måndag, april 27, 2009

Nya blodgivningsregler blir försenade.

av BENGT HELD

Tidigare har Tor här på bloggen publicerat den del av mitt HBT-nyhetsbrev för mars 2009 som handlade om blodgivningsregler. Socialstyrelsen planerade då att lämna förslag om att i sommar tillåta en man som inte haft sex med någon annan man de senaste sex månaderna att bli blodgivare. Och därmed skulle man avskaffa nuvarande totalförbud där även en kille som bara haft sex med någon annan man för 20 år sedan, de hade säker sex, han vid hiv-test visat sig frisk, trots det är förbjuden resten av livet att lämna blod.

Men tyvärr blir det ingen sådan förändring i sommar. Jag har idag talat med Monica Axelsson, ansvarig på socialstyrelsen när det gäller blodgivningsärenden. Hon berättade att förslaget blir ordentligt försenat, i värsta fall kan dagens absurda blodgivningsregler bli kvar.

Trots att socialstyrelsens förslag är så balanserat och är en typ av kompromiss så har det blivit kritiserat från flera myndigheter och föreningar. Ibland med helt absurda argument som jag berättade om i mitt HBT-nyhetsbrev. Vissa remissinstanser har nästan haft fördomar i sitt resonemang även om de givetvis inte skulle erkänna det. Men trots det har socialstyrelsen jobbat för att ändra reglerna.

Nu har de dock hamnat i konlikt med läkemedelsverket, en annan myndighet som vill behålla nuvarande totalförbud för män som har sex med män att ge blod. Orsaken är inte främst säkerheten, utan att man menar att det blir svårare att sälja blodplasma till andra länder om man tillåter en del bögar att ge blod. Ja, det är alltså kommersiella orsaker till deras nej vilket blir ganska cyniskt eftersom dagens blodgivningsregler är så tydligt absurda och diskriminerande. Socialstyrelsen och läkemedelsverket är också oense om hur EU-direktivet om blodgivning egentligen ska tolkas när det gäller att tillåta män som har sex med män att ge blod.

Preliminärt så blir det inget förslag från socialstyrelsen förrän i augusti-september. Planeringen är att de nya reglerna ska gälla från 1 januari 2010. Men i värsta fall, om myndigheterna inte kan enas, så kan nuvarande absurda blodgivningsregler bli kvar.

Det är tragiskt att det ska blir så mycket konflikter och förseningar om att Sverige ska göra som flera andra länder i Europa, Spanien, Italien, Polen etc. och tillåta en del män som har sex med män att bli blodgivare.