fredag, oktober 10, 2008

Lägger sig McDonald's för högerkristen extremretorik?

Sedan juli i år uppmanar den högerkristna lobbyorganisationen American Family Association till bojkott av McDonald's, för att företaget samarbetar med The National Gay & Lesbian Chamber of Commerce (NGLCC), en paraplyorganisation för HBT-ägda och -vänliga företag i USA, som bland annat arbetar för att homosexuella ska få samma rätt till sjukförsäkringsförmåner som heterosexuella, något inte bara den konservativa kristenheten i USA motsätter sig, utan även det republikanska etablissemanget.

AFA stämplade samarbetet med NGLCC som att välja sida i "det kulturella krig" som pågår i USA just nu, och uppmanade därför till bojkott. Varför just McDonald's valdes ut är inte helt enkelt att förstå; hundratals stora företag samarbetar med NGLCC. AFA använder som alltid bojkottverktyget på ett godtyckligt och inkonsekvent sätt. (Här kommenterade jag McDonald's-bojkotten när den utlystes.)

Men i natt fick jag ett "Action Alert" från AFA om att de avblåser bojkotten. McDonald's påstås gå med på AFA:s krav:

In an e-mail to McDonald’s franchised owners the company said, “It is our policy to not be involved in political and social issues. McDonald’s remains neutral on same sex marriage or any ‘homosexual agenda’ as defined by the American Family Association.”

We appreciate the decision by McDonald’s to no longer support political activity by homosexual activist organizations. You might want to thank your local McDonald’s manager.

Detta verkar mycket märkligt. McDonald's tycks ha lagt sig helt platt för den högerkristna krigsretoriken. Och man blir inte mycket klokare av NGLCC:s pressmeddelande. Det ska bli mycket intressant att se vad som ligger bakom - och framförallt: vad som verkligen har hänt. Vi kommer inom kort att få svaret på bloggen Box Turtle Bulletin.

= = = =

I inlägget Högerkristen bojkott av Ford hävd finns länkar till mina tidigare inlägg om AFA:s godtyckliga och märkliga bojkottsaktivism.

Uppdatering 13 oktober 2008


Idag skriver Dagen om den hävda bojkotten.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

På tal om USA.

Grattis till Connecticut som blir USA:s tredje delstat med en könsneutral äktenskapslag efter att den högsta domstolen där förklarat att förbud mot samkönade par att ingå äktenskap inte är förenligt med delstatskonstitutionens värn om allas lika rättigheter. Connecticut har redan idag en partnerskapslag liknande den i Sverige med i princip lika juridiska rättigheter som äktenskapet.

Intressant är att om Sveriges lagar blivit prövade likadant så hade en domstol kunna förklara att dagens partnerskapslag är diskriminerande och kräva att Sverige inför en könsneutral äktenskapslag.

En del konservativt kristna som annars tycker USA är ett föredöme ska nog vara tacksamma att de bor i det "sekulariserade" Sverige där domstolar inte lika tydligt prövar om lagar är diskriminerande.

Bengt Held

lördag, oktober 11, 2008 1:33:00 em  
Blogger Johan K said...

Bojkotta donkan och ät på MAX istället. Svenskar är mer hbt vänliga överlag än jänkare och dessutom smakar buggarna betydligt bättre.

söndag, oktober 12, 2008 1:14:00 fm  
Blogger minutz3 said...

Jag tycker faktiskt det är riktigt märkligt att man avblåser bojkotten, då McDonald's fortfarande stödjer något mycket, mycket värre; barnamord (abort).

måndag, oktober 13, 2008 9:58:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Starkt av McD att dom står upp för sin neutralitet i frågan.

måndag, oktober 13, 2008 8:46:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Neutralitet i vilken fråga?

tisdag, oktober 14, 2008 12:26:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home