torsdag, februari 12, 2009

Skrämmande kamp mot lika rättigheter

Idag skriver Dagen om de enorma summor som samlades in för (och emot) Proposition 8 i Kalifornien:

Över 670 miljoner kronor donerades för att stödja eller fälla den omdebatterade "Proposition 8" som gör det omöjligt för homosexuella par att gifta sig i Kalifornien, enligt AP.

Lagen, som gick igenom i november, engagerade många kristna grupper som motsatte sig samkönade äktenskap och Mormonkyrkan (Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga) spenderade runt 1,5 miljoner på att hjälpa igenom den, skriver Seattle Times.


Det är svagt av Dagen att (som vanligt) inte nämna något om att äktenskapsfrågan USA och äktenskapsfrågan i Sverige är två helt olika saker. För svenska bögar och flator är det ingen stor sak (om man inte vill arbeta, studera eller bosätta sig utomlands, det vill säga). I USA däremot, är de juridiska skillnaderna mellan homosexuella och heterosexuella par mycket stor. Som jag så ofta har skrivit här på bloggen, har homosexuella par t.ex. inte rätt till sjukförsäkring och andra trygghetsförmåner på samma villkor som heterosexuella. Tragedin i Florida härom året, där en lesbisk kvinna nekades att besöka sin parner på hennes dödsbädd för att sjukhuset och delstaten inte erkände henne som familj, är en extrem, men helt logisk följd av att homosexuella hålls utanför den äktenskapliga gemenskapen. Äktenskapsfrågan i USA handlar om trygghet och grundläggande rättigheter för den enskilde. Den handlar om juridiska och ekonomiska villkor. Detta är ett oerhört relevant faktum, som varje seriös tidning som skriver om saken borde nämna.

Om man granskar den illvilliga propaganda som den kristna högern i USA pumpar ut, är det dock lätt att förstå att deras skrämselretorik går hem. American Family Association storsatsar just nu på en kampanj som går ut på att framställa homosexuella som samhällets i allmänhet och kristenhetens i synnerhet, fiende nummer ett. Deras president Don Wildmon har just släppt boken Speachless - silencing christians, och i dagarna sänds en film med samma namn på TV-stationer i USA. Notera tonläget AFA:s reklambrev för filmen:

The TV Special will reveal the truth about:

- The claim that homosexuals are born that way and cannot change.
- The negative impact on children resulting from schools promoting the gay lifestyle,
Protected minority status for homosexuals.
- Same-sex marriage, and
- Legislative initiatives like Hate Crime and the Employment Non-Discrimination Act.
And, it will:

- Attack the major lies of militant gay activists head-on.
- Alert viewers about what’s at stake for the family if they get what they want.
- Present helpful information to stop the radical homosexual political agenda.


Box Turtle Bulletin sablar Jim Burroway ned filmen med sedvanlig skärpa:

“Speechless” is a veritable tour-de-force of false accusations that the “homosexual agenda” seeks to destroy Christianity.

[...]

All of this effort is directed towards convincing Americans that Christians are under assault by “homosexualists”, and that if we’re not all careful everyone will be “forced” to accept LGBT people as citizens deserving of civil rights, freedom from bullying, assault and murder, or even the simple right to visit dying partners in hospitals.

[...]

“Speechless” is the latest attempt among anti-gay activists to portray Christians as a persecuted minority, even though they make up more than three-quarters of the population — and a rather religious population at that.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Intressant är också, tycker jag, Dagens rubriksättning (på försidan, dagen.se inte inne på artikelsidan): "Lag mot samkönade äktenskap kostade kyrkorna miljoner" Man får känslan av att de där oförskämda homosexuellas orimliga krav på äktenskap kostat de stackars oskyldiga kyrkorna en massa pengar. Liksom ovanpå allt annat som är fel och oacceptabelt med det. När sanningen förstås är att kyrkorna (inte alla - bör man dock komma ihåg) VALDE att lägga stora delar av sin budget på att bekämpa samkönade äktenskap. De kunde använt pengarna till kyrkans interna verksamhet, eller till socialt arbete, men det valde själva att lägga pengarna som de gjorde. Det var inte en kostnad som de passivt blev offer för.

PS: Ska tillägga att detta var rubriken klockan 18;55 den 12/2 - innehåll på webbsidor tenderar ju att vara föränderligt.

torsdag, februari 12, 2009 6:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=162790

Hemskt. Här ser man vad bigotta självalda utlevda kristna kan uppbåda pengar när det gäller att försvara den egna andliga "rätten" att behandla andra människor som skiten under skorna.

Tänk om det vore tvärt om..

torsdag, februari 12, 2009 9:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Du gör ju precis som "dom".
Idiotförklarar dina motståndare och tar fram exempel på text.
Respekt? Nej, knappast.

söndag, februari 15, 2009 10:27:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

APSE, kan du förtydliga din kritik? På vilket sätt är det respektlöst att argumentera utifrån exempel?

måndag, februari 16, 2009 6:57:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home