måndag, oktober 27, 2008

Vidrig exploatering av tragedier

I en debattartikel i dagens Världen Idag exploaterar rektorn och psykologen Jan Cedercreutz tragedierna med skolskjutningarna i Finland på ett häpnadsväckande vidrigt sätt.

[Den ene mördaren Pekka-Eric Auvinen] var nihilist och en hängiven evolutionist. Han såg människan som en djurart bland andra, som ökat alltför mycket och som borde regleras. Enligt denna ideologi var det inte enbart logiskt utan även önskvärt att ”rensa” bland människosläktet.

Skolorna i Finland har för länge sedan anammat en evolutionistisk och ateistisk världsbild. Om vi verkligen enbart är en djurart bland andra så måste vi ju medge att både Auvinen och Saari har rätt. De var två intellektuella unga män som hade länge brottats med frågor om livets mening. Ser man på människan i dag så finner man ju sannerligen ingenting gott. Vi är själviska, materialistiska och skoningslösa gentemot varann och naturen.

Finns det inget evigt liv och ingen djupare mening med livet, så finns det ju ingen annan mening än att leva för sig själv och njuta av det så länge det varar. Ur en evolutionistisk och en ateistisk världsbild kan vi alltså inte döma Auvinen eller Saari. Tvärtom måste vi väl berömma dem för att ha försökt skapa en större ekologisk balans mellan arterna!

[...]

Utan en biblisk syn på människan har vi inget verkligt människovärde och utan Gud har vårt liv och existens ingen mening i djupare betydelse.

Det är otroligt att sån här smörja kan tryckas i en tidning som gör anspråk på att vara seriös. Det finns helt uppenbart ingen gräns för hur lågt Världen Idag kan sjunka för att vinna billiga poänger i sitt patetiska Jihad mot det sekulära och förnuftsbaserade samhället.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men vad är själva felet i resonemanget, menar du? Att bara säga att något är "tragiskt" och att ett försök till förklaring är "smörja" kastar väl inget ljus över händelsen.

måndag, oktober 27, 2008 6:50:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det verkar vara fler än Auvinen som fått ett och annat om bakfoten. Jag vill ha två listor från
Cedercreutz innan jag kan avgöra om han är en falsk profet eller bara mindre vetande.
Tre punkter på varje borde räcka. En lista som sammanfattar vad Cedercreutz tror sig veta om (Neo)darwinistisk evolutionsteori*, och en lista om vad Cedercreutz tror sig veta om ateism. Eller snarare, ateister.

* Och då snackar vi biologisk darwinism och inte socialdarwinism vilket är något helt annat, som inte följer av biologisk evolutionsteori annat än i människors önsketänkande. (Ett önsketänkande som vi kan skylla på den västkristna "great chain of being"...)

/TP

måndag, oktober 27, 2008 7:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Googleannonserna på denna sida är bara för härliga! Det säger något om träffsäkerheten hos GoogleAds...

1. Gud älskar dig! (bevis för att du har rätt, Tor!)
2. Thaikvinnor för bröllop (Ny lobbygrupp?!)
3. Gay Mature (Vad fan är det?)
4. Saunas (Ständigt dessa bastukopplingar...)

måndag, oktober 27, 2008 7:48:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är ett resonemang som bl.a. innebär att alla som inte tror på ett liv efter det här skulle vara bedrövliga individer som bara har sitt eget bästa för ögonen. Det skulle jag nog klassa som smörja.

Att utnyttja tragiska händelser med psykiskt sjuka huvudpersoner på det sätt som exemplifieras här är lite småsnuskigt faktiskt.

Ser man på människan i dag så finner man ju sannerligen ingenting gott. Vi är själviska, materialistiska och skoningslösa gentemot varann och naturen.

Man väljer ju verkligen var man lägger fokus. Jag tycker jag ser varje dag hur fantastisk människan är, vilken enorm empati många av dessa tvåbenta människovarelser är begåvade med.

måndag, oktober 27, 2008 9:33:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home