tisdag, augusti 19, 2008

Minnesmärke över homosexuella offer vandaliserat


Elmgreen & Dragset: "The Kiss (National Memorial for the Homosexual Victims of the Nazi Regime)", 2008

I helgen vandaliserades minnesmärket över dem som förföljdes och mördades av naziregimen på grund av sin homosexualitet, rapporterar Der Spiegel Online. Minnesmärket, som står i Tiergarten i Berlin, invigdes den 27 maj i år och är skapat av konstnärsduon Elmgreen & Dragset. Här skriver jag mer utförligt om verket.

15 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag tror att SVT:s text-tv nämnde det häromdagen. De hade gömt undan en notis på sidan 148, och på rubriksidan puffade de för något viktigare, nordirländskt regnväder.

tisdag, augusti 19, 2008 3:27:00 em  
Anonymous Anonym said...

Undrar när Carin Stenström skall skriva en indignationsartikel om vandaliseringen av minnesmärket över nazismens offer ?

tisdag, augusti 19, 2008 9:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

Dennis

Du kommenterar nyhetsprioriteringen.

Svensk media har idag en ganska bra bevakning av svenska HBT-nyheter. När det gäller Stockholm Pride så är den extremt bra nuförtiden.

Däremot så svensk media ännu dåliga generellt när det gäller HBT-nyheter från andra länder. Förutom möjligen USA där svensk media av någon orsak har hyfsad koll när det gäller HBT-nyheter.

Personligen hade jag utan problem bytt ut färre reportage om Stockholm Pride och fler reportage om brott mot mänskliga rättigheter av HBT-personer i andra länder. Nu vet jag att det inte fungerar som att mer av det ena orsakar mindre av det andra men jag kan tycka prioriteringen blir problematisk ibland.

Bengt Held

tisdag, augusti 19, 2008 10:59:00 em  
Anonymous Anonym said...

Självklart en ytterst ohederlig och framförallt omänsklig handling riktad gentemot dödsoffren, överlevare och efterkommande generationer. Däremot bör man möjligtvis ställa sig frågan varför vissa specifika grupper skall "lyftas" fram mer än andra. Judar och hbt "rörelsen" har idag ett relativt stort inflytande inom de flesta centrala och därigenom vitala samhällsområden, varifrån de kan hävda sina rättigheter, skyldigheter och möjligigheter. Detta kan man defintivt inte tillskriva samtliga övriga som ochså dukade under i "F"örintelsen. Romer/zigenare och diverse funktionshindrade/handikappade uppgick till över en miljon, men dessa har inte, och kommer förmodligen inte heller att erhålla några monument över sitt tragiska öde. Varför? Ja, det kan och bör vi nog alla ta en rejäl funderare kring. Även de många etniska polacker, ryssar, katoliker och politiska dissidenter mfl förtjänas att omnämnas.

Lidande bör adrig graderas eller värderas enligt någon formell mall i vilken man ställer offer gentemot offer.

Mvh Johan K

torsdag, augusti 21, 2008 5:54:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Den homosionistiska agendan är outgrundlig.

För övrigt finns det minnesmärken över romerna, bl.a. i Budapest och Birkenau.

torsdag, augusti 21, 2008 8:51:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Johan K,

Det är precis ställande av offergrupper gentemot varandra du ägnar dig åt ovan. Tanken att det finns en kaka som inte räcker åt alla utan måste delas lika mellan alla barnen är en feltanke. Alla barn kan ha varsin kaka, det är bara att baka sig en.

"Men herregud, de tar ju våra jobb/monument".

torsdag, augusti 21, 2008 9:08:00 fm  
Anonymous Anonym said...

"Även de många etniska polacker, ryssar, katoliker och politiska dissidenter mfl förtjänas att omnämnas."

Menar du att de inte brukar omnämnas i historieböcker? De har varit med i alla de böcker jag kollat.

Är det någon grupp som försökt skapa ett monument och blivit nekade det?

Eller hur exakt fungerar den "homosionistiska agendan" med homosexuella och judar som har "inflytande"?

Bengt Held

torsdag, augusti 21, 2008 9:47:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Johans uttalande är också direkt oförskämt mot de som blev placerade i koncentrationsläger i Tyskland för att de var homosexuella. Faktum är att medan flera andra grupper i Västtyskland fick ekonomisk kompensation för sitt lidande så nekades homosexuella det med hänvisning till att homosexuella relationer varit förbjudna redan före 1933. Homosexuella relationer förblev förbjudna i Tyskland fram till 1969. Och mellan 1945 och 1969 så hamnade 10 000-tals homosexuella i fängelse i Västtyskland pga av att landet behöll samma paragraf i strafflagen som nazisterna använt. Först 2002 lämnade Tyskland en officiell ursäkt till de homosexuella som blev fängslade och lämnade en viss ekonomisk kompensation till de homosexuella som ännu levde och varit i de tyska koncentationslägren. I Östtyskland blev homosexuella förföljda fram till landet försvann 1991.

Bengt Held

torsdag, augusti 21, 2008 10:20:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Judar och hbt "rörelsen" har idag ett relativt stort inflytande inom de flesta centrala och därigenom vitala samhällsområden, varifrån de kan hävda sina rättigheter, skyldigheter och möjligigheter.

Än sen, om så vore? Olika grupper av människor med gemensam bakgrund, erfarenhet och/eller perspektiv har ju alltid sökt ett inflytande till vitala samhällsområden, kristna har varit särskilt lyckosamma och enträgna i det, varför skulle inte judar, muslimer, hbt, handikappsförbundet, PRO och så vidare få vara med också?

Eller anser du att vissa inte ska få engagera sig samhällspolitiskt?

torsdag, augusti 21, 2008 12:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är knappast förvånande att homosexuella har makt. Eller snarare, det är statistiskt förväntat att makt är delvis homosexuell. Man ska komma ihåg att många är inflytelserika oberoende av sin sexualitet. Är det Reinfeldts förmodade heterosexualitet som placerat honom på statsministerposten? Den har säkerligen hjälpt till, men någonstans har han nog osexuella kvalitéer också.

torsdag, augusti 21, 2008 1:03:00 em  
Blogger Michael G. Helders said...

Detta var fruktansvärt tråkigt!

torsdag, augusti 21, 2008 11:49:00 em  
Anonymous Anonym said...

Är det bara jag som tycker att monumentet ser ut som Kaba?

söndag, augusti 24, 2008 11:55:00 em  
Anonymous Anonym said...

Riv skiten och bygg ett litet miljonprogramshus istället!

/Randor

måndag, augusti 25, 2008 3:30:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Randor
Din modiga och framförallt skarpa politiska inkorrekthet får mig att skaka i grundvalarna. Tänk att det fortfarande finns människor som har mod att framföra den här typen av unika och intellektuellt överlägsna tankar.

måndag, augusti 25, 2008 10:05:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Sundbom

Well, ja, en smula. Fast färgen är grå, och formen är mindre kubisk. Det är samma typ av block som står i tiotusentals vid minnesplatsen över judarna en bit bort.

måndag, augusti 25, 2008 10:06:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home