tisdag, april 28, 2009

Namninsamling för att avskaffa förbudslag i Libanon.

av BENGT HELD

The Gay-Straight Alliance in Lebanon heter en förening som nu startat en kampanj för att avskaffa Artikel 534 i Libanons strafflag. Paragrafen betyder i praktiken ett totalförbud för homosexuella relationer även om den officiellt förbjuder "onaturlig sex".

Föreningen har nu en namninsamling på internet. Den vänder sig till folk av olika sexuella läggningar men bara till libaneser, som antigen bor i Libanon eller något annat land. Orsaken till det är sannolikt att politiker i Libanon inte ska kunna avfärda namninsamlingen med att det främst är människor från "andra kulturer" som skrivit på namninsamlingslistan. Är det någon libanes här bland bloggens besökare vet du alltså vad du kan göra.

Målet är att få 10 000 namn som man sedan ska lämna till ledamöter i Libanons parlament efter valet i landet i juni i år.

Vad jag vet är det här första gången någon grupp i ett arabland gör något liknande och det är mycket positivt. Sedan några år har Beirut flera gaybarer, även det först bland arabländerna.

The Gay-Straight Alliance i Lebanon har på sin hemsida förresten den halvfyndiga parollen "Straight for Gay Rights".