tisdag, mars 17, 2009

Dagen skriver bara halva sanningen om konferensen i Uganda

Den 6 mars skickade jag ett mail till Dagen för att göra tidningen uppmärksam på den skandalösa antihomosexuella konferens som just då hölls i Uganda, med bland annat Scott Lively på talarlistan. Jag bifogade denna länk, som bland annat handlar om Lively och hans extrema hållning i homofrågan, samt det faktum att han är förintelserevisionist. Idag skriver Dagen om konferensen - dock inte utifrån mailet jag skickade, utan utifrån en artikel i The Christian Post, som visserligen innehåller viss kritik, men på det hela taget slätar över hela historien. Dagen beskriver Scott Lively så här i sitt referat av artikeln:

Bland deltagarna fanns några amerikanska gäster som talade om sin syn på orsakerna till homosexualitet och hur homosexualitet kan behandlas.

En av dem var Scott Lively, ledare för Defend the Family International, som enligt uppgift ska ha sagt att han stöder Ugandas regering i dess kriminalisering av homosexualitet, men att han anser att det är bättre med behandling än med fängelse, eftersom syftet är att de homosexuella ska tillfriskna, inte straffas, skriver Christian Post.


Att beskriva Livelys tal och hållning i homofrågan med dessa ord är en helt sanlös underdrift, gränsande till lögn. Dagen nämner inte att han i själva verket hetsade grovt mot homosexuella och bland annat påstod att homorörelsen har en ondskefull agenda och har som mål att göra hela världen homosexuell. Att homosexuella har infiltrerat och styr viktiga samhällsinstitutioner. Att homosexualitet har mycket gemensamt med pedofili och att homorörelsen sysslar med att "rekrytera" barn och unga. Utdrag ur talet ligger här.

Att i sammanhanget hoppa över det faktum att han är förintelserevisionist är minst sagt häpnadsväckande. Livelys språngbräda ut i antigayrörelsen var boken Pink Swastika, där han hävdar nazismen var en homosexuell rörelse, och att om dagens homorörelse inte stoppas, kommer den att omvandla världen till ett nytt Nazityskland.

I slutet av Dagen-artikeln hävdas att Don Schmierer, styrelseledamot i Exodus International, deltog i konferensen för att framföra ett "alternativt budskap med en medkännande, bibliskt syn på homosexualitet". Det finns inga som helst belägg för att han gjorde det. Tvärtom.

Mailet jag skickade den 6 mars innehöll även information om att Åke Green var på en liknande konferens i Etiopien förra året, där han höll tal om "riskerna med homorörelsens framfart". Detta i ett land där homosexuella handlingar är kriminella och straffas med minst ett års fängelse. Det skulle vara mycket intressant att få veta varför Dagen utelämnat denna ytterst relevanta parallell.

Här ligger Box Turtle Bulletins senast inlägg om konferensen.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tack Tor. Jag är djupt imponerad av ditt kunnade här. Keep up the good work :)

Ang. Dagen så har dom alltid haft ett tydligt filter mot allt som kan tolkas som kritik mot- speciellt - deras "klassiskt troende" läsare/prenumeranter. (Läs Sacredeus och Åke Greens sort)

Om Dagen citerar en artikel i svenska media så kortar/redigerar man -till och med i nätversionen- ner så att ursprungstexten inte bara blir menlös utan ofta helt obegriplig.

Ur journalistisk synpunkt så borde sådana tilltag betraktas som både intelektuellt ohederliga och manipulativa- ur läsarsynpunkt.

Dock inte i Dagen.- som skryter med att vara Sveriges största kristna dagstidning.

Värstingexemplet här var när pingstmorden i Knutby avslöjades. Då dröjde det flera dar innan det skrevs om i Dagen.( nätversionen). Sen vidtog en hel veckas totalt förnekande med arga ledarstick om lögner mot kristna - kristfobi, antydningar om homomaffior etc.

Sen vidtog stadiet med "begränsa skadorna".
1. Det som hände i Knutby hade inte det minsta med frikyrkotro/sekterism att göra.
2. Dom var inte kristna.
3. Och var dom det så hade pingstpastorn/mördaren - plötsligt- inget med pingströrelsen att göra- fast det var en pingsförsamling.

Resten är historia som dock inte berättades överdrivet tydligt i den tidningen.

Och vad gör redaktionen här då och även nu för att hålla de få läsarna på gott humör?

Jo matar läsarna med allsköns strunt från att Brittany Spears är kristen till löjliga läsarfrågor av typen "Behövs det kristna livsmedelsbutiker - Är kristna bättre på...?"

Vilken dagisnivå på journalistiken. Pheeww..

Och då har jag inte ens berört hur Dagen journalistiskt behandlat det egna favoritintresset/hatobjektet "dessa homosexuella.. som syns och finns för ofta..

Bara brödtexten som Dagen publicerat i detta ämne det sista 10 åren skulle fylla en hel bok.

Här kan både världssvälten och miljön och fattigdom kyssa sig i röven.

Kristen falukorv nån?

/Åke

Som Strindber skrev- "det är synd om människorna".

tisdag, mars 17, 2009 8:02:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Hej Åke

Tack för dina ord om mitt arbete på bloggen. Jag känner dock inte igen mig i din beskrivning av Dagen, som jag oftast tycker är en bra, sansad och nyanserad tidning. Förväxlar du den inte med Världen Idag?

tisdag, mars 17, 2009 9:05:00 em  
Anonymous Anonym said...

Åke, denne Strindber du nämner, skrev han inte istället "Det är synd om Åke".

tisdag, mars 17, 2009 11:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hej Åke, Jag har läst Dagen online i snart 8 år och håller inte helt med. Visst, ibland finns en tendens att filtrera nyheterna så att de får en mening som är mera riktad mot en kristen läsekrets och det kan bli rätt fånigt men jag tycker man håller en ganska neutral och god journalistisk ton generellt.

Jag tror det du hänvisar till är Livets Ords majoritetsägda blaska Världen idag istället. Kan du ha förväxlat?

Blaskan Världen idag har gjort den evangeliskt kristna hederstermen: "Lying for Jesus" (att ljuga för Jesus) till ett rättesnöre, det vill säga en lögn är ingen lögn om man gör lögnen i Jesus namn eller i vad man tror gagnar Jesus och den kristna tron.

onsdag, mars 18, 2009 7:40:00 fm  
Blogger Leif Ekstedt said...

Bengt.
Ditt omdöme om Dagen är inte vad jag uppfattar som vederhäftigt.
Läser nätupplagan dagligen och anser den tillförlitlig.
Tillhör den balanserade pressen.

Kolla hur världen ser ut i dag!
Alltså inte Världen i dag.

onsdag, mars 18, 2009 9:26:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tor: Bra kritik.
Och det enkla svaret är: För att det inte fanns i christian post-artikeln.

Vi hittade en nyhet som vi tyckte var bra (och ditt mail låg i bakhuvudet vilket förstärkte känslan av att det var viktigt att skriva), men sedan hade vi inte resurser att gräva i det mer.

Jag gjorde avvägningen att det var viktigare att rajta nyheten än att hoppa över den helt för att vi inte skulle fånga hela dess bredd.

onsdag, mars 18, 2009 4:32:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag tror dig, Emanuel. Det är fantastiskt bra att ni har Twinglyfunktionen, så att era läsare kan erhålla kompletterarande information där era resurser tar slut.

torsdag, mars 19, 2009 10:47:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home