onsdag, juli 16, 2008

Antipride del 2: Richard Oostrum, "Guy who was gay"

Den 2 augusti, i samband med Europride kommer Richard Oostrum till Centrumkyrkan i Sundbyberg för att lansera sin bok Inte längre gay (Guy who was gay, här ligger ett uttdrag ur originalet). Boken ges ut av Gospel Media, som beskriver den bland annat så här:
Den skildrar en man som tar steget in i gayvärlden och sedan bävande berättar för omgivningen om sin homosexualitet. Efter sin partners bortgång i aids fanns inte längre några spärrar och hans livsstil blev alltmer destruktiv med många tillfälliga relationer, alkohol och droger.

Vad det handlar om är alltså den vanliga leken med ord. Inget tal om homosexualitet, utan bara homosexuell livsstil, det vill säga aids, destruktivitet, promiskuitet, alkohol och droger. I den konservativt kristna retoriken reduceras homosexalitet till ett antal negativa beteenden och företeelser, och när man har tagit sig ur dessa så har man följudaktligen lämnat den homosexuella livsstilen... Men känslorna gentemot medlemmar av det egna könet är ofta kvar, det vill säga själva homosexualiteten.

Oostrum inledde heterosexualiseringsprocessen kring 1994 och på exgayorganisationen Exodus sajt sammanfattar han sin historia. Det framgår inte riktigt när texten är skriven, men boken kom 2004, så låt oss utgå från att Exodustexten också är skriven då någon gång, det vill säga tio år efter att processen började. Han berättar att han fortfarande kan bli attraherad av män, men att hans heterosexuella känslor är under tydlig utveckling: "My heterosexual feelings are clearly developing". Efter tio år... Han har därtill sagt upp sig från sitt jobb för att kunna ägna sig åt mission och fördjupning av sin tro på heltid.

Jag tror inte att Oostrum ljuger i sin bok. Jag underkänner inte hans upplevelser och erfarenheter. Jag ser inte ner på hans heterosexuella dröm. Han har all rätt att definiera sig själv och sina personliga mål. Om en människa vill försöka bli heterosexuell, så har jag inga synpunkter på det. Förutom möjligen: "Vad ska det vara bra för?" Och: "Till vilket pris?"

För mig framstår det emellertid tämligen klart att Oostrum i själva verket är bisexuell. Det är ju det han berättar: att han både har homo- och heterosexuella känslor. Oavsett vilket, betyder det inte att man blir heteosexuell bara för att man slutar upp med att gå på nattklubb, dricka alkohol och ha anonymt sex.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Att dom bara orkar dessa kristianister med sin pinsamma vilja att kategorisera, problematisera och svartmåla oss homosexuella genom hänvisandet till oss som varandes en stereotyp klunga människor med ett antal gemensamma negativa epitet.

Kom över en intressant artikel på Exgay- watch som handlar om hur Exodus och kristianisterna i övrigt vill frammåla homosexualitet som varandes en enhetlig, destruktiv och negativ "Livsstil":

http://www.exgaywatch.com/wp/2005/10/exodus-internat-2/

Att dessa hycklande lögnaktiga kristna har mage att sprida sin dynga. Tänk om dom istället för oss homos hade valt att kampanja emot svarta tex eller judar med samma argument....Change is posible from the destructive black/jewish "lifestyle"

onsdag, juli 16, 2008 12:28:00 em  
Anonymous Anonym said...

Björn, välkommen till Centrumkyrkan och lyssna till och träffa Richard. Jag lovar att du får ett signerat gratisexemplar av hans bok. Om du efter det tycker att han är en hycklande lögnaktig människa så får du tycka det. Men jag tycker det är fördomsfullt att säga så om en person man bara läst ett par rader om.

torsdag, juli 17, 2008 9:21:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kära Joel! Det var rart att bjuda in mig till Centrumkyrkan. Det var ett tag sedan jag var där faktiskt men mest beroende av att jag inte bor i Sundbyberg längre.

Så för att klargöra, jag kallar inte författaren för lögnaktig, du tvistar om i mina ord. Han tror säkert innerligt på att hans homosexualitet var en besatthet av onda andar och att han nu lyckas leva i celibat tvivlar jag inte på.

Däremot är det sätt på vilket de fundamentkristna som befinner sig runt författaren exponerar detta både lögnaktigt och hycklande eftersom de vill saluföra detta som om man just kan bli "botad" från sin homosexualitet och använda författaren som ett exempel.

