onsdag, april 22, 2009

Sveriges namnlag byråkratisk för transpersoner.

Av BENGT HELD

Eftersom jag är medlem i Amnesty International (förening som jobbar för mänskliga rättigheter) så får jag dess medlemstidning Amnesty Press. I senaste numret har de ett intressant reportage om situationen för transpersoner i Europa. (hittar det tyvärr inte på Amnestys hemsida så det är nog bara med i papperstidningen).

Sist i reportaget har tidningen information om hur man hittar hemsidan för föreningen Transgender Europe. Där är mycket fakta om situationen för transpersoner i olika länder i Europa. Det blir då tydligt att Sveriges namnlag är ovanligt konservativ och byråkratisk för transpersoner.

Man kan dela in 16 länder i Västeuropa i tre kategorier efter hur enkelt eller svårt det är att byta till ett namn som är "typiskt för det motsatta könet".

1. Länder med helt könsneutral namnlag. 3 länder.

Storbritannien, Irland, Belgien.

Här kan hela befolkningen fritt byta namn och inga namn är reserverade för människor av ett visst kön.

2. Länder där transpersoner, men inte hela befolkningen, kan byta till namn "typiska för det motsatta könet". 7 länder.

Tyskland, Frankrike. Norge, Danmark, Finland, Spanien, Nederländerna.

3. Länder där i princip bara transsexuella som byter kön juridiskt och opererar sig kan få byta till namn "typiska för det motsatta könet". 6 länder.

Sverige, Island, Italien, Portugal, Schweiz, Österrike

Vi i Sverige har en självbild av att vara progressiva och liberala när det gäller kön och sexualitet och ofta är det sant. Men sammanställningen när det gäller namnbyten visar att inom en del områden så har vi ovanligt konservativa lagar.

Därför är följande viktigt.

Regeringen i Sverige måste äntligen starta den utlovade namnlagsutredningen. Redan 2001 krävde en enig riksdag en sådan utredning. Förseningen först av den förra s-regeringen och sedan den nuvarande borgerliga regeringen är oacceptabel.

Socialdemokraterna, moderaterna och kristdemokraterna bör redan nu principiellt säga ja till att alla transpersoner fritt ska kunna byta till namn som är "typiska för det motsatta könet". Centern är redan för det men vill avvakta namnlagsutredningen innan de avgör sin åsikt om en helt könsneutral namnlag. Tre partier, folkpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet är redan idag för en könsneutral namnlag som det till sist förhoppningvis blir även i Sverige precis som i flera andra länder i Västeuropa.

Vad det handlar om är rätten för individen att identifiera sig själv. Istället för att staten ska göra det.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

http://www.aftonbladet.se/debatt/article4942575.ab

Det skrevs lite om detta i Aftonbladet också. Det sjuka när man kollade kommentarerna var bara att ungefär sex av de sju första skrevs av folk som trodde det handlade om att föräldrar skulle få döpa sin son till agnes (och vice versa) trots att det stod klart och tydligt i artikeln att det handlade om en transsexuell... suck :(

Hoppas man ändrar på detta!

onsdag, april 22, 2009 9:44:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Anonym

Tack för tipset.

Intressant att kammarrätten gett möjlighet att byta till ett sk könkonträrt namn (alltså ett namn som är typiskt för ett annat kön än man juridiskt tillhör).

Men till sist måste det ju bli en lagändring för att folk inte ska vara beroende av domstolars välvillighet för att få rätt.

Intressant också med vilken frenesi Skatteverket tydligen jobbar för att hindra vuxna att få byta till vissa förnamn.

Bengt

onsdag, april 22, 2009 10:28:00 em  
Blogger Bengt Held said...

"Könskonträrt"

ska det givetvis vara i förra meddelandet av mig.

Bengt

onsdag, april 22, 2009 10:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Finns det något land där man kan döpa sig till exempelvis: Sven Bajskorven, Neger Nina, Bengt Superpeddon, CP Klas eller Kurdhoran Gul?

Detta skulle väl kunna vara lika ok som kön då det fortfarande finns ett personnummer att tillgå för myndigheterna. Total frihet gäller väl!?

/Skeptikern

torsdag, april 23, 2009 1:31:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Skeptikern

Att du jämför att en man ska kunna heta Lena eller en kvinna Nils med de där exemplen säger väl något om dig själv.

Det är inget parti vad jag vet som vill att folk ska kunna ha stötande namn. Men hur kan det var stötande att ett namn får användas av båda könen?

Varför är det så få som idag tycker det är stötande att både män och kvinnor kan heta Kim? Vi har redan några könsneutrala namn. Vad är den principiella skillnaden mellan att tillåta dem och att även tillåta övriga namn bli könsneutrala.

Iblant verkar det som vissa gissar att var och varann människa direkt skulle byta till ett könskonträrt namn bara för att det blir tillåtet. Men de flesta män vill ha ett manligt namn och de flesta kvinnor ett kvinnligt namn. Om inte annat så påverkar vår kultur och våra traditioner oss.

Det är ett fåtal individer det i praktiken handlar om i jämförelse med hela befolkningen. Varför inte ge dem den friheten? Vem hotar det?

Bengt

torsdag, april 23, 2009 8:07:00 fm  
Anonymous Elin said...

Varför inte en helt öppen namnlag för alla som vill byta namn? Då slipper man speciella untantag för transpersoner osv, och man kan fortfarande ha en strängare lag för barn eftersom dessa inte får välja sina egna namn. För mig känns det som det enda vettiga.

fredag, april 24, 2009 2:37:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home