onsdag, april 08, 2009

"Boys beware". En film Åke Green gillat.

av BENGT HELD

Svenska dagbladets ledarblogg presenterar idag en gammal film från 1961. En film som ska "varna" unga män för bögar.

Svenska dagbladet skriver

Den amerikanska skolfilmen Boys beware, en klenod från 1961, illustrerar ofrivilligt komiskt – och skrämmande – hur man såg på saken då. Homosexualitet sågs som en sjukdom, och homosexuella antogs vara samvetslösa sexpredatorer. Filmen gjordes i samarbete mellan polis och skola i Inglewood och producerades av Sid Davis med en budget om 1000 dollar.

En film som får t.o.m pastor Green och hans ökända uttalanden att blekna något. Men hade Green varit i biosalongen hade han nog nickat och sagt till sin bänkgranne "jo, så är det" när de visat Boys beware.

Filmen är komisk idag givetvis men då var de attityderna tragiska för många människor i USA. Fram till början av 1960-talet var homosexuella relationer totalförbjudna i alla delstater. I 13 delstater (främst sydstater) var förbudet formellt kvar fram till 2003 då Högsta domstolen i USA förklarade sodomilagar för att vara oförenliga med konstitutionens värn om privatlivet. I de flesta av de 13 delstaterna var oralsex och analsex bland olikkönade par också förbjudna.

Sodomilagarna tillämpades sällan men de sände en signal om att homosexuella relationer var något fel.

Och ännu idag är det förbjudet för öppet homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret i USA även om president Obama lovat avskaffa den policyn. Attityderna om att homosexuella är ett "hot" har alltså inte helt försvunnit utan påverkar ännu 2009 samhällets officiella policy i USA när det gäller försvaret.
6 Comments:

Blogger Tor Billgren said...

Ha ha, den filmen är en klassiker. Fast det är svårt att inte sätta skrattet i halsen...

onsdag, april 08, 2009 1:08:00 em  
Anonymous God Hates Fags (yes, He does) said...

Filmen säger sanningen.

onsdag, april 08, 2009 3:51:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Oj, så provocerande du är. Att du vågar skriva så på den här bloggen visar att du är modig. Din kommentar påverkar de flesta här mycket. Du har verkligen nått ditt mål nu och gjort massor av människor besvikna.

Vill du ha en kopp kaffe nu?

Bengt

onsdag, april 08, 2009 5:53:00 em  
Anonymous Sanna said...

"One never knows when a homosexual is about, he may appear normal"

Det summerar väl ganska bra grunden i homofobin, homosexuella som framstår som normala, de måste ha nåt att dölja. :/

onsdag, april 08, 2009 5:57:00 em  
Anonymous Björn said...

I know Sanna, jag är en så kallad "normal homo" som inte uppfyller några stereotyper eller andra förutfattande meningar och min blotta existens är en ständig kamp av den anledningen, en kamp mot alla fördomar av typen: "inte kan du vara homo som är borgerlig", "inte kan du vara homo som är traditionell i övrigt", inte kan du vara homo som "jobbar med IT" inte kan du vara homo som inte är "fjollig" inte kan du vara homo som "inte gillar schlager" etc etc....

onsdag, april 08, 2009 7:39:00 em  
Anonymous Clapham said...

Roligt om homosexuella i usas armé (Försvar är kanske fel ord hehehe)

http://www.theonion.com/content/video/gays_too_precious_to_risk_in

torsdag, april 09, 2009 4:23:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home