onsdag, maj 09, 2007

Lettisk tidning piskar upp fientliga stämningar mot homosexuella

"Sponsrar britterna och Ryanair Lettlands pederaster", frågade sig den lettiska tidningen Ritdiena i mars. "Utlänningar lägger sig i Lettlands interna affärer".

Saken handlar om en delegation från London Pride som reste till Riga i våras för att underteckna ett samarbetsavtal med Riga Pride. Homosexuella i Lettland lever under hård press, från politiskt, religiöst och samhälleligt håll. Pride-demonstrationerna har stoppats eller överösts med stenar och exkrementer. Parlamentet försökte stryka "sexuell läggning" ur en antidiskrimineringslag härom året. Och hardcore-antigayaktivister från USA har utropat Lettland till det nya slagfältet i det kulturella kriget mot homosexualiteten. Saken blir inte mindre smaklös av att utvecklingen i landet hyllas av Världen Idag.

Exemplet från Ritdiena visar hur även media stämmer upp i den populistiska kören mot homosexuellas villkor. I artikeln listas alla som medverkade i mötet mellan de båda prideorganisationerna som brottslingar, med detaljer om fullständig resväg under besöket.

"Utlänningar lägger sig i Lettlands interna angelägenheter", skriver alltså tidningen. Men istället för att försöka piska upp fientliga stämningar borde tidningen rikta tacksamhet mot dem uppmärksammar och försöker förbättra en situation som landet och dess politiker själva är fullständigt oförmögna att hantera.

(källa: Pink Paper, 22 mars 2007)

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home