söndag, mars 29, 2009

Storbritannien förbjuder hets mot bögar och lesbiska!

Då är det till sist avgjort. Parlamentet i Storbritannien säger ja till den socialdemokratiska regeringens förslag att förbjuda hets mot homosexuella och bisexuella. Men det har varit mycket protester mot lagförslaget, även från delar av brittisk gayrörelse.

Så här säger Christopher Biggins, öppet homosexuell skådespelare.

- Showbiz, camp theatrics and dazzling wit helped to pave the way for gay rights. They should be cherished, not suppressed. It is bitterly ironic that, in the name of tolerance, the government should be marching towards such a culture of intolerance.


Även andra kända brittiska homosexuella har varit negativa. En av dem är Peter Thatchell, gayaktivist och grön socialist, som är helt emot hetslagen eftersom den enligt honom hotar yttrandefriheten. Och när det brittiska parlamentet för några år sedan förbjöd hets mot religiösa minoriteter så protesterade vissa muslimer offentligt emot det med liknande argument, det måste vara tillåtet att skriva raljerande saker om muslimer.

Det här visar att den brittiska debatten är delvis annorlunda jämfört med i Sverige. I vårt land är det sällan eller aldrig representanter för någon invandrarförening eller HBT-förening uttalat sig kritiskt emot att hetslagen faktiskt kan inskränka yttrandefriheten. Istället har man ofta betett sig som att man helst vill att så många som möjligt ska bli dömda till fängelse bland de som säger mycket negativa saker eller raljerar om den egna minoritetsgruppen. Jag menar att det vore bra om fler i svenska invandrar- och HBT-föreningar offentligt kunde problematisera lagen om hets mot folkgrupp.

Konservativa partiet Tory har velat ha en klausul i lagen för att göra det svårare att åtala och döma folk för hets mot homosexuella. Trots att jag alltså är ganska skeptisk till för långtgående hetslagar så tycker jag det är bra att de konservativa förlorade omröstningen i parlamentet. Det hade varit helt fel att ha en yttrandefrihetsklausul för vissa typer av hets men inte för andra. Det hade gett en signal om att hets mot homosexuella inte är lika allvarlig som hets mot svarta, judar och muslimer.

Därför är det bra att socialdemokraterna och liberalerna i det brittiska parlamentet tillsammans sa ja till en hetslag som är likvärdig för olika minoritetsgrupper.

Hur lagen sedan tillämpas är en annan sak. Biggins har en poäng när han säger att yttrandefriheten historiskt har gynnat minoritetsgrupper. Att HBT-personer, judar och svarta idag har det relativt bra i Västeuropa (trots att det är problem kvar givetvis) är p.g.a. yttrandefriheten, inte trots den. Det kan ibland vara värt att konstatera när någon pastor, imam eller sverigedemokrat säger något extremt negativt och olämpligt.

1 Comments:

Blogger Tor Billgren said...

Håller med dig helt. Hetslagen måste diskuteras och problematiseras. Men OM den ska finnas är det rimligt att hbt-personer inkluderas i paragrafernba. Hbt-personer är en utsatt grupp.

måndag, mars 30, 2009 9:25:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home