onsdag, september 03, 2008

Genmäle i Världen Idag

Idag publicerar Världen Idag genmälen från mig och SR-korresponedenten Vladislav Savic, efter måndagens angrepp i tidningen. Här ligger min text, med svar från redaktionen:

Världen idag kokar soppa

I fredagens Människor och Tro påminde jag om det katolska temat i Evelyn Waughs roman ”En förlorad värld”. Jag framhöll den som allmänbildning i en värld där över en miljard människor är katoliker och uttryckte förvåning över att kristenheten inte utnyttjar dess potential i högre utsträckning.
Jag berörde även den nya filmatiseringen och att filmmakarna (till skillnad från författaren) har valt att framställa religionen ur ett fundamentalistiskt perspektiv. Jag analyserade detta val genom att hänvisa till några av den senaste tidens traumatiska händelser som varit kopplade till bruk och missbruk av religion.

Ur detta kokade Världen idag en soppa där jag framställs som allmänt religionsfientlig, och att jag bedriver en kampanj mot Världen idag. Det är inte sant. Vad jag gör är att på bloggen Antigayretorik kommentera demoniserande retorik riktad mot homosexuella och hbt-rörelsen (det vill säga sådant som går utanför adekvat kritik). Att denna typ av retorik förekommer så ofta i Världen idag, kan jag inte göra något åt.

Tor Billgren
Redaktör, Antigayretorik

Svar direkt:

Billgrens inslag i Männi­skor och tro skulle med hans eget resonemang kunna beskrivas både som demoniserande och kristofobiskt. För att inte tala om hans blogg.
I Billgrens recension beskrevs ”dekadens och oförblommerad homosexualitet” som något försvarbart, medan kristen tro förknippades med ”kvävande slutenhet”, ”fundamentalism” och ”religionens destruktiva potential”.
Med en sådan verklighetsuppfattning är det nog svårt att uppnå en vettig dialog med vilket kristet sammanhang som helst.

Redaktionen


Jag skrev att "dekadens och oförblommerad homosexualitet" inte otvetydigt fördöms. Inte att det försvaras. Det är bok om moral, men den är inte moraliserande. Den fria viljan står i centrum, precis som jag betonade i radioinslaget.. "Kvävande slutenhet", fundamentalism", och "religionens destruktiva potential" var formuleringar som jag använde för att beskriva den nyinspelade filmens perspektiv på religionen. Endast genom att anstränga sig till det yttersta, kan man missförstå det på det sättet som Världen Idag gjorde.

Men detär tydligt att det inte går att komma längre här. Världen Idag har bestämt sig för vad de ska tycka och jag har varken tid eller intresse av att driva saken vidare. Klockan 16.32 skickade jag detta mail till Ruben Agnarsson och Carin Stenström

Hej

Tack för att ni publicerade mitt genmäle om "En förlorad värld". Noterar att ni håller fast vid era föreställningar om vad ni anser att jag har sagt i radion. Nåja, hur ni förhåller er till fakta är väl framförallt en sak mellan er och era läsare.

Jag hoppas att ni någon dag läser boken (helst på engelska - "Brideshead Revisited". Den svenska översättningen lär inte vara särskilt bra). Eller att ni ser TV-serien från 1981. Evelyn Waugh framställer kristendomen på ett mycket fint och inspirerande sätt. Men skippa filmen som kommer den 19. Den skildrar - som sagt - religionen ur ett negativt perspektiv.

Med vänliga hälsningar

Tor Billgren
Radioman, journalist, kritiker

16 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vad som är skönt i allt det här? Att du publicerar de väsentliga texterna från Världen Idag på bloggen, så vi slipper klicka oss in där och ge dem några gratisbesök.

onsdag, september 03, 2008 4:55:00 em  
Blogger Michael G. Helders said...

Hej- som abonnent av ViD läste jag ju detta i morse, vilket var orsaken till att jag skrev i din tidigare post "å mina kristna syskons vägnar vill jag be om förlåtelse.".

Du är värd en eloge för ditt sätt att resonera!

onsdag, september 03, 2008 6:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag börjar tro att Ruben Agnarsson kanske är tokig på riktigt , trots allt. Jag raljerar inte, även om det säkert kan tolkas så, jag tror inte den mannen är vara riktigt vid sina sinnens fulla bruk.

