tisdag, maj 01, 2007

Citat om hotellbiblar

Min gode vän J.M. bloggar på Helt OK och har en utmärkt förmåga att uttrycka sig koncist och tydligt. Så här skriver han om hotellbibelsdebatten:

Sluta. Bara sluta...

Debatten om Biblarna på hotellrummen har naturligtvis också spårat ur. Näste man till rakning, Göran Skytte:

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_15099328.asp

Jag orkar egentligen inte ge mig in i denna debatt. Men tre saker behöver sägas:

1) En Bibel i byrålådan är inte kränkande. Sluta nöta på detta snart blankslitna begrepp! Att leva i ett fritt samhälle innebär inte att man har rätt att slippa allt man inte gillar. Det är varken demokrati eller frihet. Man får lära sig att rycka på axlarna, konstatera att alla andra är idioter och gå vidare i livet. Tro mig, det funkar.

2) Kristna är inte förföljda i Sverige idag. Det dumpas inte dagligen "en hink skit" över dem. Däremot blir deras världsbild och deras åsikter ifrågasatta, framförallt när de uttalar sig i politiska frågor. Det är helt i sin ordning och en logisk följd av att samhället utvecklas mot att bli mindre homogent. Se det som en utmaning istället. Det finns mycket av vishet och intressanta tankar i kristendomen som förtjänar att diskuteras.

3) Det är inte en rättighet att få placera ut böcker på hotell och förvänta sig att de lämnas kvar där av hotellägarna. Det måste vara upp till dem att bestämma vad som ska finnas i rummen.

Basta!

Så enkelt borde det vara.

2 Comments:

Anonymous Daniel Giertz said...

3) Det är inte en rättighet att få placera ut böcker på hotell och förvänta sig att de lämnas kvar där av hotellägarna. Det måste vara upp till dem att bestämma vad som ska finnas i rummen.

Förvisso, men det är upp till var och en en att stödja dem som lägger Bibeln där. Anta att det inte fanns, och aldrig hade funnits biblar på hotellrummen. Anta sedan att en kristen hotellägare placerar ut dem på sina hotell. Det har han rätt att göra. Dagen och Världen I Dag och Trons Värld och kanske Kyrkans Tidning och Katolskt Magasin och massor av andra tidningat skulle uppmuntra kristna att prioritera denna hotellkedja. Det har de rätt till. Som konsument har man rätt att välja hotell utifrån om de har biblar, eller chokladbit på kudden, eller tempurkudde, eller mörkrostat kaffe eller tavlor av katter eller.......ja, listan kan göras oändligt lång. Kanske skulle andra hotellkedjor tänka att här finns en kristen marknad, och också börja med biblar på rummet. Nämnda tidningar skulle säga att de här andra hotellen är lika okej att stödja. Till slut kanske alla utom Scandic har biblar på rummen. Är det då fel av kristna att fortfarande prioritera hotell med biblar?

torsdag, maj 03, 2007 2:39:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

De far val prioritera vilka de vill. Sjalv tycker jag att det ar viktigare med laga priser och bra service.

fredag, maj 04, 2007 6:33:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home