fredag, juni 13, 2008

Selma Lagerlöf reduceras till "erotiskt vilsen"

Världen Idag tycks vara uppe i ett projekt som går ut på att reclaima författare, konstnärer och artister, som på grund av sin konst eller sitt liv blivit homoikoner. I april publicerades en lång artikel om Michelangelo, där bland annat konstnärens dikter till Tommaso de' Cavalieri citerades. Den synnerligen relevanta informationen att det i själva verket rör sig om kärlekspoesi, utelämnades av tidningen. Och idag publiceras en artikel om Selma Lagerlöf, där hennes kärleksliv, som innefattar långa och innerliga relationer med först Sophie Elkan, och sedan Valborg Olander reduceras till formuleringen att hon var "känslomässigt och erotiskt vilsen".

Det jag hittills läst av Lagerlöfs brevväxling med dessa kvinnor vittnar inte på något sätt om vilsenhet. Tvärtom framstår hon som oerhört beslutsam, hängiven och explicit på det känslomässiga och erotiska planet.

Genom att förtiga och förvränga viktig fakta försöker Världen Idag skriva om historien och göra den mer religiöst korrekt. Det är en synnerligen intressant form av revisionism, och jag ser mycket fram emot nästa artikel.

3 Comments:

Blogger trollhare said...

Jag ser fram emot när de ger sig på Karin Boye, måste jag säga...

lördag, juni 14, 2008 11:19:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Något offtopic kanske men sverigdemokraterna nämnde på sin senaste kongress två historiska personer som de menar idag skulle kunnat vara sverigdemokrater, dels Per-Albin Hansson och Selma Lagerlöf.

Verkligen ironiskt eftersom sd talar om det monogama heterosexuella äktenskapet ska vara samhällets ideal. Selma Lagerlöf var lesbisk och hade tydligen en kärleksrelation med en annan kvinna. Per-Albin Hansson hade i många år en älskarinna bredvid äktenskapet.

För övrigt var Selma Lagerlöf politiskt engagerad i folkpartiet och Per-Albin Hansson var som bekant sosse.

Visserligen kunde de två tala vackert om Sverige men så var ju retoriken då men förmodligen hade ingen av dem gillat sd och deras budskap om de varit politiskt engagerade idag.

Bengt Held

lördag, juni 14, 2008 11:57:00 fm  
Anonymous Anonym said...

att Majoritetsägaren av tidningen, Livets Ord, ägnar sig är ren och skär historierevisionism är ju inte konstigt.

Jag menar, närheterna till övriga historiskt fundamentalistiska ideologier som ägnade sig/ägnar sig åt detsamma är ju slående.

Brist på internkritik, hyllade av en härskare som "helig" och okritiserbar...En Führerpersonlighet...

Likheterna är som sagt slående och skrämmande.

Fram för upplysthet och sanning istället för de unkna lögnerna från Livets Ord genom deras propagandaorgan Världen igår.

lördag, juni 14, 2008 11:00:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home