torsdag, juli 03, 2008

Högerkristen bojkott av McDonald's

Ledaren för American Family Association Don Wildmon har en god känsla för dramaturgi. Redan i tisdags annonserade han att "AFA will have a major announcement concerning McDonald's. It will be in your mailbox Thursday." Föga oväntat handlar det om att AFA uppmanar till bojkott av företaget. Här ligger kampanjsajten: boycottmcdonalds.com.

Orsaken bakom bojkotten är att McDonalds har gått med i National Gay & Lesbian Chamber of Commerce (NGLCC), en organisation som stödjer HBT-vänligt företagande och lobbar för homosexuellas rättigheter. Man kan säga att det en sorts motsvarighet till Svenskt Näringsliv, fast med HBT-förtecken. Det är svårt att tänka sig en sådan organisation i Sverige, men i ett land som USA, där det finns starka krafter som kämpar för diskriminering av HBT-personer på arbetsmarknaden, är det förmodligen en nödvändighet. Såväl den nuvarande presidenten, som presidentkandidaten John McCain är t.ex. emot att homosexuella par ska omfattas av samma förmåner vad trygghet och försäkringar beträffar som heterosexuella.

Bland de många företag som är så kallade Corporate partners till NGLCC finns t.ex. Kodak, Burger King, Pfizer, KPMG och Sotheby's. Som vanligt när AFA manar till bojkott verkar det alltså ligga helt godtyckliga skäl bakom. Läs till exempel om kampanjerna mot Disney och Ford.

Den enda förklaringen jag kan komma på till varför vissa företag blir bojkottade och andra inte, är att det ligger ekonomiska motiv bakom. Att AFA uppmanar sina 2,5 miljoner medlemmar att bojkotta vissa företag för att det ska gynna konkurrenter som AFA har ekonomiska intressen i. Detta är bara en spekulation – en rejält konspiratorisk sådan dessutom. Men jag kan som sagt inte komma på någon annan förklaring till det godtyckliga och inkonsekventa agerandet. Någon borde kolla om AFA och deras höjdare har aktier i t.ex. Burger King...

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Intressant teori, jag önskar jag hade såna kunskaper att jag kunde kolla upp eventuella konspirationer.

Men huga vad ambivalent jag vart nu, vad det gäller McDonalds så "bojkottar" jag dom av en helt annan anledning redan, eller anledningar, och det första är att det faktiskt handlar om skräpmat och min kropp är mitt tempel, samma gäller Sibylla, Max, BK osv, jag är så petig med vad jag stoppar i mig... kanske därför jag är lesbisk... sorry kunde inte låta bli ;)

Det var intressant med NGLCC, ska kolla in deras sida, hade inte hört talas om dem förut.

torsdag, juli 03, 2008 7:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor

Det som är viktigt att veta är att företagen har ett mycket större ansvar för en individs sociala trygghet i USA (t.ex. för sjukvårdsrättigheter) jämfört med i Sverige där det främst är ett offentligt ansvar. Effekterna blir alltså mycket större för löntagarna i USA vilken policy deras arbetsgivare har.

Dessutom är det inte bara den kristna högern som använder sin konsumentmakt - det gör även HBT-rörelsen som har ganska bra koll på vilka företag som är gayvänliga och vilka som inte är det. De lobbar givetvis också - och det tycker jag de gör rätt i.

Trenden har varit mycket positiv de senaste 10 åren.

Från en artikel från USA-gaysiten www.365gay.com om andelen av de 500 största företagen i USA som explicit har en HBT-vänlig policy.

"Nevertheless, 92 percent of Fortune 500 companies now include workplace protections based on an employees’ sexual orientation, according to the report – up from 51 percent in 1995.

A majority of Fortune 500 companies provide benefits to same-sex domestic partners. Over the past year 17 companies have added the benefits bringing the total to 267 – or 53 percent of Fortune 500 companies.

Since Jan. 2006, the number of Fortune 500 companies that include gender identity in their non-discrimination policies went from 78 to 125.

In 2003, only eight companies had such policies."

Hur många av Sveriges 500 största företag har någon policy emot diskriminering pga sexuell läggning? Hur många börsbolagsledningar i Sverige vet ens vad transpersoner och könsidentitet är? Jag har ingen statistik som bevis men det verkar som att USA:s företag är mer medvetna om sånt här. Som Tor säger kanske delvis för att antigayrörelsen är med mer i offentlig debatt i USA än i Sverige.

Storföretagen i USA gör det givetvis inte främst för att vara trevliga, de inser att de tjänar ekonomiskt på inkluderande policy eftersom de förlorar kompetenta medarbetare om deras arbetsplaters är rasististiska eller HBT-fientliga. Men det kvittar egentligen, det viktigaste är att de gör det. Och om affärsnytta och bra etik kan förenas så är det väl perfekt.

Vi som är HBT eller som är hetero och HBT-vänliga har kanske orsak att ha viss koll på företagen. Heinz är det senaste exemplet. Men det existerar säkert fler sådana.

Bengt Held

torsdag, juli 03, 2008 9:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Intressant är förresten att USA med dess nuvarande lagar aldrig skulle accepteras som medlem i EU. Inte för att någon ansökan från USA att bli medlem i EU är aktuell....

USA hade givetvis varit tvungna att avskaffa dödsstraffet och stänga Guantanamolägret för att bli EU-medlem för att nämna exempel inom den generella politiken.

Men även inom HBT-området så bryter USA
mot EU:s policy inom två områden.

Dels så förbjuder USA öppet homosexuella inom försvaret vilket bryter mot flera viktiga principer inom EU, rätten till privatliv, rätten att slippa bli diskriminerad och rätten till yttrandefrihet (den som berättar i en insändare i lokaltidningen att han eller hon är homo bli avskedad). Alla EU:s 27 länder tillåter homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret. Däremot har ansökarlandet Turkiet kvar ett förbud vilket de med all sannolikhet måste avskaffa om de senare ska få bli medlemmar.

Sedan har USA inte heller någon nationell lag mot diskriminering pga sexuell läggning inom arbetsmarknaden vilket EU kräver av alla medlemsländer och som idag också alla unionens länder har.

De länder utanför Europa som skulle klara EU:s krav inom HBT-området är ganska få, Kanada, Nya Zeeland, Israel, Mexico, Costa Rica, Peru och Taiwan. Sedan skulle Israel inte kunnat bli medlemmar av andra orsaker tex att de tillämpar kollektiv bestraffning. I Australien har en delstat olika åldersgräns för homorelationer och heterorelation men annars klarar landet EU:s HBT-krav.

Nu är det givetvis en helt teoretisk diskussion men det visar att EU i ett internationellt perspektiv har tydliga krav inom HBT-området.

Bengt Held

fredag, juli 04, 2008 1:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kolla in kommentarerna på den högerkristna propagandarörelsens sida för att trycka ut sin patetiska bojkott: http://boycottmcdonalds.com/

Wow, If the comments are to be representative of christian values then I would say "Hate thy brother" is the most prominent christian value of them all :-)

lördag, juli 05, 2008 4:40:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home