onsdag, mars 18, 2009

Påvens mördande hiv/aids-policy


Den sydafrikanske satirikern Zapiros kommentar till Vatikanens hiv/aids-policy. Här ligger min recension av Zapiros senaste satirsamlig, The Mandela Files.

Så har Påven åter förödmjukat sina 1,4 miljarder anhängare genom att upprepa sin fullständigt absurda hiv/aids-policy.

Att detta görs inför hans första resa till den afrikanska kontinenten är inte bara upprörande, stötande och djupt omoraliskt, utan också gränsande till kriminellt. Titta närmare på Dagens notis om saken:

- Aids är ett problem som inte kan lösas enbart med pengar, som man inte kan komma till rätta med genom distributionen av kondomer som till och med förvärrar problemet, sa påven.

Lösningen ligger enligt påven i "ett andligt och mänskligt uppvaknande" och "vänskap med dem som lider".

Afrika söder om Sahara är den region i världen som är värst drabbad av aids.

Under 2007 fanns 35 procent av de personer som smittades med hiv det året och 38 procent av alla aidsrelaterade dödsfall i södra Afrika.

Förra året skrev omkring 60 katolska grupper ett öppet brev till påven, där de uppmanade honom att omvärdera Vatikanens inställning till preventivmedel.

Förbudet mot kondomer "utsätter miljoner människor för risken att smittas av aids" stod det bland annat i brevet.


Lägg märke till att Dagen är väldigt försiktig med siffrorna. Det är som att tidningen försöker skona Påven och sina katolska läsare – att den konkreta verkligheten där man räknar riktiga människor av kött och blod blir för grotesk när man sätter den i relation till Påvens uttalande. Men här kommer lite relevanta siffror:
60 % av världens hiv-smittade finns i Afrika – en kontinent som bebos av 12 % av världens befolkning. Värst drabbat är Botswana, där 30 % av befolkningen har viruset. I Sydafrika, där jag befinner mig, antas kunna uppgå till 12-13 %. Var åttonde person jag möter på gatorna antingen bär på viruset, eller har utvecklat aids. 2006 hade 29,1 % av landets gravida kvinnor hiv och 1,4 miljoner barn är föräldralösa till följd av sjukdomen (bara i Syafrika, alltså).

Det som borde vara uppenbart för alla är att det är fråga om är ett akut nödläge. Folk dör, familjer splittras, barn växer upp utan föräldrar, den redan hårt belastade sjukvården tvingas lägga hundratals miljoner på bromsmediciner – om de överhuvudtaget finns att tillgå. För att stoppa epidemin och de omätbara tragedierna som den för med sig måste man tillgripa alla till buds stående medel. Alla till buds stående medel. Den mordiskt felaktiga premissen bakom den katolska kyrkans motstånd till kondomer är att den ena metoden skulle utesluta den andra. Detta är självfallet felaktigt.

Här i Sydafrika förespråkar myndigheterna den så kallade ABC-policyn:

Abstain (avstå)
Be faitful (var trogen)
Condomize (använd kondom)

En enkel, självklar, logisk och ansvarsfull policy som syftar till att rädda liv. Vatikanens policy syftar endast till att tillfredsställa de egna dogmerna.

Fast jag är ändå optimistisk när det gäller världens katoliker. Jag tror att de för smarta för att följa Påvens absurda rekommendationer. Jag tror att de förstår att Påvens uttalande bara är en tragisk konsekvens av det bisarra rollspel han är en del av – något han måste säga… Jag tror, och vet, att även katoliker är begåvade med integritet och individuellt omdöme. När tiotusentals människor dör av sjukdomen varje dag, har mänkligheten sannerligen inte råd med Vatikanens koketterande med vad de anser vara moral.

14 Comments:

Blogger Signe Rocklin said...

Epic bild <3

onsdag, mars 18, 2009 7:10:00 em  
Anonymous Anonym said...

Den bilden säger allt! Påven håller fast vid kondomförbud av principiella skäl oavsett vilka konsekvenser det får. Han är tydligen inte beredd att ändra ståndpunkt även om det skulle kunna rädda liv. Som tur är håller inte alla katoliker med honom när det gäller det här, utan väljer att trotsa förbudet och lyssnar till sitt förnuft istället. Man anser det viktigare och mer moraliskt att rädda liv, istället för att envist hålla fast vid en princip. Det här kondomförbudet är en av påvens och katolicismens mest obegripliga regler, iallafall för mig.
/Emma

onsdag, mars 18, 2009 8:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

En intressant aspekt är ju att hiv-smittan sprids främst bland heterosexuella i regionen Afrika söder om Sahara. Andelen heterosexuella med hiv är större där än andelen homosexuella med hiv i Europa.

Det är alltså större sannolikhet att en svart person du träffar i Afrika har hiv än att en homosexuell man du träffar i Europa har hiv.

Jag skriver det eftersom antigaypopulisterna ofta "varnar för" homosexuella relationer och hänvisar till hiv.

Men hade de enbart varit intresserade av statistiska risker för hiv och grupperat människor utifrån "risker" borde de främst varnat vita för att ha sex med svarta. Och de borde ha fördömt svarta i Afrika för att de har så många tillfälliga sexuella förbindelser jämfört med vita i Europa.

