fredag, mars 13, 2009

SD hycklar om homoäktenskap

Jag publicerar här i en serie inlägg innehållet i Bengt Helds senaste hbt-nyhetsbrev.

= = =

Sverigedemokraterna har varit ovanligt tysta i debatten om en könsneutral äktenskapslag. Men när partiordföranden Jimmie Åkesson väl uttalar sig är han något hycklande.

Det är kanske en del av er som noterat Sverigedemokraternas tystnad i debatten om en könsneutral äktenskapslag. Det trots att partiet annars är tydligt emot reformen och syns mer i media än förr. Man kan givetvis bara spekulera i orsaken till att sd sällan uttalar sig om äktenskapslagen. Själv så talade jag om det sommaren 2008 med partiets pressekreterare Martin Kinnunen som angav som förklaring att det är få av partimedlemmarna som ringer eller mailar till kansliet och vill att sd ska prioritera att jobba emot homoäktenskap. Och det kan säkert vara så. Opinionsmätningar visar att de allra flesta i Sverige är för en jämlik äktenskapslag och kristdemokraternas opinionssiffror har inte förbättrats sedan det partiet började kampanja emot reformen i november förra året.

Men helt tysta har iofs inte sverigedemokraterna varit. I partiordföranden Jimmie Åkessons nyhetsbrev för vecka 45 2008 skrev han bl.a. följande.

"För det första är jag övertygad om att vissa traditioner och normer har ett stort värde för samhället och dess utveckling. Äktenskapet mellan man och kvinna är en oerhört gammal institution, inte bara i vårt land. Det är, tvärtom, något universellt och sedan urminnes tider etablerat inom samtliga världsreligioner. Att kasta bort något så beprövat till följd av framgångsrik lobbyism och utifrån vad som för tillfället anses vara politiskt korrekt vore förvisso väldigt tidstypiskt men samtidigt, med min utgångspunkt, oroande och riskfyllt."

Det är ju intressant att Sverigedemokraterna hänvisar till även icke-kristna religioner som argument emot en könsneutral äktenskapslag. Annars brukar ju partiet berätta hur hemska muslimer är, att muslimer inte anpassar sig till hur samhället är idag etc. Men nu duger det alltså att hänvisa till traditioner även inom andra religioner för att stoppa en viktig jämlikhetsreform. Intressant också (och här resonerar sd likadant som kd) att man på allvar menar att det är ett argument i sig att något är en tradition. Så är det givetvis inte. Flera länder däribland Nederländerna, Belgien och Spanien har sedan flera år en könsneutral äktenskapslag och inte ens sd-politiker kan med trovärdighet kunna visa att det skulle orsakat några som helst problem i samhället där.

Åkesson skriver också i nyhetsbrevet.

Homosexuella par har sedan något decennium tillbaka möjlighet att ingå partnerskap - ett slags civilrättsligt avtal som ger samma juridiska skydd som äktenskapet. Därmed har det svenska samhället visat acceptans för homosexualitet och att även homosexuell kärlek ska vara legitimerad i lag.Det Jimmie Åkesson inte berättar är att Sverigedemokraterna entydigt var EMOT parnerskapslagen när riksdagen sa ja till den 1994. Ja, partiet ville faktiskt fram till 2003 avskaffa lagen och därmed hade de som redan ingått partnerskap blivit ogifta igen juridiskt. Snacka om extrem och omänsklig politik. Därför blir det något hycklande att nu hänvisa till hur bra partnerskapslagen fungerar idag som alternativ till en könsneutral äktenskapslag.

Länk till Sverigdemokraternas hemsida. För att hitta nyhetsbrev 45-2008 klicka på "Åkesson om...."


Bengt Held