torsdag, maj 24, 2007

Borgerlig historierevisionism i hbt-frågor

Vid en manifestation mot homofobi förra veckan påstod jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) att alla viktiga reformer på hbt-området har genomförts av borgerliga regeringar, men att socialisterna är duktiga att ta åt sig äran. Och visst: de borgerliga hade makten 1979 när sjukdomsstämpeln ströks och 1994 när lagen om partnerskap klubbades igenom. Men de hade inte det minsta med reformerna att göra. Sjukdomsstämpeln ströks ju av Socialstyrelsen, med generalsekreteraren Barbro Westerholm som pådrivande – inte av regeringen.

Och vad partnerskapslagen beträffar har den en lång och mycket invecklad historia. Den hade aldrig blivit av om de som drev frågan inte hade utnyttjat varenda tum av sin politiska förslagenhet och kunskap om riksdagsarbetets kryphål och bakvägar. Även denna gång stod Barbro Westerholm i spetsen – nu riksdagsledamot för folkpartiet och ordförande i partnerskapskommittén. (Lyssna på hennes underbara berättelse om lagens tillkomst här, i talet på Pridefestivalen 2004.)

För det första grundades inte lagen på en proposition från regeringen Bildt som Sabuni får det att verka som. Det var en omöjlighet med kds i regeringen. Centern och moderaterna var också starka motståndare. Förslaget lades istället fram som en riksdagsmotion skriven av folkpartiet, med stödmotioner från västerpartiet och socialdemokraterna.

För det andra röstade de borgerliga riksdagsledamöterna i huvudsak nej till förslaget, med undantag av folkpartiet där en majoritet (21 av 31) röstade för. 20 av 26 av centerpartisterna var emot, liksom samtliga 25 kds:are. Endast 2 av 75 moderater röstade för, och en av dem var Fredrik Reinfeldt som höll ett modigt anförande i kammaren om varför han gick emot partilinjen. Samtliga närvarande socialdemokrater och vänsterpartister röstade för. (Riksdagsprotokollet från debatten ligger här. Det är bedrövande läsning...)

Detta betyder självfallet inte att moderaterna och centern ska behöva bära någon sorts hundhuvud i homofrågan idag – men man får heller inte skriva om historien som Nyamko Sabuni försöker göra. Om socialisterna (eller folkpartiet) skulle få för sig att ta åt sig äran i partnerskapsfrågan, så har de faktiskt all rätt att göra det. Men den verkliga äran tillfaller inte några partier, utan de enskilda personer från båda blocken som kämpade för frågan. Och framförallt då Barbro Westerholm.

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous SixDays said...

"Vid en manifestation mot homofobi förra veckan påstod jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) att alla viktiga reformer på hbt-området har genomförts av borgerliga regeringar, men att socialisterna är duktiga att ta åt sig äran."

Sossarna kan säga samma sak om de vill. Oavsett så har egentligen INGEN av dem rätt att på nåt sätt ta åt sig "äran".

De enda som har kämpat och vunnit är HBT-arna & Friends och de har gjort det själva. Var var moderaterna och var var sossarna i början av kampen lixom?

Jag var inte ens född då så jag har ingen aning, men jag tror knappast att de var de som stod på barrikaderna så att säga.

torsdag, maj 24, 2007 1:03:00 em  
Anonymous Teas mamma said...

Åh Tor! Jag blit alldeles kär i dig när du fullständigt tillintetgör lögnare och skitsnackare såhär.

torsdag, maj 24, 2007 11:14:00 em  
Blogger Daniel said...

Klockrent!

Kanske är det just Barbro Westerholms partitillhörighet Sabuni försöker slå mynt av?

måndag, maj 28, 2007 1:05:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home