onsdag, april 01, 2009

Beundransvärd självkritik från Hedin

I dagens Dagen gör f.d. pingstledaren Sten Gunnar Hedin först något som är mycket vanligt i den kristna argumenteringen mot könsneutrala äktenskap, men sedan något som är ytterst ovanligt.

Det vanliga är att han hänvisar till historien och traditionen:

Men för Vägens folk [dvs de kristna] är de flertusenåriga traditionerna en styrka. En styrka som bär oss från dåtid till samtid och bortom kommande tider vi inte ens kan skönja. Vi är stolta över traditionen som förvaltar vår teologi.


Han åberopar alltså det historiska argumentet, som annars vanligen formuleras med den retoriska frågan ”Varför ändra på något som fungerat bra i tusentals år?”. Jag har ofta kritiserat detta argument genom att ställa motfrågan om vad det är som har fungerat och för vem? För parallellt med den "lyckliga" historien om äktenskapet, finns den tragiska historien om hur personer med samkönad sexualitet har behandlats. Om man vill bli tagen på allvar i debatten, kan man därför självfallet inte använda det historiska argumentet utan att kommentera situationen för homosexuella under samma period.

Det ovanliga i Hedins artikel, är att han gör just detta:

Låt mig samtidigt utrycka glädje över civil lagstiftning som underlättar de homosexuellas liv. Vi vet påfrestningarna och utsattheten som homosexuella upplever. Den kristna historien innehåller inslag som vi knappast kan känna någon stolthet inför, med tanke på den övertygades sätt att bemöta sin homosexuella medmänniska.


Detta är mycket glädjande och det är synd att Hedin inte kunde tala samma klarspråk när han var föreståndare för pingströrelsen.

Hedins artikel innehåller även ett teologiskt försvar av äktenskapet som en förening mellan man och kvinna:

Bibeln börjar med skapelsen av manligt och kvinnligt till Guds avbild - "till man och kvinna skapade han dem". Den heliga skrift slutar med bilden av bruden som gjort sig i ordning för brudgummen, för "Lammets bröllop".

Äktenskapets djupa livs- och kärleksgemenskap uttrycks i vigselritualet som en hemlighet som visar på Skaparens relation och kärlek till människan samt på förhållandet mellan Kristus och Kyrkan.


Det är både poetiskt och vackert. Men så finns det ju en verklighet också: Internationellt sett finns det ETT civilstånd som gäller för att signalera att två personer hör ihop som en enhet, nämligen just äktenskapet. Ett par som inte kan visa att de lever i ett äktenskap får det svårare när det gäller visum, arbete och bosättning i utlandet. Partnerskapet är antingen ogiltigt eller okänt. Är det då verkligen rimligt att exkludera homosexuella från äktenskapsinstitutionen med hänvisningar till hemligheter och "Lammets bröllop"?

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

hej

bara ett tips till korrigering...han heter Sten-Gunnar, inte Sven-Erik. Sven-Erik är han i dansbandet.

Mvh/filip

onsdag, april 01, 2009 2:16:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Urk, hur kunde det bli så fel, jag har ju skrivit hans namn hundra gånger... Tack för tipset!

onsdag, april 01, 2009 2:23:00 em  
Blogger Robin Bolinsson said...

Om du inte lyssnar på debatten (vilket jag i och för sig tror att du gör) som pågår nu, så rekommenderar jag starkt att du gör det.

http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____7166.aspx

onsdag, april 01, 2009 2:51:00 em  
Anonymous Sofia Högdal said...

Hej,

Angående att kritisera kristna ledare tänker jag en sak:

Hedins poetiska beskrivning av äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna gäller den kristna religionens syn på äktenskap, samtidigt som han bejakar ett civilrättsligt könsneutralt giftermål. Han värderar man/kvinna-relationen högre så jag förstår att du inte tycker om det.

Men ändå känns det litegrann som att du "silar mygg och sväljer kameler". Det finns andra religioner i Sverige, t.ex. islam, vars syn på homosexualitet nästan inte alls kritiseras i svenska media, fastän de i större utsträckning har en konservativ syn. Hur tänker du kring det?

fredag, april 03, 2009 3:40:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Hej Sofia H

Tack för dina synpunkter.

1. Det hade varit intressant att få veta vad du tycker om mitt resonemang om äktenskapet som det enda internationellt erkända civilståndet, och om du tycker att det är rimligt att homosexuella ska tvingas till familjesplittring vid erbjudanden om arbete, studier eller bosättning i länder som inte erkänner partnerskapet.

2. Sök på ”islam”, ”muslimska” och ”islamistiska” etc i sökfältet uppe till vänster, så kommer du att hitta kritik mot islam. Men visst skriver jag mest om kristendomen. Det är den religion jag kan mest om. För övrigt neutraliseras inte kritiken mot kristendomen av det faktum att även islam är en klandervärd religion. Kritiken mot kristendomen är inte mindre angelägen bara för att det även finns kritik mot islam.

fredag, april 03, 2009 10:31:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home