onsdag, oktober 01, 2008

Idiotiskt förslag om vägskyltar

Förslaget att införa en kvinnlig variant av övergångsskylten är det dummaste som har hänt sedan SSU-ordföranden i Stockholm utlovade rosor till den som låg bakom magsjukeepidemin på Svenskt Näringsliv för en månad sedan.

Det dumma är förstås inte att det är en kvinna på skylten, utan att den är tänkt att finnas parallellt med den gamla - att det alltså skulle finnas två varianter av samma skylt ute på vägarna. Och det är inte bara dumt, utan också farligt. Vägskyltar ska vara tydliga, enkla och framförallt konsekventa. När det gäller trafiksäkerhet finns det inget som helst utrymme för tvetydigheter och könspolitiska överväganden. Vill man införa den kvinnliga varianten måste man göra det vid samtliga övergångsställen. Och gör det för allt i världen. Men vi ska inte förvänta oss att alla kommer att bli nöjda ens med det. Fru Gårman har ju kjol, täckta armar och långt hår, och representerar sålunda en stereotyp bild av kvinnan. Och det faktum att hon har bröst gör henne till objekt för den manliga heterosexistiska blicken. Vägverkets advokater får slipa sina argument i det kommande könskriget.

(Publicerad i Sydsvenskan den 1 oktober 2008)

27 Comments:

Blogger Leif Ekstedt said...

Snart kräver väl någon att skylten skall vara könsneutral.
Så i stället för här går man går man för långt.

onsdag, oktober 01, 2008 11:22:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker Tors intressantaste poäng är könssterotypen. När 90 % av kvinnor har byxor så är ännu en skyld med en kvinna att hon har kjol.

De gissar nog de är frigjorda men i verkligheten är de konservativa.

Dessutom är det nog inte någon av de ansvariga som har funderat på existensen av transpersoner. Vi har två entydiga kön och inget annat. Det är jämställdhetpolitik från 1978 och inte för 2008.

Bengt Held

onsdag, oktober 01, 2008 11:51:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Inom vilka kretsar klagas det på Herr Gåman? Jag har aldrig hört någon tala om det utanför tidningarnas insändarsidor.

SÄPO undersöker magsjukedådet med full kraft as we speak! Tills dess uppklarande får det tyvärr bli hemlagat.

Lena

onsdag, oktober 01, 2008 2:58:00 em  
Anonymous Anonym said...

Onödigt och sexistiskt förslag.

onsdag, oktober 01, 2008 7:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kommer att tänka på "jesus" knappen som var aktuell för en tid sedan. Fast där var det ju tvärtom.

Ali

onsdag, oktober 01, 2008 11:17:00 em  
Anonymous Anonym said...

Var 17 ser du brösten??? I övrigt håller jag med.

torsdag, oktober 02, 2008 1:16:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Att folk orkar bry sig om symbolen vid ett övergångställe. Jag har aldrig ens reflekterat över att det är en man för at för mig är det bara en symbol.

De ultra radikala queer feministerna på extremvänster skalan med sin lulliga "sudda bort könen" ambition är homorörelsens värsta fiender.

Jag har 0% gemensamt med personer som Tiina Rosenberg bortsett från våran sexuella läggning och är förfärad över att folk i allmänhet tror att vi homosexuella alla delar hennes radikala köns utsuddande rödmosiga feminist sörja...

torsdag, oktober 02, 2008 10:25:00 fm  
Anonymous Anonym said...

...En naken kvinna funkar förstås inte. Och en naken kvinna tillsammans med en naken man är ju helt tokigt. Vem ska gå först av dem, eller porträtteras ovanför den andre?
Lösningen är att spilla ut lite bläck på ett papper och låta denna plump stå för alla människor på alla skyltar. Fast nej, bläck är ju svart. Det får bli en regnbågsplump.

torsdag, oktober 02, 2008 11:51:00 fm  
Anonymous Anonym said...

De ultra radikala queerfeministerna på extremvänsterskalan med sin lulliga "sudda bort könen" ambition som jag känner har aldrig talat om att byta ut vägskyltar.

När talade Tiina Rosenberg om vägskyltar? Jag är nyfiken, upplys mig.

