onsdag, november 08, 2006

Pride i Jerusalem

På fredag planeras en Prideparad i Jerusalem, och självfallet är saken mycket kontroversiell. En polischef räknar enligt Haaretz med att det ska behövas 12000 poliser för att kunna garantera säkerheten för deltagarna. Den senaste veckan har våldsamma demonstrationer och kravaller ägt rum i protest. Världen Idag skriver idag om de mer moderata protesterna mot demonstrationen:

Paraden väntas bli en uppvisning i homosexuell livsstil (sic!). Bland många kristna finns en oro att händelsen bland ortodoxa judar ska uppfattas som ett kristet evenemang.
[...]
Jerusalems borgmästare Uri Lupolianski anser att marschen ska ställas in.
– Det skulle förnya den styrka, förståelse och samhörighet som är stadens ledstjärna, säger han.

Det är fantastiskt att höra någon säga så om stoppandet om en demonstration för bland annat mänskliga rättigheter och lika villkor...

En homoparad genom staden på fredag väntas genom tv-sändningar få uppmärksamhet också i den omgivande arabvärlden. Industri- och handelsminister Eli Yishai, som också är motståndare till marschen, varnar för konsekvenserna.

– Gayparaden skulle kunna tända eld på hela Mellanöstern, säger han.

Starkast är motståndet från ortodoxa judiska kretsar. I denna grupp ser en del ett samband mellan det förödande kriget mot Libanon och sommarens homosexuella World Pride festival i Jerusalem. Att öppna för homosexuella krafter bryter mot Guds lagar och kan därför skada landet, menar man.

Själv frågar jag mig bara: Vad i hela fridens namn ska det vara bra för med en prideparad i Jerusalem? Hur kan en stad som är helig för kristendomen, judendomen och islam vara annat än förbannad för homosexuella. Lyssna på de judiska fundamentalisterna som tänder eld på bilar i protest. Lyssna på mullorna som samlar stenar till sitt steningspartaj. Lyssna på de konservativt kristna som byter batterier till sina megafoner. Är det inte bara att inse att vi inte är välkomna där, och låta de bokstavstroende trätas ifred i sin blodbesudlade stad?

Etiketter:

10 Comments:

Blogger malte said...

Vaddå 'vi'? Vem är du att säga vad Jerusalems hbtare ska och inte ska hålla på med?

onsdag, november 08, 2006 3:36:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Äsch, man kan väl få vara lite bitter from time to time?

onsdag, november 08, 2006 3:43:00 em  
Blogger Noa Resare said...

Jag tycker att det finns många bra skäl att synliggöra ickenormativitet överallt i världen. Framför allt tycker jag att det är en möjlighet för Israel att visa att de faktiskt är det enda land i mellanöstern som kan kallas demokratiskt.

Jag tror att en parad skulle betyda mycket för hbt-personer i hela regionen.

onsdag, november 08, 2006 4:57:00 em  
Anonymous Anonym said...

Stackars alla hbtare, det här blir pinsamt Tor. Kanske kan det vara så att de UTTALAR sig utifrån säkerhetssynpunkt och inte värderingar. Nej, men så kan det inte vara, för i din värld tycks allt som kan tolkas till negativt för homosexuella vara av direkt illvilja, nej ursäkta, jag menar hat.

onsdag, november 08, 2006 8:02:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Självfallet har du rätt, Anonym. Den ultraortodoxa Haredisekten skapar kravaller med syftet att peka på att säkerhetsläget för deltagarna i paraden är kritiskt. Det låter rimligt.

Visst.

Menar du att det inte är värderingar bakom borgmästarens uttalande om att stoppandet av paraden kommer att skapa samhörighet och styrka? Ligger det inte värderingar bakom parallelldragandet med Hizhbollahraketer? Inga värderingar bakom uttalanden om att homosexuella krafter skadar landet?

onsdag, november 08, 2006 8:16:00 em  
Anonymous anynymen said...

Hopplöst att debattera med cynism och sarkasm. Borde du inte växt ifrån det vid det här laget Tor? Kan det vara så att du INTE är offer denna gång, och inte ens hbt-gruppen. Det är nog dags att valna upp och inse att hela världen ite hatar dig!! Om en gayparad hålls i Jerusalem kommer troligtvis krutduren att explodera: Men det får man inte säga, då hatar man homosexuella och säger i själva verket att homosexuela inte ska få finnas? Come on!!! Kan man inte få påvisa saker där homosexuella finns emd i sammanhanget utan att ni direkt tror att ngn hatar er? Kära nån....

onsdag, november 08, 2006 8:32:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Självfallet kommer krutdurken att explodera! Det håller jag ju med om. Jag avser dock inte det självklara konstaterandet, utan
1. kravallerna

2. uttalandena från borgmästaren

3. skrivelsen till till premiärminister Olmert: ”Herr premiärminister, gör allt som står i din makt för att stoppa denna förolämpning av Förintelsens överlevande”

4. Parallellerna mellan Prideevenemanaget och Hizbollahraketerna.

5. Konstaterandet att "de homosexuella krafterna" kommer att skada landet.

Vad tycker du själv att dessa uttalanden signalerar?

onsdag, november 08, 2006 8:36:00 em  
Blogger Christian BK Aasvestad said...

Jag är tvecksam till att hbt-israeler, ja iofs inte bara dom, utan mång sekulära israeler skulle vilja följa din linje om att "det är bara att inse att vi inte är välkomna där, och låta de bokstavstroende trätas ifred i sin blodbesudlade stad" och därmed överlåta Staten Israels huvudstad till de ultra-ortodoxa fanatikerna som deras exklusiva ägendom...

onsdag, november 08, 2006 9:06:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Självfallet har ni rätt alla tre - Malte, blippie och christian. Ni har absolut rätt. Men jag kan inte hjälpa att jag är pessimist. Jag tror det kommer att gå åt skogen. Ibland måste man avstå från det som är rätt.

onsdag, november 08, 2006 9:18:00 em  
Blogger Christian BK Aasvestad said...

Men en sak, det här fattar jag verkligen inte:

"Bland många kristna finns en oro att händelsen bland ortodoxa judar ska uppfattas som ett kristet evenemang."

Kristna är en mycket liten minioritet i Israel och jag skulle gissa att dom är underrepresenterade bland hbt:arna, så var kommer rädslan för att priden ska uppfattas som "ett kristet evenemang"??

onsdag, november 08, 2006 9:45:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home