fredag, maj 22, 2009

Aftonbladet kommenterar rapporten om HBT-rättigheter i EU.

av BENGT HELD

Det är kanske första tillfället den här bloggen är omnämnd på Aftonbladets ledarsida. Men det är väl dags för det. Liberala Expressen kommenterade på ledarplats min HBT-rapport sommaren 2007 så nu blir det väl en viss typ av politisk jämvikt när socialdemokratiska Aftonbladet gör likadant.

Från Aftonbladets ledarartikel fredagen 22 maj 2009 om HBT-rättigheter i Europa.

Moskvapolisens våldsamma sätt att slå ner lördagens prideparad sätter press på EU:s arbete för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. Ryssland är visserligen inte med i EU, men unionen samarbetar med sin granne. Medlemslandet Litauen och kandidatlandet Makedonien förbjuder gayparader. Grekland har högre åldersgräns för manliga homosexuella relationer än för heterosexuella och kvinnliga homosexuella relationer.

Europadomstolen och EU-parlamentet har gjort klart att sådana lagar inte är förenliga med mänskliga rättigheter. Nu om någonsin är det dags för EU:s ledare att sätta tydligt stopp för hetsen mot hbt-personer.

Bengt Held, som bland annat är med och driver bloggen Antigayretorik, har sammanställt hur svenska partier ser på hbt-rättigheter inför EU-valet. Held har ställt fyra frågor. Till exempel: Ska EU-parlamentet kritisera länder som inte respekterar centrala mänskliga rättigheter för
hbt-personer?

Sverigedemokraterna svarar nej på allt.

Alla partier svarar ja på frågorna, utom Sverigedemokraterna som svarar nej på allt. Kristdemokraterna och Moderaterna har vissa reservationer. Kristdemokraterna vill inte att EU-länder som saknar partnerskaps- och homoäktenskapslagar ska behöva ge juridiska rättigheter åt samkönade par som gift sig i ett annat land. Moderaterna vill att EU ska ha direktiv om lagar som förbjuder diskriminering av hbt- personer, men vill inte att direktiven ska vara ”för detaljerade”.

Ledamöterna som alltid röstar nej.

Den europeiska hbt-organisationen Ilga har granskat hur EU parlamentarikerna har röstat den senaste mandatperioden. 13 av 19 svenska ledamöter har röstat ja till alla sex hbt-vänliga resolutioner. Moderaterna Charlotte Cederschiöld, Christofer Fjellner och Anna Ibrisagic har röstat nej en gång. Moderaten Gunnar Hökmark och Junilistans Nils Lundgren har röstat nej två gånger. Lars Wohlin (nu Kristdemokraterna, tidigare Junilistan) har röstat nej tre gånger.