måndag, april 20, 2009

Synen på Israel och homosexualitet splittrar FN-konferens

av TOR BILLGREN

Idag inleds den "antirasistiska" FN-konferensen i Genève, och den verkar bli ett ännu större fiasko än föregångaren, konferensen i Durban 2001. USA och Kanada hoppade av på ett tidigt stadium och i helgen kom besked om att även Nederländerna och Australien bojkottar konferensen.

Nederländernas utrikesminister Maxime Verhagen anser att flera länder som han inte anser uppfyller grundläggande mänskliga rättigheter försöker ta över konferensen "för att ställa religionen framför mänskliga rättigheter, försöka hindra yttrandefriheten och motarbeta försöken att stoppa diskrimineringen av homosexuella samt sätta Israel ensam på de anklagades bänk" (citat från Dagen (som för övrigt lanserar sin nya webb idag, gratulerar)). Per Svensson är lika pessimistisk i dagens Sydsvenskan, men tror åtminstone att konferensen kommer att föra med sig EN god sak, nämligen att "svenskarnas romantiska och förljugna föreställningar om FN" lakas ur:

För många svenskar är FN fortfarande Fantomen, den enda garanten för fred och rättvisa i en djungel av blodtörstiga tigrar och lömska giftormar. Bara FN har den moraliska auktoritet som krävs för att välsigna våld i det godas tjänst. Först när Fantomen har märkt bovarna med sitt onda märke är det ok att ingripa mot dem, brukar det hävdas i debatten.

Men FN:s moraliska legitimitet är synnerligen porös. En organisation som Nato, som många svenskar fortfarande verkar betrakta som ett Ku Klux Klan med kärnvapen, står på betydligt stabilare demokratisk värdegrund än FN, som i sitt nuvarande skick närmast är att betrakta som en klareringscentral för världspolitikens maktintressen, påfallande många av dem osympatiska.

De stora tvisteämnena är alltså Israel, sionism och homosexualitet, och det kommer med största sannolikhet att uppstå intressanta oheliga allianser mellan islamistiska diktaturer och konservativa EU-länder. Det kommer därför att bli mycket intressant att se hur t.ex. Världen Idag kommer att skriva om saken. De kommer förstås att vara kritiska mot de muslimska ländernas hållning mot Israel, men hur ska de förhålla sig till homosexfrågan?