Lena

torsdag, oktober 02, 2008 12:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Att detta skulle innebära att skyltarna skulle bli tvetydiga är ett väldigt svagt argument. Det inte finns en människa i världen som skulle missförstå att här handlar det om ett övergångsställe. Dessutom så är skyltarna redan offer för könspolitiska överväganden i lika stor utsträckning som de kommer bli, de är nämligen enbart män på skyltarna. Det är ett lika klart könspolitiskt som denna justering.

torsdag, oktober 02, 2008 7:55:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Att skyltarna ska vara entydiga och konsekventa är en självklar och viktig princip. Det är därför jag i texten föreslår att alla skyltar ska bytas ut mot den kvinnliga varianten, istället för att det ska kunna vara en pikant krydda i stadsbilden för kommuner som vill få några extra poäng i jämställdhetsmatchen.

Det faktum att det i samtliga fall är män på skyltarna idag beror inte det minsta på "könspolitiska överväganden", utan på slentrian.

torsdag, oktober 02, 2008 8:30:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är en viktig princip, men eftersom skylten fortfarande är entydig så verkar det inte som om den principen har någon relevans. Vad är det som gör skylten mindre entydig eller konsekvent? Den ser lite annorlunda ut, men jag ser inte hur du kan hävda att någon kommer ta fel och tro till exempel att det skulle röra sig enbart om ett övergångställe för kvinnor.

Det är ett könspolitiskt övervägande i den mån att det är ett absurt litet exempel på könsmakts ordningen. Mannen ses som norm, kvinnan som undantag.

fredag, oktober 03, 2008 1:31:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Varför inte ha motiv av/på stora jävla, håriga, äckliga och korkade gorillor på samtliga vägskyltar i Sverige av idag? Ligger det inte i tidens tecken? Vi kan ju börja med att uppföra dem i Rinkeby, Rosengård, Bergsjön och Alby mfl sk "kulturberikade" förorter. Dels är budskapet sanning där, och de skulle nog dessutom förstå bättre och därigenom mindre ofta avlida tillföljd av "trafikolyckor". Hitler försökte lära slaverna detta men misslyckades "tyvärr". Historien återuppar sig återigen tyvärr! Sörg ingen av det förflutna!

/Randor

fredag, oktober 03, 2008 3:50:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tor: Vet ju hur oerhört aktiv du var när Vi hade inne ngt som kunde tolkas som extremhöger för ett tag sedan. Nu förekommer det då och då i dina bloggkommentarer. Jag förstår att det inte är samma sak, men tycker ändå det vore klädsamt du agerade mer kraftfullt i detta, annars känns ditt agerande mot VI bottnade i annat...

fredag, oktober 03, 2008 7:17:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Anonym,

Jag har i tidigare trådar i en hövlig och samlad ton bett Randor att avstå från att kommentera på bloggen, och betackat mig från hans/hennes vedervärdiga nazism. Nu visar det sig att Randor inte kan hörsamma en enkel och vänlig uppmaning, utan att han/hon snarare drivs av någon sorts tvångsmässighet. Ett troll, helt enkelt. Jag trodde att det skulle gå att ha kommentarsfunktionen fri och omodererad här på bloggen. Det har funkat i tre år och jag har uppskattat direktheten i kommentarerna och det vitala debattklimatet. Jag är inte det minsta förvånad över att det är en nazist som spolierar detta.

fredag, oktober 03, 2008 7:57:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Fru Gårman är en stereotyp bild av kvinnan, på samma sätt som Herr Gårman är en stereotyp bild av mannen.

Återigen, vilka är det som vill införa Fru Gårman-skyltar?

Lena

fredag, oktober 03, 2008 10:58:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Så här enkelt är det.

Invändningen mot att män oftast är norm är riktig är sann.

Det har vi två alterantiv.

Alternativ 1. Vi gör två könssterotypa alternativ av allt.

Alternativ 2. Vi gör ett könsneutralt alternativ.

Jag menar att man givetvis ska välja nr 2. Är det är problem att skyltar är "typiska manliga" så försöker man reducera egenskaper som kan hänföras till ett visst kön.

För att jämföra med riksdagen. Traditionellt har det hetat riksdagsman eftersom alla från början var män där.

Då kan man välja att ha två titlar, riksdagsman respektive riksdagskvinna.

Eller så kan man införa en könsneutral titel, riksdagsledamot, som är inkluderande även för transpersoner. Och som inte ensidigt fokuserar på vederbörandes kön som oftast inte är den viktigaste egenskapen, partitillhörigheten är ofta betydligt viktigare.

När folk är ute och raggar så kan kön ofta vara viktigt (men inte för alla, bisexuella gillar folk från båda könen) Men i de flesta andra situationer borde vi mer se varann som människor, inte främst som män eller kvinnor. Och det gäller givetvis även i religiösa samfund.

