fredag, januari 02, 2009

Öppet brev till Världen Idag om Åke Green och Etiopien

Idag rapporterar Världen Idag om Åke Greens Etiopien-besök (ej ännu på webben). Inför ledare för kristna och muslimska organisationer samt regeringsföreträdare talade han "om riskerna med gaylobbyns framfart" och "och vikten av att vara observant mot dess framfart i Etiopien".

Åke Green hyllades som en hjälte av ortodoxa kyrkans mäktige patriark: ”Detta är ett stort ögonblick för mig och jag är så stolt över att du har valt att stå för sanningen”, sa patriarken när han överlämnade priset, en klocka och två pennor.

[...]

Symposiet mynnade ut i en överenskommelse där alla landets kyrkor beslöt att gemensamt motarbeta gayrörelsens försök att infiltrera landet.
– På det här viset fördes alla kristna samman och man beslutade att lägga skiljaktigheter åt sidan, säger Johannes Asrat [Åke Greens följeslagare under resan]och betonar värdet av att regeringens representanter fanns med som åhörare.
– De fick här se hur enade den religiösa världen är i denna fråga. Då kan de inte heller ignorera den när de senare ska fatta sina beslut.


Detta är något av det mest skrämmande jag har läst i Världen Idag. Artikelförfattaren Jonas Adolfsson återger helt okritiskt överenskommelsen mellan kyrkorna och att syftet med symposiet var att påverka politikerna i besluten som rör homofrågor. Han ställer inga kritiska frågor, t.ex om huruvida det överhuvudtaget existerar en homorörelse i Etiopien. Jag får noll träffar när jag googlar på "gay movement in Ethiopia" och "Ethiopian gay movement". Han skriver heller inget om homosexuellas villkor i landet. Inte ett ord om att homosexuella handlingar är kriminella och straffas med minst ett års fängelse. (Det nämndes inte heller förra gången tidningen skrev om saken). Vilken utveckling är det symposiet syftar till att hindra?

Därför skickar jag idag på förmiddagen detta brev till Jonas Adolfsson och tf chefredaktören Ruben Agnarsson:

I vinter har Världen Idag vid två tillfällen skrivit om Åke Green och hans engagemang för att inspirera kristna i Etiopien i kampen mot homorörelsen. Senast i fredags, då tidningen rapporterade om ett symposium i Addis Abeba, som bland annat syftade till att påverka landets beslutsfattare i homofrågor.

Världen Idag har emellertid vid dessa tillfällen inte skrivit något om de homosexuellas situation i Etiopien, än mindre ställt några frågor om saken till Åke Green.

Hade det till exempel inte varit relevant att i sammanhanget informera läsarna om att homosexuella handlingar är kriminella och straffas med minst ett års fängelse?

Anser Världen Idag att de juridiska villkoren för homosexuella i Etiopien är rimliga? Om nej, varför förhåller sig då tidningen okritiskt till något som syftar till att motarbeta förbättringar av villkoren?

Med vänliga hälsningar

Tor Billgren
redaktör, Antigayretorik

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vad jag vet har inte Etiopien någon gayförening.

ILGA (internetionella motsvarigheten till RFSL) har en samarbetsförening för HBT-föreningar i Afrika med 41 föreningar från olika länder varav de flesta är från Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Kenya, Uganda och Nigeria men ingen från Etiopien.

Här är hela listan på HBT-föreningarna i Afrika som är med i ILGA.

http://africa.ilga.org/africa/pan_africa_ilga_english/members/membres_membros_pan_africa_ilga_members

Inte heller när jag snabbt kollade efter info om Etiopien via sökfunktionen på tre internationella HBT-siter (Pink news, Planetout och 365gay) hittade jag något om någon gayförening i Etiopien eller att några homosexuella engagerat sig i Etiopien för att påverka den homofientliga politiken där.

När Åke Green talar "om riskerna med gaylobbyns framfart" och "och vikten av att vara observant mot dess framfart i Etiopien" så är det tydligen en lögn. Han vet inte vad han talar om. Men det är å andra sidan ju ingen nyhet.

Bengt Held

fredag, januari 02, 2009 1:48:00 em  
Blogger Jay said...

Hur osmakligt är det inte att åka till ett land som Etiopien, som helt uppenbarligen har andra problem än "gaylobbyns framfart" för att tala om något sådant?
Borde inte Green i sann religiös anda hjälpa till mot malaria, hiv/aids och svält istället för att ägna sig åt den här typen av frågor...
Och dessutom ta emot något slags pris för det? Det får mig att må illa, faktiskt.

fredag, januari 02, 2009 4:26:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jo en del har ju verkligen sina prioriteringar klara...... Precis som en del vigt sitt liv åt att bekämpa mänskliga rättigheter eller åt att bränna ner uppländska ladugårdar eller tortera hundvalpar.

En del har verkligen speciella etiska principer som de ser till att kombinera med sina stora intressen. Ofta kallar de detta för religion och fasta moraliska värderingar. Mysigt värre.

lördag, januari 03, 2009 2:03:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det lustiga är att om man sätter lite press på de kristna som hyllar ÅGs mod och ärlighet, förnekar att ÅG skulle vara representativ för svenska kristenheten.