Även om man har djupt olika åsikter i en fråga brukar man ju vara förmögen att faktiskt klara av att uppfatta vad den andra parten faktiskt säger/skriver. Det är ju trots allt ett bevis på att man har en något så när korrekt uppfattning om verkligheten och sin omgivning. Det oroar mig på allvar att Agnarsson inte tycks ha det.

onsdag, september 03, 2008 7:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

Oj så tokigt det blev på sina ställen, men ni förstår mig säkert ändå. :-)

onsdag, september 03, 2008 7:32:00 em  
Blogger Technicolor said...

Det här var den värsta medvetna feltolkningen jag har läst på länge. Det är uppenbart att han över huvud taget inte har haft någon avsikt att läsa/höra vad du faktiskt menar.

onsdag, september 03, 2008 8:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Detta är just vad jag alltid har kritiserat Livets Ords ledning för, just deras brist på att hålla sig till sanningen. Deras vilja att maskera, ljuga och bedra.

Dom tror att världen är svart eller vit. Ond eller god. Och om man inte håller med dem och gillar deras fundamentalism och sekteristiska irrläror är man ond och ska bekämpas med lögn och med förtäckta hot och med förtal.

Välkommen till sekten Livets Ord och deras verklighetsuppfattning ni som inte stött på den tidigare.

Jag undrar vad Jesus tycker om Livets ords alla lönger och deras djupa hyckleri....

onsdag, september 03, 2008 8:38:00 em  
Anonymous Anonym said...

Samtidigt är det i detta fall inget gott betyg att du blir djupt missuppfattad av lyssnare, eller hur?

onsdag, september 03, 2008 8:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Han ljuger ju rakt av. Obehagligt.

onsdag, september 03, 2008 8:44:00 em  
Anonymous Anonym said...

Teas mamma:
Jag börjar tro att Ruben Agnarsson kanske är tokig på riktigt, trots allt. Jag raljerar inte, även om det säkert kan tolkas så, jag tror inte den mannen är vara riktigt vid sina sinnens fulla bruk.

Nja jag skulle inte vilja gå så långt som att ifrågasätta Ruben Agnarssons mentala hälsotillstånd, men visst finns det en sorts irrationalitet i hans sätt att resonera fram argument som inte direkt kan härledas till sunt förnuft.

onsdag, september 03, 2008 8:47:00 em  
Anonymous Anonym said...

anonym:

Samtidigt är det i detta fall inget gott betyg att du blir djupt missuppfattad av lyssnare, eller hur?

Av lyssnare??? Än så länge är det ju bara Ruben Agnarsson som uppenbarligen missuppfattat Tor, det är ett mycket sämre betyg att vara den enda som har missuppfattat textens innebörd.

onsdag, september 03, 2008 8:55:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Fast håll hästarna, är ni snälla. Jag fick ett mycket trevligt svar på mitt mail... Fortsättning följer.

onsdag, september 03, 2008 9:33:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag beundrar ditt tålamod. Jag skulle definitivt inte ha det tålamodet. Men trägen vinner.

onsdag, september 03, 2008 9:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Håll ut Tor !
Din devis "Argumentation enda sättet" håller hela vägen.

Idag fick du ditt namn i ViD igen, och till och med namnet på bloggen i tryck.

Återigen bara att hoppas att några ViD-läsare hittar hit, läser och begrundar.

Stå på dig !
Väntar med spänning på att få läsa svarsmailet från Carin & Ruben.

onsdag, september 03, 2008 10:14:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor, jag är ledsen att du får utstå dessa medvetna feltolkningar från ViD. Som kristen är jag tacksam att någon kritiskt granskar "våra" tidningar. (Inte för att jag någonsin skulle prenumerera på ViD iofs...)

Jag hoppas bara att den bild ViD ger er inte är den enda ni får av konservativa kristna. Det finns många som vill leva som bibeln lär utan att stampa på andra.

torsdag, september 04, 2008 9:41:00 fm  
Blogger hapax said...

Bra jobbat, Tor.

Här är en annan sak som möjligen kan vara intressant för den här bloggen:

http://senapochfikon.blogspot.com/2008/09/stanley-sjberg-vlkomnar-och-ovlkomnar.html

torsdag, september 04, 2008 11:23:00 em  
Blogger Charlotte W said...

Ibland kommer man inte så långt med snsade argumentation...men, som jag sagt förut tror jag, det är beundrandsvärt hur du håller fattningen Tor.

lördag, september 06, 2008 4:02:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home