Ensidiga könsroller begränsar människor. Själv är jag väl hyfsat manlig hur man nu definierar det, men jag respekterar att vissa andra killar inte är det. Och likadant är det för tjejer.

Ecce Homo! Se människan!

Bengt Held

fredag, oktober 03, 2008 11:18:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Alternativ 2. Vi gör ett könsneutralt alternativ.

Problemet med alternativ 2 är att i ett samhälle där normen utgår från mannen så utgår även "könsneutral" från mannen som norm.

Om det finns inga synliga kvinnliga könsattributen så är det en man.
Varför tror du det heter streckgubbe annars?
Hur många, ärligt talat, säger streckfigur, som det egentligen heter?

fredag, oktober 03, 2008 12:10:00 em  
Anonymous Anonym said...

Visst, men det är en annan diskussion om hur man definierar könsneutral, men målet måste ju vara att nå dit när det gäller det mesta i samhället.

Streckgubben är ju könsneutral i sig, det är ordet som är manligt. Det gäller att inte blanda ihop de sakerna.

En streckgubbe med penis är däremot manlig även som bild.

Bengt Held

fredag, oktober 03, 2008 2:10:00 em  
Anonymous Anonym said...

Om man gör skyltar med kvinnor istället kan det tolkas som att det bara är kvinnor som går på gatan...

Och män kör bilar.

lördag, oktober 04, 2008 11:29:00 fm  
Blogger Lukas Romson said...

Tor skrev:
"Det faktum att det i samtliga fall är män på skyltarna idag beror inte det minsta på "könspolitiska överväganden", utan på slentrian"

Tor, det du kallar "slentrian" kalla många andra ett strukturellt problem. Om man analyserar varför den sk slentrianen leder till att det blir just män, och enbart män, på trafikskyltarna är det svårt att se något annat skäl än att normen säger att människa är detsamma som man.

Det är synd att se att du, som i vanliga fall har en så sansad och god retorik, lånar dig till att raljera över det som ändå många kommuner verkar ha tyckt är en viktig jämställdhetsfråga. Det är alltså INTE några ensamma, queerfeministiskt vansinnga, kvinnor som drivit frågan. Utan kommunpolitiker, förmodligen ofta MÄN i tekniska nämnder, se exempelvis eldsjälen i Hässleholm, moderaten Pär Palmgren. Men så verkar det ju också bli lite tokigt, se bara det rätt sexistiska förslaget som Hässleholms Anders Servin ville ha.
http://www.kvp.se/nyheter/1.971433/herr-garman-blir-fru-garman::art

Att börja förlöjliga motståndarna säger mer om de som tillgriper den taktiken än dem de kritiserar.

lördag, oktober 04, 2008 6:00:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag är inte motståndare till den kvinnliga skylten. Jag är motståndare till att det ska finnas två olika skyltar samtidigt. Byt ut alla, eller inga.

lördag, oktober 04, 2008 6:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Varför inte ha ett motiv av en individ med fyra ben samt fyra armar/händer? Könsneutralt och ger dessuom inspiration att snabbare komma över, även det är förenat med viss fara.

Hälsar Bögen

söndag, oktober 05, 2008 1:18:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Typiskt av ultraradikala queerfeministiska extremvänstermoderatgubbar att komma med såna här förslag!

Lena

söndag, oktober 05, 2008 1:17:00 em  
Blogger Abolin said...

I allmänhet brukar inte beslutsfattare vara så smarta och tänka saker som dubbla budskap, dubbla skyltar etc. Tyvärr..

tisdag, oktober 07, 2008 5:57:00 em  
Anonymous Anonym said...

Två olika skyltar är inget stort problem. De är så pass lika att det inte går att missta sig. Har inget emot att man sätter upp fru gårman på nya övergångsställen eller på gamla om skyltarna ändå ska behövas byta. Inte så pigg på att skattepengar ska gå till byta alla (eller 50%) omedelbums.

söndag, oktober 12, 2008 8:35:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag är visserligen inte någon förespråkare av denna könskonservativa vägskylt (även om jag stöttar idén om att det bra ska vara en man på den, en lite mer andro vore kanske lämpligare), men att de skulle vara trafikfarligt att bilförare tycker "Fru Gårman" är så "snygg" att de tappar fattningen och krockar känns lite långsökt ;)

söndag, oktober 26, 2008 2:04:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home