna? I artiklarna om Åke Greens cancersvulst var det oerhört noga att uppmärksamma skillnaden på handling och person. Är inte den skillnaden viktig i det här sammanhanget? Enligt logiken som gällde i Green-texterna borde ju inga kristna känna sig påhoppade eller kränkta av att någon driver med deras troshandlingar och beteenden i kyrkan.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Håller helt med! Nån ordning får det väl vara.

/Lena

tisdag, november 28, 2006 5:09:00 em  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

När Far super är det rätt!

tisdag, november 28, 2006 7:10:00 em  
Anonymous fred said...

Mouhaha... bullseye!

torsdag, november 30, 2006 12:40:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home