Jag skulle också kunna välja att gå i celibat men inte blir jag mindre homosexuell för det.....

Igen; Eran besatthet av oss homosexuella.....hitta en verklig fiende istället att kämpa emot.

fredag, juli 18, 2008 12:44:00 em  
Anonymous Anonym said...

Så till något mer allmänmänskligt och ack så viktigt budskap i dessa dagar av Pride och stolthet över den egna identiteten och till de som vill få oss att ändras, gå tillbaka i garderoben och skämmas över de vi är tillägnar jag sången: I am what I am, här sjungen av den fantastiska brittisk/amerikanska sångaren och skådespelaren John Barrowman (själv öppet Gay)

Enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=M3Prshgtga4&feature=related

För de som vill veta mer om John så besök gärna:

http://www.johnbarrowman.com

tisdag, juli 22, 2008 3:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Till Björn igen... Då är det bara mig du kallar hycklare och lögnaktig eftersom det är jag som är ansvarig för att boken gavs ut och att Richard kommer till Sverige. Gospel Media (www.gospelmedia.se) har gett ut ett stort antal livsberättelser med olika människor som mött Gud. Vad är det som pekar mot att vi skulle vara besatta av homosexuella? Vi ser inte homosexuella som några fiender. Antar att du har råkat ut för fördomar från kristna, och att det kanske är därför du har fördomar mot kristna? Jag tror inte att Richard var besatt av onda andar. Var har du fått det ifrån? Det är också felaktigt att Richard lever i celibat. Han är gift och har barn. Hans fru kommer dessutom med till Sverige nästa vecka.
Styrkan i Richards självbiografi är att den är öppen, ärlig och visar på en kärleksfull Gud som kan fylla det tomrum som bara han kan fylla. Förstår inte riktigt varför det verkar vara så kontroversiellt med denna bok. Läs den först - kritisera den sen.

Vänligen,

Joel
www.gospelmedia.se

tisdag, juli 22, 2008 8:20:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men varför marknadsför du då Richards självbiografi som något talande eller representativt för att vara kristen och homosexuell?

Jag har en massa böcker jag skulle vilja utmana dig att utge Joel som berör homosexualitet och kristendom i ett fräschare och mer AD 2008 ljus dvs att det är helt förenligt att vara homo + kristen (och inte leva i celibat)

Jag skulle snabbt kunna få ut ett antal exemplar av boken "What the Bible really says about homosexuality" som du skulle kunna få dela ut till dina "troende" samtidigt med att du delar ut Richards bok?

Right? Det vore väl fair? Kristen mot kristen, ärlighet och heder, right Joel? Gud vill väl inte att vi hycklar, ljuger och sprider ensidig lögnaktig propaganda...

Kolla in:

http://www.amazon.com/What-Bible-Really-About-Homosexuality/dp/188636009X

Eller:

http://www.soulforce.org/article/homosexuality-bible

Din sanning Joel är inte allas sanning och franförallt inte Guds sanning.

tisdag, juli 22, 2008 9:04:00 em  
Anonymous Anonym said...

Efter en snabb bläddring på din hemsida ser jag att du ger också ut "kristen" musik. Snabb fråga: Varför kan jag inte se de många (och växande skaran av) kristna homos som ger ut musik :-)

Platsar vi inte Joel :-) ....inte tillräckligt troende kanske...

hmmm... du tycker kanske vi bara skulle ta steget in i garderoben och kanske ingå skenäktenskap med en kvinna...säkert Joel hade du omfamnat oss och vårt budskap då.... :-)

Jag kände spontant att Shawn Thomas ville dedikera en sång till dig. Kolla in:

http://www.youtube.com/watch?v=v8OQdSM5k2o

Mer om Shawn Thomas på: http://www.youtube.com/user/shawnthomasonline

Nu...vad kan Richard lära Shawn Thomas? Att inte vara sann mot sig själv kanske men är det verkligen ett kristet värde att ljuga?

tisdag, juli 22, 2008 9:17:00 em  
Anonymous Anonym said...

En ytterligare kommentar är på sin plats för jag ser när jag läser igenom den sista kommentarern från Joel att han anser att jag har fördomar emot kristna vilket innebär att han inte förstår.