Dessbättre sprider de inte sådan rasism, som kristna så tycker de väl att det vore oetiskt att exploatera fördomar mot svarta så, däremot kan de tydligen utan problem exploatera fördomar mot homosexuella.

Ny demokrati gjorde ju en ökänd affisch i valrörelsen 1994 "Importera inte hiv och brottslighet" var affischens budskap som de spred i Stockholmsområdet. Det är sannolikt det grövst som något etablerat politiskt parti spridit om någon minoritet de senaste decennierna i svensk politik.

Dessbättre så var det få bland konservativt kristna som hyllade den typen av affischer. Men om Ny demokrati istället inför partnerskapsdebatten 1994 spridit en lika vidrig affisch mot homosexuella typ "Legitimera inte spridande av hiv med en partnerskapslag" så är det tyvärr nog en hel del konservativt kristna som hade hyllat det.

Hatpropaganda mot homosexuella är acceptabelt, men inte hatpropaganda mot svarta, judar eller invandrare. Så kan man summera delar av den konservativa kristenhetens policy.

Likaväl som de lämnat antisemitismen så borde de lämna homofientligheten. Och tydligt markera mot såna som pastor Green.

Bengt Held

onsdag, mars 18, 2009 9:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är ju ett problem enligt RFSL att så många yngre homosexuella inte använder kondom.

Så kanske Påven skulle
vara nöjd här...

onsdag, mars 18, 2009 11:37:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Påven är ute och cyklar.
Total dödtramp!
Men man bör naturligtvis utnyttja detta till att få alla att bruka kondom!

torsdag, mars 19, 2009 8:28:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tor: Jag tror du övertolkar Dagens försiktighet för att "skona katoliker". Det är en TT-artikel du citerar.
Vi har alltså inte tagit särskild, broderlig, hänsyn till att det handlar om kristna.

torsdag, mars 19, 2009 10:23:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

OK, det var värst vad jag blivit snarstucken och konspiratorisk på sistone... Tack för din kommentar. Använd kritiken för att bli (ännu) bättre.

torsdag, mars 19, 2009 10:30:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Skillnaden mellan ABC policyn och katolska kyrkans ståndpunkt är nog mindre än vad som synes.
Katolska kyrkan vill att man inte har sex före äktenskapet. (Abstain)
Är man gift ska man vara trogen. (Be faithfull)
Om man själv eller partnern har hiv får man använda kondom för att skydda sig eller partner. (condomize)
Den sista åtgärden har inte blivit vatikanens officiella ståndpunkt vad jag vet men diskuteras officiellt och har stöd högt upp i hierarkin.

Ulf L

Grattis till giftemålet förresten.

fredag, mars 20, 2009 3:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

En kommentar på sin plats kring de svenska journalister som jobbar på TT. Att de skulle vara utan agenda och utan vilja att skapa opinion är ju ett skämt.

Några av de mest "antihomo" vinklade notiserna de senate 10 åren har kommit från TT som till exempel (trots mina många påpekanden till dem) fortsätter kalla frågor kring oss homosexuella för: Homo SEX frågor :-).....justja, TT och neutralitet....tjenare... :-)

fredag, mars 20, 2009 10:28:00 em  
Blogger minutz3 said...

Tor: en fråga bara, kallar du dig själv kristen?

lördag, mars 21, 2009 12:31:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Nej.

lördag, mars 21, 2009 6:41:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Lite konstig fråga det där, "kallar du dig kristen?".

En som inte har en gudstro kan mycket väl kalla sig kristen, kristendomen är Sveriges statsreligion, eller närmare bestämt den evangelisk-lutherska, och alla som är döpta i eller medlemmar av Svenska Kyrkan är per definition kristna.

(sen kan man ju alltid diskutera om skilsmässan mellan Svenska Kyrkan och staten innebar att Sverige officiell inte har en statsreligion längre)

Även om jag själv har en gudstro, och tagit till mig Jesus budskap, samt har Svenska Kyrkan som mitt andliga hem, så kallar jag mig själv väldigt sällan för kristen eftersom det i sig säger inget om min gudstro.
Jag är kristen i den bemärkelsen att jag är döpt och medlem i Svenska Kyrkan, men inte i samma bemärkelse som till exempel katolska kristna, evangeliska kristna, osv.

lördag, mars 21, 2009 8:59:00 fm  
Blogger minutz3 said...

Sanna: med kristen menar jag - och säkerligen de flesta - att man önskar efterfölja Jesus KRISTUS.
Det heter KRISTendom av en anledning. Den anledningen heter Jesus KRISTus. Det är just för att vi tillber Gud, som vi anser är KRISTus, att vi lever i KRISTus fotspår och söker leva efter Guds vilja.

Att vi är döpta innebär bara att vi har möjligheten till frälsningen. Man kan se dopet som just inträdesbiljetten till den kristna gemenskapen.
Sedan väljer vi själva om vi vill leva i samklang med den kristna gemenskapen eller ej.

lördag, mars 21, 2009 11:29:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej Tor!
Läser din blogg då och då, men detta är första gången jag lämnar en kommentar.

Angående ABC-policyn och katolska kyrkan så tycker jag att du ska titta in i Bengt Malmgrens blogg
där han skriver om detta på ett nyanserat sätt:

http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/default.aspx

/Mikael

söndag, mars 22, 2009 8:50:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home