onsdag, april 01, 2009

Både beröm och kritik när Hägglund berättar att han är bisexuell!

En del av er har nog redan läst nyheten att Göran Hägglund, ordförande i kristdemokraterna, idag offentligt berättat att han är bisexuell.

Det är nog ingen slump att han gör det samma dag som riksdagen röstar ja till en könsneutral äktenskapslag. Kristdemokraterna har ju fått mycket kritik från RFSL och övriga riksdagspartier om att de inte respekterar homosexuella relationer. Genom att avslöja att han själv är bisexuell gissar nog Hägglund att kritiken kan dämpas. Det är ju inte så sannolikt att den där strategin fungerar men visst är det positivt och närmast revolutionerande att en ordförande i kd kan berätta en sådan sak. Det hade varit omöjligt så sent som för några år sedan.

Dagens nyheter har en nyhetsartikel om det på sin hemsida.

Både beröm och kritik för Göran Hägglunds uttalanden om sin bisexualitet.

Är det möjligt med en bisexuell ordförande i ett kristdemokratiskt parti?
Det är något som kd nu måste avgöra efter att Göran Hägglund något oväntat i en intervju om att riksdagen idag röstar ja till homoäktenskap fått frågan om han själv haft homosexuella erfarenheter och svarat ja.

- För mig är det här inte så dramatiskt. Jag är gift med en kvinna och lever i en monogam relation. Men jag vill vara ärlig och säga att jag kan bli attraherad av både män och kvinnor, säger Hägglund.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. De flesta i partiet stöder honom.

- Jag har i flera år vetat om att Göran kan vara intresserad av både män och kvinnor. Det har inte någon som helst betydelse för mig. Göran är en nära vän och partikamrat oavsett vilket, säger hans regeringskollega Maria Larsson.

- Om han är hetero eller bi kvittar. Han är en bra ordförande det är det viktigaste, säger Mats Odell som även han är med i regeringen för kd.

Alla i partiet är dock inte lika accepterande

- Jag är bestört, säger kd:s riksdagsledamot Lennart Sacredeus. Först kdu.s ordförande för några år sedan och nu det här. Hur ska vi kunna föra ut vårt budskap om kärnfamiljens betydelse och det heterosexuella äktenskapet när vår ordförande är intresserad av folk av alla kön?

Ulf Ekman i Livets ord menar att det här är ett tecken på att radikala queerteorier även börjat påverka kristdemokraterna. Kanske Jonas Gardell blir viceordförande i kristdemokraterna i sommar säger Ekman något raljerande.

Hur är då reaktionerna från övriga partiledare? Påverkar det regeringens politik?

Fredrik Reinfeldt, moderaterna
- Nej, jag ser inte att det förändrar något. Det är bra att Göran menar att han kan vara ärlig med sina känslor. Det är tecken på att vårt samhälle faktiskt har blivit liberalare. Däremot har jag förtydligat för statsråden att jag inte tillåter något hångel på våra möten men det gäller ju oavsett om man är homo eller hetero.

Maud Olofsson, centerpartiet
- Jag tycker det är trevligt att Göran berättar det, Nu är det tre män i regeringen som är homo och bi men jag vill ju säga att Andreas berättade det före Göran.

Jan Björklund, folkpartiet
- Som liberal menar jag givetvis att Göran ska vara som han själv tycker är rätt. Det som möjligen kan vara bekymmersamt är att nu har alla i alliansen någon i regeringen som är hbt utom vårt parti. Jag har idag frågat Lars Leijonborg om han aldrig besökt någon bögklubb och om han gjort det kanske kan berätta det offentligt men han säger att han är hetero.

Mona Sahlin, socialdemokraterna
- Jag tycker det ska bli trevligt om jag och Göran kan vara med båda i prideparaden i sommar. Men viktigast är givetvis kristdemokraternas politik. Partiet är emot en könsneutral äktenskapslag trots att Hägglund alltså är bisexuell. De måste förändra sin politik.

Lars Ohly, vänsterpartiet
- Det är inte så mycket att säga om det. Gillar Göran både killar och tjejer är det hans sak. Men som jämställdhetsengagerad så konstaterar jag att det nu är tre män i regeringen som är homo och bi men ingen kvinna. I vår riksdagsgrupp har vi två lesbiska kvinnor och en bög. Kanske någon kvinna i regeringen borde avslöja att hon egentligen är bisexuell.

