tisdag, juli 08, 2008

Misshandel i Stockholm i natt

"Borgarsvin" och "Bögjävel", var orden som ackompanjerade misshandeln av gaybloggaren Per-Robin Gustafsson i natt.
han matar slag mot mitt huvud tills jag ligger ner på bänken. Han slutar fortfarande inte och jag minns att jag undrade för mig själv om det aldrig skulle ta slut.

Gustafsson fördes i ambulans till Södersjukhuset i Stockholm där såren i huvudet syddes ihop. Här skriver han själv om händelsen och här ligger QX:s artikel.

20 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det här är givetvis avskyvärt. Men att idioten som attackerade honom hade vänstersympatier och kallade honom "borgarsvin" betyder inte att jag som liberal skulle få för mig att antyda att han är representativ för vänsterfolk.

Om det blir någon som attackerar en bög och kallar honom för "sossesvin" och "bögjävel" hoppas jag att de flesta vänstefolk resonerar likadant och inte menar det är typiskt för borgerligheten att bete sig så.

Vi kan ha en politisk debatt i övrigt men att använda den typen av antydningar åt ena eller andra hållet blir bara för billigt.

Det här var inte riktat mot dig Tor utan mer generellt.

Bengt Held

tisdag, juli 08, 2008 10:06:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Att det inte var riktat mot mig framgick av sammanhanget (eftersom jag ju inte hade någon vinkel på min text). Men du har rätt i att man inte kan vara nog tydlig...

tisdag, juli 08, 2008 10:41:00 em  
Anonymous Anonym said...

Åh herregud såna idioter det finns; fy fan för folk som misshandlar.
Ursäkta svordomarna, men ibland önskar man att man fick tag på dem.

tisdag, juli 08, 2008 10:55:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men detta måste vara någon typ av felcitering av verkligheten för enligt den kristna högern i Sverige så finns ju inget våld mot oss homosexuella och begreppet hatbrott är ju enligt dessa människor bara ett propagandistiskt trick uppfunnet av den stinna och ständigt familjehatande, radikala, anarkistiska, homosexmaffia- lobbyn.......

Om någon inte fattar ironi så lägger jag till att jag raljerar över den enorma arrogans som dessa företrädare för bokstavskristna i Sverige uppvisar gentemot oss homosexuella som grupp.

Jag tycker det som verkar ha hänt Per-Robin (vem han nu är) är hemskt och jag lider när jag läser om hur hatet i samhället mot homosexuella växer och tar sig likadana uttryck.

Samma hat som närs och sprids genom de nidbilder som skapas och undertryckas av de högerkristna i Sverige idag främst företrädda av tidningen Världen idag.

onsdag, juli 09, 2008 6:48:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Rättelse: När jag använder "den kristna högern" ovan skulle jag hellre benämnt denna rörelse för "de radikal kristna, eller kristianisterna eller kristextremisterna)

Det gör alldeles utmärkt att vara både höger och kristen och homosexuell eller homovänlig :-)

onsdag, juli 09, 2008 7:29:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det är värt att notera att Expressen (och KvP) inte beskrev motivet till misshandeln som homofobi eller böghat, utan som ett led i näthatet. Istället tryckte man på Per-Robins koppling till "Blondinbella" som motiv.

http://www.expressen.se/nyheter/1.1224840/1.1085470

onsdag, juli 09, 2008 8:42:00 fm  
Anonymous Anonym said...

"Istället för att beskriva misshandeln som ett misstänkt hatbrott tryckte man på Per-Robins koppling till "Blondinbella"... ska det stå.

Fick lite "hjälp" med skriveriet av Tea. :-)

onsdag, juli 09, 2008 8:44:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Ja, det är ju värt att trycka på att om man väljer att umgås med en människa som visar så mycket klassförakt som blondinbella gör, så är det kanske att vänta sig att man får lika mycket förakt tillbaka.

onsdag, juli 09, 2008 3:31:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Mmm, underbar kommentar.

1. Vad är klassförakt?
2. Hur yttrar det sig hos Blondinbella?
3. Varför måste det bekämpas med våld?

onsdag, juli 09, 2008 3:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

1. Det att se ned på andra människor beroende på deras socioekonomiska status.
2. Se t.ex. http://www.stureplan.se/frame.php?main=/articles/7052/
Och då speciellt.

"Sitter du på bussen nu?
– Ja.

Hur känns det? Är det äckligt?
– Jag känner liksom: ”Vem har suttit här innan mig? Är det någon äcklig person? Är det en socialdemokrat? Är det någon tjock person?”."

3. Klassiskt argumentationsfel, du utgår från att jag försvarar en handling för att jag försöker förstå varför den har ägt rum.

onsdag, juli 09, 2008 4:07:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

1, 2. På vilket sätt är en spekulation kring huruvida någon är socialdemokrat att se ner på vederbörandes socioekonomiska status? (Särskilt när kontexten är en bussfärd till ett MUF-möte...) Varför skulle det vara att stå lågt på en sådan skala att vara socialdemokrat?

