fredag, juli 18, 2008

Problematisering av enögd bibelsyn

Härom veckan skrev tydligen Olof Edsinger, generalsekreterare för Evangeliska fosterlandsstiftelsens ungdomsorganisation, en krönika om bl.a. homosexualitet i Dagen: "Sanningen är den att det finns ett stort antal texter som beskriver homosexuell utlevnad som synd, men inte en stavelse som öppnar för ett bejakande av nämnda livsstil".

Jag har tyvärr inte hittat själva texten på nätet men väl en läsvärd replik av Georg Andersson, där Edsingers bibelsyn och hållning i frågan problematiseras.

*****

Uppdatering: Här ligger Edsingers text.

11 Comments:

Blogger Lain said...

Olof Edsingers text - skulle det kunna vara denna kanske?
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154844

fredag, juli 18, 2008 10:45:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Ack, jag är ju blind. Tack.

fredag, juli 18, 2008 11:03:00 fm  
Blogger Emanuel Karlsten said...

Om du söker efter artikelförfattare söker du enklast under avancerad sökning och sedan på artikelförfattare. Då dyker den upp lätt som en plätt.

fredag, juli 18, 2008 11:10:00 fm  
Blogger Lain said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

fredag, juli 18, 2008 11:45:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Har just funnit din blogg och ville mest tacka för det du skriver. Ett viktigt och bra perspektiv.

fredag, juli 18, 2008 1:11:00 em  
Blogger Noa Resare said...

Jag tycker att det är ganska klargörande att Edsinger hävdat att det finns ett "stort antal" texter som beskiver "homosexuell utlevnad som synd".

Det kräver nämligen ingen speciell sakkunskap för att inse att även med den bästa av välvilja så går antalet bibelavsnitt som berör samkönat sex i någon form att räkna på ena handens fingrar.

Den som menar att det är att jämnställa med "ett stort antal" illustrerar med all önskvärd tydlighet hur flexibelt det går att vrida och vända på sakers tilstånd för att den egna saken skall framstå i bättre dager.

fredag, juli 18, 2008 1:51:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kära vänner!

Vill bara få komma med ett par klargöranden:
1) Mitt syfte med min ursprungliga krönika, liksom med mina svar på Georg Anderssons insändare, har enbart varit att peka på det absurda i att människor som har en klassisk kristen syn på homosexfrågan och/eller en traditionell syn på prästämbetet i nuläget blir utfrusna ur Svenska kyrkans gemenskap. Syftet har alltså inte varit att diskutera det gigantiska problemkomplex som kan beskrivas som "hur vi som kristna ska förhålla oss till homosexualitet".
2) Noa, du har rätt i att "ett stort antal" var att ta i. Dock är det i min räkning något fler än du själv antyder. Min poäng var i alla fall, i anslutning till ovanstående, att det är märkligt att man ska behöva bli trakasserad i Svenska kyrkan om man tar de bibelställen som trots allt finns "at face value" i ett läge där det inte finns några motsvarande bibelställen som pekar i en annan (mer tillåtande) riktning.

Hälsningar

Olof Edsinger

lördag, juli 19, 2008 9:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

Olov, du vill tydligen prata om "homosexfrågan", alltså är det de sexuella akten mellan samkönade du är intresserad av eller kanske tänker du på "homofrågan" alltså frågon kring homosexualitet?

Blir lite förvirrande genom ditt ordval.

söndag, juli 20, 2008 11:13:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Edsinger

Tack för din kommentar. Man får inte glömma att dessa konservativa, klassiska åsikter i homosexfrågan har konkreta och faktiska konsekvenser för människor av kött och blod. Det är åsikter i praktiken syftar till att begränsa medmänniskors villkor i samhället. Det är inte konstigt att sådana åsikter får mothugg.

söndag, juli 20, 2008 12:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

Alltså ... Mitt syfte med att ö h t blanda mig i samtalet på denna sida är egentligen att säga att jag i nuläget - mina egna insändare i Dagen inräknade - inte är särskilt intresserad av att kommentera och/eller diskutera det stora frågekomplex som jag lite slarvigt valde att kalla för homosexfrågan. För den intresserade kan jag dock säga att mycket av vad jag ser som rätt och rimligt i dessa sammanflätade frågeställningar formuleras i artiklarna i Libris antologi "Den hemlösa sexualiteten" från 2001.
Björn: Den fråga som är aktuell inom Svenska kyrkan är ju just nu välsignelse av registrerat partnerskap, och här motsätter jag mig att de som inte vill utföra denna handling allt oftare trakasseras och nekas tjänster inom Svenska kyrkan.
Tor: Jag är väl medveten om att åsikter om homosexuellt samliv får praktiska konsekvenser. Det är detta som jag alltså tycker bearbetas på ett ansvarsfullt sätt i Libris antologi. När det gäller mothugg så är jag naturligtvis inte förvånad över sådana. Jag har ju även beklagat en överdrift som jag gjorde mig skyldig till och som Noa kommenterade. Dock tror jag att vissa som "hugger" på det jag har skrivit har uppfattat att jag uttalat mig i frågor som jag personligen inte haft för avsikt att uttala mig i.
Jag räknar därför inte heller med att fortsätta skriva på detta forum.

Hälsningar

Olof Edsinger

måndag, juli 21, 2008 2:46:00 em  
Blogger Noa Resare said...

Olof, tack ändå för att du tog dig tid att kommentera.

Att svara på frågor, och i den mån misstag begåtts erkänna dessa är ett utmärkt sätt att öka förståelsen för olika ståndpunkter. Svenska kristna med en traditionell syn på relationer mellan personer av samma kön har en rätt rejäl uppförsbacke för att kunna knyta an till personer utanför de egna leden.

Man kunde bara önska att vännerna på Axel Johanssons gata skulle vara intresserade av att göra detsamma.

onsdag, juli 23, 2008 1:44:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home