Maria Wetterstrand, miljöpartiet - Det är positivt men jag är mer queer än Göran även om han är mer bi än mig.


Även Svenska dagbladet, RFSL och tidningen Dagen har artiklar om nyheten.

18 Comments:

Blogger Bengt Held said...

För dig som är mycket förvånad av Hägglunds avslöjande kan jag tipsa om att kolla dagens datum i kalendern.

onsdag, april 01, 2009 11:51:00 fm  
Anonymous Clapham said...

hehe, måste erkänna att jag blev lurad :)

onsdag, april 01, 2009 12:17:00 em  
Blogger Michael G. Helders said...

=)

onsdag, april 01, 2009 12:26:00 em  
Anonymous Daniel Giertz said...

Om någon tidning skulle skriva att Roks och Ja till Livet planerar att gå ut i en gemensam aktion för att kastrera alla män, för att på det sättet få stopp på både aborterna och våldtäkterna på samma gång, hade folk då tyckt att det hade varit ett okej aprilskämt, eller hade man tyckt att det var förtal i alla fall? Inte så att jag insinuerar att det här är samma sak, jag bara kom att tänka på det.

onsdag, april 01, 2009 12:30:00 em  
Anonymous Lars Flemström said...

Och jag som trodde att det var ett sista desperat försök av kd att få de andra partierna att stödja förslaget om obligatorisk civilrättslig registrering.

onsdag, april 01, 2009 1:05:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Daniel

Om du tycker det är förtal att 1 april skämta om att någon känd politiker är bisexuell säger det nog mer om dina egna attityder till dina bisexuella medmänniskor än om resten av samhället.

Jag hade aldrig skrivit något kränkande i ett sånt här 1 april-skämt och haft anspelningar vad Hägglund haft för sex med andra män och sånt i skämtet.

Min satir i mailet riktar sig för övrigt åt både homofientliga Sacredeustyper men även den där politiskt korrekta attityden att nu måste vårt parti också ha någon HBT-politiker och tävlan idag om vilket parti som är mest HBT-vänligt.

Det är så jag själv gillar andras satir, sån som kan slå åt olika håll.

onsdag, april 01, 2009 1:18:00 em  
Anonymous Daniel Giertz said...

Nej, jag skrev särskilt att jag inte insinuerar att det är samma sak.

onsdag, april 01, 2009 2:04:00 em  
Blogger Lars Ewald Lenka said...

Bengt,

Det där var det roligaste aprilskämtet idag. Jättekul, faktiskt. Skrattar fortfarande :)

onsdag, april 01, 2009 2:26:00 em  
Blogger Lars Ewald Lenka said...

Obs, ingen ironi i mitt ovanstående inlägg. Det här är humor helt i min smak.

onsdag, april 01, 2009 2:29:00 em  
Anonymous Sanna said...

Haha...
Det var det bästa aprilskämtet jag läst idag, tack för dagens skratt. :-D

onsdag, april 01, 2009 4:50:00 em  
Anonymous Björn said...

Jag gick på det ett kort tag men sedan...ha, ha! Vilket kul April skämt!

onsdag, april 01, 2009 7:10:00 em  
Anonymous Jerry said...

Det har var dagens roligaste aprilskämt! Tack för det!

onsdag, april 01, 2009 10:08:00 em  
Anonymous Leo said...

Dagens bästa! Tack för ett riktigt bra skratt.

onsdag, april 01, 2009 10:59:00 em  
Anonymous Lisa said...

Du glömde göra en Rick Roll'd i länken! Mången tack för att du i två sekunder lyckades få mig att tappa hakan. Bäst idag!

onsdag, april 01, 2009 11:52:00 em  
Blogger Lisa said...

Haha, Även jag tyckte detta var kul!

torsdag, april 02, 2009 12:12:00 fm  
Blogger Kjell Stjernholm said...

too good to be true...

torsdag, april 02, 2009 10:28:00 fm  
Blogger Tomas Lif said...

"Det är positivt men jag är mer queer än Göran även om han är mer bi än mig."

HAHAHAHAHA!fantastiskt.

torsdag, april 02, 2009 11:46:00 fm  
Blogger Marie said...

Det var ett aprilskämt som hette duga! Inledningsvis gick jag verkligen på det, men så tyckte jag de andra politikerna uttryckte sig lite för välformulerat och då mindes jag att det var första april för ett par dagar sedan. Jättekul!

fredag, april 03, 2009 1:25:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home