3. Det gläder mig.

4. Det finns ungefär en miljard muf- luf- cuf och kdu-bloggar. Just den här är främst avsedd för att granska demoniserande och negativ retorik som riktar sig mot homosexuella. Bara så att du vet, och inte blir förvånad eller ledsen om jag inte ägnar just det politiska skitkastandet särdeles stor uppmärksamhet.

onsdag, juli 09, 2008 4:30:00 em  
Anonymous Anonym said...

1. Du trivialiserar hennes formulering. Hon uttrycker oro för att någon som är äclig eller tjock har suttit där innan henne. Det är i högsta grad att demonstrera förakt.

4. Jag vill belysa att det inte nödvändigtvis var läggningen hos mannen i fråga som orsakade attacken. Det är att hänfalla till en enkel offermentalitet att försöka förklara allt med hjälp av läggning.

onsdag, juli 09, 2008 4:43:00 em  
Anonymous Anonym said...

”Vem har suttit här innan mig? Är det någon äcklig person? Är det en socialdemokrat? Är det någon tjock person?”."

Eller någon homosexuell??

Visst Tor, inget förakt i de orden :)

onsdag, juli 09, 2008 4:56:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det börjar blir tjockt av anonymitet här nu... Det har alltid förbryllat mig varför folk väljer den utvägen, särskilt i så här okontroversiella spörsmål.

Blondinbella är mufare och förespråkar ett anorektiskt ideal, självklart distanserar hon sig genom begrepp som "tjock" och "sosse". Det finns tre utmärkta sätt att handskas med saken:
1. Skit i hennes blogg.
2. Tillrättavisa henne genom kommentarsfunktionen.
3. Larma kvällspressen.

Vad det handlar om i denna tråden är en misshandel, där orsaken (utifrån de invektiv som yttrades när brottet begicks) var
I. Offrets vänskap med en viss person och en förmodad klasstillhörighet.
II. Offrets sexuella läggning.

Jag ber om ursäkt om jag sårade någon när jag citerade invektiven. Om någon ber mig, kan jag ju radera "Borgarsvin" från inlägget för att få det mer ideologskt korrekt.

onsdag, juli 09, 2008 8:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tvekade om jag ska ge mig in i de här debatten eftersom det nästan blir en pseudodebatt. Vem bryr sig om Blondinbella? Eller rättare, vem borde bry sig?

Jag läste snabbt igenom hennes meddelande. Det är ju tydligt att syftet med hennes blogg är att provocera vänsterfolk. Så korkad som hon utger sig för att vara kan ju ingen vara på riktigt. Så det är nog satir. Riktigt dålig satir dessutom. Fånigt. Men de som gillar sånt får ju lova att gilla hennes blogg.

Men en sak vill jag säga om att hon visar klassförakt. De som verkligen är överklassiga, bor på Östermalm och har ett förakt mot arbetare skulle aldrig göra en sån vulgärsatirisk blogg som hon gör.

De skulle aldrig säga något negativt när arbetare var i närheten utan istället le falskt mot dem, och sedan snacka illa om arbetarna vid kaffepausen efteråt hemma med sina andra överklassvänner.

Att ha en falskt vänlig och något nedlåtande fasad utåt är verkligt överklassigt arbetarförakt. Inte att skriva fåniga meddelanden på en blogg.

Därmed inte sagt att alla inom överklassen föraktar arbetare eller är falska.

Bengt Held

onsdag, juli 09, 2008 9:07:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Bengt, det bisarra är att tjejen är 17 år. Sjutton. XVII. 10001. Klart att det är en pseudodebatt :-) Det är obegripligt att folk sitter och lusläser hennes blogg efter klassfientliga markörer. I strålande solsken, dessutom...

onsdag, juli 09, 2008 9:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det går även att notera att det isåfall är intressant att du har tid att lusläsa diverse sidor i jakt på homofobi. Var och en sin strid, eller hur?

torsdag, juli 10, 2008 10:47:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Föralldel. Aldrig i solsken, dock.

torsdag, juli 10, 2008 10:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Anonym

Jämförelsen haltar verkligen.

Hade Tor främst granskat tonåringars bloggar och om de råkat skriva något homofientligt hade det varit en sak. Det hade givetvis varit något fånigt.

Nu granskar Tor istället etablerade tidningar som Dagen och Världen idag och t.ex. kristna organisationer i USA med ibland miljontals medlemmar.

Vill någon vänstermänniska granskar förakt mot arbetare på tex politiska partiers och religiösa samfunds hemsidor så är jämförbart med vad Tor gör på sin blogg.

Vi har en debatt i riksdagen om samkönade par ska ha samma rättigheter som olikkönade par. Men vad jag vet har vi ingen debatt där om tjocka personer bör få åka buss. Även av den orsaken haltar jämförelsen.

Bengt Held

torsdag, juli 10, 2008 11:09:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Klassförakten finns i lika stor grad hos vänstern som hos högern.

torsdag, juli 10, 2008 3:13:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home