fredag, december 05, 2008

Moskvas borgmästare utlovar fortsatt förtryck av homosexuella

Vid ett tal under en aids-konferens nyligen lovade Moskvas borgmästare Juri Luzhkov att han ska fortsätta hålla inne homosexuellas demonstrations- och yttrandefrihet:

Så kallade deomkrater anser att sexuella minoriteter är huvudindikatorn och symbolen för demokrati. Men vi kommer även i fortsättningen att förbjuda propaganda som ger uttryck för åsikter från de sexuella minoriteterna. Självklart kommer vi att kritiseras av hela världens demokrater, men alla samhällen har sin engen syn på detta.Vidare slog han fast att det är homosexeulla som sprider aids i Ryssland, och att kondomer inte bör ingå i programmen för hiv-prevention, eftersom "samtida vetenskap" hävdar att de inte är hundraprocentigt säkra. Tidigare har han kallat homodemonstrationer för sataniska.

Den ryska homorörelsen har försökt demonstrera i Moskva flera gånger under de senaste åren. För två år sedan slogs demonstrationen ner av huliganer och polis. Förra året lyckades man överlista polisen och hålla ett evenemang innan de hann fram till platsen. Nästa år kommer pride-evenemanget att sammanfalla med Eurovision Song Contest. Jag är glad att jag inte kommer att vara där.

Delvis saxat från Box Turtle Bulletin

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Rätten att hålla demonstrationer och möten är en viktig rättighet i en demokrati. Trots det är det förutom Ryssland flera andra länder som idag har förbud mot gayparader och offentliga möten för HBT-rättigheter, Vitryssland, Ukraina, Litauen, Moldavien och Makedonien. Situationen är något otydlig i Moldavien, en domstol i landet har sagt ja till rätten till gayparader men myndigheter har inte sedan trots det förbjudit den typen av demonstrationer. Extra allvarligt för EU:s del är att Litauen har det här förbudet eftersom det är helt oförenligt med EU:s policy för demonstrationsrätt och emot diskriminering.

Bengt Held

fredag, december 05, 2008 8:06:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det har var alltså länder i Europa med den typen av förbud. Givetvis är det sedan många länder utanför Europa med liknande förbud mot gayparader och offentliga möten för HBT-rättigheter.

Bengt Held

fredag, december 05, 2008 8:07:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home