fredag, april 17, 2009

Brad Pitt och homoäktenskapet

av TOR BILLGREN

Dagen skriver idag om att Brad Pitt vill ge sina barn en kristen uppfostran. Nå, utmärkt. När det gäller religiösa frågor är skådespelarparet Angelina Jolie och Brad Pitt annars mest kända för att vara intensiva förespråkare för homoäktenskap. I september 2006 förklarade de att de inte kommer att gifta sig förrän även homosexuella har den möjligheten i USA. Och förra året donerade de 100000 dollar till kampanjen mot Proposition 8, och stöttade alltså kampen för homoäktenskap i Kalifornien. Bara så att ingen blandar ihop "kristen uppfostran" med "högerkristna dogmer"...

9 Comments:

Blogger Michael G. Helders said...

Sonen till en av sveriges ledande präster är homosexuell.
Att vara kristen handlar inte om att ha någon form av högre moral eller kritik, utan att ha en del av Livets- dvs ha världens Herre och frälsare som Herre över sitt eget liv, han tuktar, fostrar och upprättar oss- inte pga att vi själva skulle vara så fromma och duktiga, utan för va som är möjligt genom hans triumf på Korset.

fredag, april 17, 2009 5:53:00 em  
Anonymous Clapham said...

Skönt att Brad uppfostrar sina barn vänsterkristet och inte högerkristet :)

fredag, april 17, 2009 8:14:00 em  
Anonymous Hej! said...

Kefas-JDFK: Jag kommer att undra vilka som är ledande präster i landet och varför deras barns sexuella läggning är intressant? Har sonen ens någon pojkvän för tillfället? Jag har en homosexuell kusin... än sedan?
Vi har ju haft biskopskandidater som är homosexuella och själv känner jag flera präster (i svenska kyrkan) som är homosexuella och ett par som ingått äktenskap - enligt kanadensisk lagstiftning. Sedan finns det säkert massor av kändisar som är smygisar fortfarande, och som lever som om de vore heteros, fast de inte är det... håller f ö med om att det är skönt att Brad verkar vara liberal i sin inställning och inte tokfundamentalist.

söndag, april 19, 2009 7:36:00 fm  
Anonymous Anders said...

Kyrkan är en smitthärd för värdekonservatism och intolerans på samma sätt som (kd) utgör en plattform för diverse ståndpunkter av homofientlig karaktär. Med tiden har andra politiska partier i någon mån, i vissa fall i stor utsträckning, avlägsnat sig från att erbjuda en officiell homofientlig talartribun för sina politiker. Det innebär dock inte att intoleransen är utmönstrad. Men, det innebär inte heller att det finns spår av tolerans även i de mest trångsynta miljöer. Likväl som det finns homosexuella kristdemokrater så finns det homosexuella präster och, i ännu högre utsträckning, homosexuella och homovänliga religiösa.

Jag har svårt att förstå hur man som homosexuell kan verka inom en ideologisk organisation som så kraftigt fördömer homosexuellas rättigheter som exempelvis (kd) och många kyrkor gör. Men jag kan inte undandra mig att samtidigt beundra dessa personer lite extra :-)

Deras arbete och de uttalanden som de och sympatisörer som t.ex. Brad Pitt gör verkar i riktining mot ett öppnare samhälle och förtjänar all respekt.

tisdag, april 21, 2009 10:36:00 fm  
Blogger Andreas Bengter said...

Antingen tror man på Bibeln eller så skiter man i den.. den kan inte både vara ifrån Gud och inte vara det.. det vore högst märkligt..

Och i Bibeln står det att det är fel med homosexualitet.. it's as simples as that.. Och om man vill vara kristen och inte bara Teist i största allmänhet så måste man acceptera det.. Att Gud skapat oss till man och kvinna.. och att man därmed inte kan ha sex med allt som rör sig. (RFSL rådde till och med i en flyer att för att underlätta första gången när man har homosex att man skulle dricka - tydligen alltså för att släppa sina (naturliga) spärrar.. )

Kärlek, och respekt till alla som är gay, men allt här i världen är faktiskt inte okay!

tisdag, april 21, 2009 1:39:00 em  
Anonymous Anders said...

Ja men jisses. Läs bibeln ordentligt. Jag orkar inte ta detta nu men där kan du hitta allsköns beteende både förbjudet och tillåtet, inkl att stena människor.

tisdag, april 21, 2009 4:53:00 em  
Anonymous Anders said...

En sak till.. Jag har inte läst den flyer du refererar till men de spärrar som behöver släppas är de sociala och kulturella spärrar som påtvingats av ett intolerant och homofientligt samhälle - det handlar inte om någon för mänskligheten naturlig spärr som behöver låsas upp.

tisdag, april 21, 2009 5:15:00 em  
Anonymous Anonym said...

Andreas Bengter skrev "att antingen tror man på bibeln eller så skiter man i den". Ja, det är rätt tydligt att den åsikten gäller även för kristna. För kristna tycks också "skita" i bibeln då de väljer ut särskilda citat och påståenden till att vara giltliga och samtidigt förkasta andra som borde ha samma giltlighet i sånt fall. Men det är klart att det är lättare att fördöma andra saker som man själv inte gör och sedan strunta i att själv gå och bättra sig. Roligare att klaga på andras brister, där har ni den kristna livsstilen i ett nötskal!

söndag, april 26, 2009 2:27:00 em  
Blogger Tuve said...

Norsborgsbloggaren
"För kristna tycks också 'skita' i bibeln då de väljer ut särskilda citat och påståenden till att vara giltliga och samtidigt förkasta andra som borde ha samma giltlighet i sånt fall."

Du har naturligtvis rätt. Man måste komma ihåg att bibeln inte är en bok utan en samling böcker som har väldigt olika karaktär. Som katolik är det självklart att inte läsa bibeln som en bok utan som just en samling böcker. På samma sätt som man inte läser poesi, fakta och skönlitteratur på samma sätt läser vi inte heller bibelns olika böcker på samma sätt, utan de läses utifrån vad för slags bok de är och vilken relation de har till övriga skrifter. Framförallt läser vi gamla testamentets böcker i ljuset av nya och låter det uppenbara det nya.

Allt gott!

tisdag, april 28, 2009 9:46:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home