tisdag, november 25, 2008

Antigayretoriken exponerad

Kolla gärna på nedanstående klipp ur talkshowen The View, där bl.a. skådespelaren Whoopi Goldberg och dokusåpakändisen Elisabeth Hasselbeck debatterar homoäktenskap. 1.50 minuter in i programmet refererar Hasselbeck till ett svenskt fall där en pastor fängslades för att han vägrade viga ett homosexuellt par. Ett tydligt exempel på alla lögner och rykten som myten kring Åke Green givit upphov till.

Det cirkulerar massor av sådana lögner och absurda påståenden inom den konservativa kristenheten. Ni minns väl när Bill O'Reilly 2005 åberopade en studie som sades visa att legaliseringen av homoäktenskap i Sverige lett till att heterosexeulla gifter sig i allt mindre utsträckning. Ett fullständigt absurt påstående eftersom 1.) homoäktenskap inte är tillåtna i Sverige, och 2.) antalet heterosexeulla som gifter sig i Sverige ökar. Men det är så här antigayretoriken fungerar. Man hänvisar till obskyra källor, "studier", "forskare", "rapporter" etc, och tror sig kunna komma undan med vad som helst. Och ofta fungerar det tyvärr.

Istället för att bli deprimerad av den falska antigayretoriken, kan man glädjas åt Whoppi Goldbergs klockrena argumentation i programmet, t.ex. när hon ifrågasätter det skräckpropagandistiska påståendet att gay marriage will be taught in schools.
- Bli utlärt i skolor? Heteroäktenskap lärs inte ut i skolor...

Hon bemöter även hotet om att pastorer som skulle tvingas viga homosexuella, med den självklara invändningen att inga homosexuella skulle begära att bli vigda i en kyrka där de inte är välkomna (förutom ett fåtal boneheads, som hon säger).

Hon tar också upp konkreta frågor som arvsrätt. Om ena partnern i ett homoförhållande dör, har den efterlevande ingen rätt att ärva, utan den rätten tillfaller släkten. Samma sak med eventuella barn, som skulle kunna komma att omhändertas av släkten. Det är mycket synd att dessa mycket tydliga exempel inte bemöttes av t.ex. Hasselbeck.

4 Comments:

Blogger Signe Rocklin said...

Älska Whoopi! <3
De andra tog ju flera gånger upp att om samkönade äktenskap blir tillåtna så skulle det bli olagligt för präster att lära ut homofobi. Undrar om de då på religiösa grunder är för legalisering av andra saker som tillåts i bibeln, t.ex. mord (3 Mosebok 20:27, 2 Mosebok 31:12-15, Jeremia 48:10) och slaveri (3 Mosebok 25:44-46).

tisdag, november 25, 2008 11:30:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det här med att propagera...

En klassiker i brittisk TV- debatt är den om Clause 28.

Den konservativa regeringen förbjöd 1988 skolor och lokala myndigheter att uppmuntra "promote" homosexualitet och förbud mot att "låtsas att det är en familjestil". Den s.k. Clause 28.

Dessvärre så var även socialdemokratiska labour homofientliga då (trots att de då var extremt röda inom den ekonomiska politiken).

Ett debattprogram hade bjudit in en socialdemokratisk parlamentsledamot och popsångaren Boy George (sångare från Culture Club) att debattera Clause 28.

Sossepolitikern sa bekymrat att det var inte bra för eleverna att få information om homosexualitet eftersom man då kunde uppmuntra dem att bli homosexuella.

Boy Georges replik blev "Så du menar då att om skolor informerar om nazism så uppmuntrar det elever att bli nazister?

Boy George vann TV-debatten men parlamentet röstade alltså sedan ja till förslaget. Bara liberalerna röstade nej.

Storbritannien avskaffade lagen med stor majoritet i parlamentet för några år sedan.

Bengt Held

tisdag, november 25, 2008 6:44:00 em  
Blogger minutz3 said...

Det kanske var partnerskap Bill O'Reilly refererade till?

Låter ändock som en ganska absurd koppling.

Vilket förstås inte innebär att jag varken är för partnerskapslagen eller att par av samma kön skall kunna registrera sin relation som äktenskap/giftermål etc.

lördag, november 29, 2008 1:16:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Kan du motivera varför du är emot det, minutz3?

lördag, november 29, 2008 1:17:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home