Pontus Pilatus kristna = Gud hatar synden men älskar syndaren därför tvår vi våra händer när syndarna diskrimineras, förföljs, förtrycks, misshandlas och till med dödas för att vi förkunnar att homosexualitet är en cancersvulst på samhällskroppen och ett lika stort hot mot mänskligheten som miljöförstöringen.

Jag räds varken Gud eller Jesus, men vissa av deras förkunnare skrämmer det levande dagsljuset av mig.

lördag, januari 03, 2009 9:58:00 fm  
Anonymous Anonym said...

"Pontus Pilatus kristna = Gud hatar synden men älskar syndaren därför tvår vi våra händer när syndarna diskrimineras, förföljs, förtrycks, misshandlas och till med dödas för att vi förkunnar att homosexualitet är en cancersvulst på samhällskroppen och ett lika stort hot mot mänskligheten som miljöförstöringen."

Sanna är du "atesiternas" svar på Åke Gren? Hur kan du dra en sådan stor grupp över en kam? Visst finns det massor av kristna som står emot förföljelse av te x hs.

Självfallet ska predikanter få säga att hs är synd, likaväll som det är det att skilja sig, vara girig, ljuga skvallra.. MEN det riktas ju till den egna föreningen. Så varför ta åt sig? Om jag te x säger att en viss person kommer till helvetet så kan jag bara göra det utifrån att personen inte tror/vägrar tro. Vad man gjort/gör (te x skillsmässa, homosexuella handlingar osv) är inte det som för en dit. Så enormt mycket bättre om Åke hållit sig till sin uppgift... predikat at utan att tro på Jesus är du förlorad, skit samma om du är bög, lesbisk, hetor, transa eller bi, utan Jesus är det kört.

Åke Green är i VISSA kretsar en hjälte, i vissa andra en skurk. Den som anmälde honom gjorde jordens dundertabbe... Karln var helt okänd innan detta hände... Nu är han ju något av en världskändis... Snacka om att göra honom en riktig tjänst...

lördag, januari 03, 2009 11:54:00 fm  
Anonymous Anonym said...

"Sanna är du "atesiternas" svar på Åke Gren? Hur kan du dra en sådan stor grupp över en kam? Visst finns det massor av kristna som står emot förföljelse av te x hs."

Nej jag är inte ateist, jag har en gudstro, däremot är jag väldigt skeptisk och ifrågasättande vad det gäller hur de sk bokstavstrogna kristna tolkar bibeln, dom drar jag oftast genom samma kam, jag brukar även räkna dit värdekonservativa kristna.

ps. jag har en frikyrklig bakgrund och under större delen av min barndom/ungdom tillhörde jag ett samfund som räknas som värdekonservativ/bokstavstrogen, men vi, alltså vår familj, blev utesluten pga att mina föräldrar och syskon vägrade ta avstånd från mig när jag kom ut, men jag räknades som besvärlig redan innan dess också när jag gick i bibelskolan, jag ifrågasatte för mycket. Jag blev till och med kallad för demonunge av en ledare som tröttnade på mina frågor.

Jesus och Gud har jag inte tagit avstånd ifrån, tvärtom, efter en personlig upplevelse är jag starkare i min tro än jag någonsin varit.

lördag, januari 03, 2009 2:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Åke Green är i VISSA kretsar en hjälte, i vissa andra en skurk. Den som anmälde honom gjorde jordens dundertabbe... Karln var helt okänd innan detta hände... Nu är han ju något av en världskändis... Snacka om att göra honom en riktig tjänst..."

Det håller jag inte med om. Har vi en hetslag som inkluderar homosexuella och bisexuella ska den givetvis tillämpas likadant för de som hetsar mot bögar och lesbiska som de som hetsar mot judar, svarta, invandrare etc.

Friandet av Åke Green var en besvikelse (inte främst för att det är viktigt att skicka honom till fängelse utan för att det avslöjade att den officiella attityden ännu var,delvis ännu är, att hets mot homosexuella inte ansågs riktigt lika allvarligt som liknande hets mot etniska och religiösa minoriteter)

Men Green-debatten har haft några positiva effekter.

1. Den gjorde att DELAR av den konservativa kristenheten kritiserade Green (om än oftast alltför diplomatiskt). Det blev trots allt en viss självsanering bland delar av den konservativa kristenheten vilket gjort att vi haft få offentliga hatiska uttalanden från kristenheten mot homosexuella i Sverige efter Åke Green-uttalandet. Även om tex Göran Hägglund och Alf Svensson offentligt försvarade hans rätt att slippa bli åtalade (vilket är helt groteskt eftersom de aldrig skulle försvarat Greens yttrandefrihet om han sagt något liknande om judar) så blev det ju tydligt att både Hägglund och Svensson var mycket besvärade av att Greens hat och att media kopplade ihop honom med kristdemokraterna.

2. Att så många konservativt kristna kramade Åke Green försämrade drastiskt deras trovärdighet i debatten om en könsneutral äktenskapslag. Det blev ju tydligt att de ljög när de sa att de gillar homosexuella och respekterar samkönad kärlek men bara har som syfte att reservera ordet äktenskap för olikkönade par. Sannolikt så har det gjort det enklare att få ett ja till en könsneutral äktenskapslag med mycket tydlig majoritet i riksdagen i vår.

3. Det gjorde att det även blev en mer generell debatt om homohatiska uttallanden som gjorde att tex IOGT-NTO portade Green som medlem.

Bengt Held

lördag, januari 03, 2009 2:40:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home