fredag, mars 06, 2009

Kristna ledare kämpar för förföljelse av homosexuella

Det finns en mycket oroande trend som går ut på att kristna ledare reser till länder där homosexuella förföljs, för att hjälpa lokala religiösa och politiska ledare att upprätthålla förtrycket och diskrimineringen, samt bidra till att kväva homorörelsen i sin linda.

För några år sedan var det östeuropa som var antigayaktivisters nya spelplan (läs t.ex. inläggen Baltikum nytt slagfält för antigayaktivister från väst och Evangelikalt hat sprids i öst). Nu har de ställt in siktet på Afrika.

Just nu arrangeras en antihomosexuell konferens i Ugandas huvudstad Kampala, där flera amerikanska kristna ledare deltar. Den mest namnkunnige av dem är Don Schmierer, som är styrelseledamot i den väletablerade exgayorganisationen Exodus. En mer ökänd deltagare är historierevisionisten Scott Lively, som hävdar att nazismen var en homosexuell rörelse, och att homosexualisterna därför måste stoppas, för att världen inte ska bli som 30- och 40 talets nazityskland.

Detta gör de i ett land, där homosexualitet kan straffas med livstids fängelse och där förföljelserna av homosexuella är skoningslösa, särskilt i medierna. Nedanstående klipp kommer från en kampanj för några år sedan, där homosexuella hängdes ut i tidningarna, något som bokstavligen är livsfarligt i ett land som Uganda (klicka för förstoring).Jag citerar:

To rid our motherland of the deadly vice, we are committed to exposing all the lesbos in the city, send more names [...] the name and occupation of the lesbin in your neighbourhood and we shall shame her.


Följ gärna bloggen Box Turtle Bulletin, som rapporterar från konferensen. Här ligger det senaste inlägget: Anti-Gay Conference Kicks Off In Kampala

Ett annat exempel på denna oroande trend är står vår egen Åke Green för. I början av året skrev jag om att han varit på ett symposium i Etiopien och talat inför kristna och muslimska ledare om "riskerna med gaylobbyns framfart" och "och vikten av att vara observant mot dess framfart i Etiopien". Världen Idag skrev att symposiet utmynnade i en överenskommelse mellan landets kyrkor "där alla landets kyrkor beslöt att gemensamt motarbeta gayrörelsens försök att infiltrera landet". Vad tidningen INTE skrev något om, är att homosexuella handlingar är kriminella i Etiopien och straffas med minst ett års fängelse. Jag skrev till Världen Idag och frågade hur de kunde skriva helt okritiskt om en pastor som åker till ett land där homosexualitet är straffbart, för att inspirera landets makthavare i kampen mot gayrörelsen. Mailet resulterade i en intressant skriftväxling med Ruben Agnarsson, där han i princip förnekade att homosexualitet är straffbart i landet. Mailväxlingen ligger här:

Öppet brev till Världen Idag om Åke Green och Etiopien,

Var står Världen Idag i frågan om hets mot folkgrupp?,

Agnarsson tar fakta om fängelsestraff "med en nypa salt"

Nya svar i skriftväxlingen om Green och Etiopien

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tack för mycket intressant artikel!

Jag skrev nyss en artikel om de homosexuella i USA försvar. Det finns en viss risk att "don't ask, don't tell" blir kvar ett tag till...

http://metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.7766202

/Björn

fredag, mars 06, 2009 11:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Björn

Jag kollade din artikel som är intressant och ger viktig information. Men din beskrivning av att Obama till en början var "försiktigt positiv" till att tillåta homosexuella jobba i försvaret på samma villkor som heterosexuella tycker jag inte är helt rättviss. Sanningen är att alla demokrater som var presidentkandidater på ett tidigt stadium, redan 2007, sa att de ville avskaffa "Don´t ask, don´t tell-policyn". Här var partiet enigt. Däremot så bråkade de om andra saker, om man skulle tillåta homoäktenskap och hur man skulle hantera "Defence marriage-act" som förbjuder den federala staten att ge några federala rättigheter till par i de delstater som tillåter samkönade äktenskap. Vad jag vet så skrev demokraterna tom in i sin valplattform före valet att man ville avskaffa "Don´t ask, don´t tell-policyn". Obama är givetvis moraliskt skyldig att följa det.

Obama har TYDLIGT sagt även efter han blivit president att han ska avskaffa förbudet för öppet homosexuella att jobba i försvaret. Men Obama är också så klok att han funderar hur han ska göra det med den bästa metoden. Att snabbt köra över många försvarsanställda hade påskyndat processen vilket i sig varit bra givetvis. Men det skulle också driva fler inom försvaret i armarna på hans konservativa motståndarna inom republikanerna vilket skulle kunna hjälpa dem att kanske skaffa republikansk majoritet vid kongressvalen 2010 och vad hade homosexuella vunnit på det? Tvärtom är det risk att det då blivit stopp för fler HBT-reformer.

Det måste ju vara bra om många i försvaret själv är FÖR ett avskaffande av förbudet för öppet homosexuella i försvaret. Kan man vinna den fördelen så tycker jag det kan vara värt att reformen försenas med ett halvår eller ett år. Det helt avgörande är ju att inte bara förändra lagen utan även attityderna inom försvaret.

Det här är ju en klassisk diskussion om mål och medel. Det är inte alltid de radikalaste metoderna bäst tryggar de mål man har.

Bengt Held

lördag, mars 07, 2009 1:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är ohederligt att kalla fd homosexuella som att de hatar homosexuella när de berättar om sig själva.
När det gäller nazismen så kan man läsa en bok som heter Hitlers hemlighet av en seriös engelsk forskare som visar att Hitler var homosexuell och förföljde andra homosexuella bl a Röhm för att de hotade att avslöja sanningen.

Naturligtvis är det fel med all förföljelse av homosexuella. Alla människor är lika mycket värda.
Men även sexualitet kan bli fel och måste få diskuteras.

måndag, november 30, 2009 5:39:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag förstår inte riktigt vad du syftar på i första stycket. Beträffande Hitler är hans sexuella läggning irrelevant. Tesen att Röhm mördades för att han inte skulle avslöja "sanningen" är gullig, men föga seriös. Scott Lively framför samma tes i sin mångfalt vederlagda bok "Pink Swastika".

måndag, november 30, 2009 5:48:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home