-Jag har inte fördomar mot kristna Joel, är själv kristen. Jag har däremot problem med det enorma hyckleri som är representativt för de fundamentalistiska kristna som kampanjar emot homosexuella och sprider fördomar och uppmanar som du gör genom din inbjudan av författaren till boken, oss att ändra på vår läggning för att passa in er er föreställningsvärld och i er agenda.

Japp, det har jag många synpunkter på.

Du gör det enkelt för dig när du generaliserar och bygger upp en "vi och dom " värld där man antingen är kristen (och därmed god och from per automatik) eller homo (och därmed ond och syndfull per automatik)

Dessa infantila och nyanslösa föreställningsvärldar om era medmänniskor är motbjudande.

Så igen; Om något kristet homo hittat hit och som känner det oförenligt att kombinera sin tro med sin sexuella läggning ger jag några länkar. På engelska, de svenska motsvarigheterna håller inte lika hög kvalité så jag hoppas att språket inte är problem:

http://whosoever.org/index.shtml
http://www.exgaywatch.com/
http://www.truthwinsout.org/
http://www.soulforce.org/
http://www.wouldjesusdiscriminate.com/
http://www.ecwr.org/
http://www.affirmation.org/
http://www.gaychristian101.com/Gay-Christian-101.html

Det går alldeles utmärkt att förena kristen tro med homosexualitet och du behöver inte ändra på den du är!

onsdag, juli 23, 2008 6:55:00 fm  
Blogger Johan said...

Även om jag egentligen inte vill blanda mig i denna debatt, så är det möjligt att ni båda generaliserar från era olika perspektiv. Det vill säga Joel utifrån perspektivet att alla homosexuella kan/bör ändra på sin sexuella läggning för att kunna vara kristna, och Björn utifrån perspektivet att det inte finns de homosexuella som kan vara lyckliga som kristna efter att de valt att leva i celibat eller t.o.m. i ett förhållande med en människa av motsatt kön. Jag tror (fast jag menar inte att jag vet) att det kan finnas homosexuella som lever på detta sätt, men troligen är det vanligare att de är lyckligare om de bejakar sin sexuella läggning i kombination med sin tro. Fast min poäng är bara att variationen är så stor i hur vi är som människor, och i vad som gör oss lyckliga, att det inte finns en mall, ett facit eller ett recept som funkar för alla, vare sig det gäller Joels eller Björns (eller Johans) åsikter eller världsbilder.

Människan är mycket mer komplex än så, men samtidigt mycket enklare än så också. Det viktigaste att komma ihåg är att det som funkar för en människa, hur bra det än kan vara för denna person, kanske inte funkar alls för en annan människa. Det är därför idén om mission och omvändelse aldrig nånsin riktigt funkar, eller egentligen är förkastligt, oavsett om det handlar om kristen, muslimsk, homosexuell, vetenskaplig, filosofisk eller politisk mission. Vi är alla olika (men samtidigt lika)!

onsdag, juli 23, 2008 8:58:00 em  
Blogger Johan said...

För att förtydliga föregående inlägg så menade jag att all typ av mission är förkastlig, således även heterosexuell mission (jag vet alltså inte egentligen vad vare sig homo- eller heterosexuell mission är men om det finns nån sådan så är jag emot den). Det borde alltså varit ett etc. efter den meningen i förra inlägget. Dessutom så håller jag nog med Tor om att Richard möjligen eller troligen är bisexuell och inte homosexuell, men som sagt det är ju upp till varje enskild person att definiera vem man är. Men jag tror fortfarande att det är så att det är oerhört stor variation i vilken väg som passar för en människa att gå för att bli salig, lycklig och harmonisk, även om vi alla letar efter samma eller liknande mål. Och denna variation tror jag alltså finns även inom s.k. homogena grupper, som troligen är mer heterogena än vad vi tror.

onsdag, juli 23, 2008 9:15:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nej kristna REDUCERAR inte människan till en rad beteenden. Kristna sätter aldrig likhetstecken mellan person och personens beteende, tankar och känslor. Däremot anses det inom kristendomen att det är reducerande att sätta ett sådant likhetstecken....att låta tankar, känslor, beteenden bli personens "jag".

Detta eftersom vi tror att människan är fri och inte född till ett visst beteende, tankar eller känslor....utan att vi står som fria människor att välja vilka tankar, beteenden och känslor vi vill. Detta gäller altså inte endast kärlek och sex utan allt i livet.

onsdag, juli 30, 2008 8:41:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home