fredag, mars 13, 2009

Moderata kyrkopolitiker positiva till homoäktenskap

Jag publicerar här i en serie inlägg innehållet i Bengt Helds senaste hbt-nyhetsbrev.

= = =

Moderaterna i Svenska kyrkan säger ja till att samfundet bör förrätta äktenskap för samkönade par.

Fredagen 20 februari antog moderaternas partistyrelse det kyrkopolitiska programmet för partiet infor kyrkovalet i september i år. När det gäller homoäktenskap hade partistyrelsen i princip två alternativ, antingen att säga ja till det eller att inte ha med något i programmet med hänvisning till att det är olika åsikter bland partiets kyrkopolitiker. (Eller ha med någon otydlig formulering i programmet)

Men partiet väljer dessbättre att säga tydligt ja. Från programmet.

"Inom moderaterna finns olika sätt att se på välsignelser men som parti förespråkar vi att även homosexuella par ska kunna ingå äktenskap i Svenska kyrkan."

Därmed har följande nomineringsgrupper sagt ja till att Svenska kyrkan bör förrätta äktenskap för samkönade par, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartister i Svenska kyrkan, Öppen kyrka, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Vänstern i Svenska kyrkan. De har tillsammans 186 ledamöter vid kyrkomötet i höst

Följande nomineringsgrupper har sagt nej till att Svenska kyrkan bör förrätta äktenskap för samkönade par, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Frimodig kyrka, Sverigedemokraterna. De har tillsammans 28 ledamöter vid kyrkomötet i höst. Sedan har nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna inte någon officell åsikt om homoäktenskap.

Det betyder också att alla nomineringsgrupper med partipolitisk koppling nu skaffat samma åsikter som sina respektive partier. Dvs kristdemokrater och sverigedemokrater är negativa till homoäktenskap medan övriga är positiva till reformen. Det gäller både i samhället i sin helhet och inom Svenska kyrkan.

Skulle alla rösta som sina nomineringsgrupper så skulle det alltså bli jordskredsseger för ja till homoäktenskap i Svenska kyrkan. Nu är ju vissa nomineringsgrupper oeniga och en del kyrkomötesledamöter avviker nog från sin grupp vid omröstningen men mycket tyder på att det blir en tydlig majoritet för ett ja till homoäktenskap vid kyrkomötet i höst.

Kanske dags för vissa samkönade par att börja planera för kyrkbröllop 2010.

Länk till moderaternas hemsida och meddelandet om partiets kyrkopolitiska program.
Bengt Held