tisdag, maj 26, 2009

Anti-feministiska bloggar ofta HBT-fientliga.

av BENGT HELD

Ni vet nog de där bloggarna som "berättar hur det är", som "inte är politiskt korrekta". Och visst är det en fördel att "gammelmedia" idag inte kan filtrera vad de flesta människor ska få för nyheter. Det är bra att "icke-PK-bloggar" granskar etablerade mediaföretag.

Men tål de en granskning själva?

När det gäller bloggar som sympatiserar med sd så har de ofta både en främlingsfientlig jargong och ger HBT-fientliga kommentarer.

Likadant är det med "anti-feministiska bloggar". Jag ska förtydliga att det är viktigt att feminismen granskas precis som andra ideologier. En del bloggare har en poäng i att det är fel att utmåla män som förövare och kvinnor som offer. Bloggägarna talar ofta om likhet inför lagen, och det är ju viktigt.

Men visst är det intressant att så många "anti-feministiska bloggar" kombinerar det där "likhet inför lagen och att även män bör ha skydd av lagar och bli respekterade" med ett HBT-fientligt budskap. Även om de inte låtsas vara reaktionära i sitt budskap så är de i verkligheten det. Och det är faktiskt synd, det hade varit bra om fler som är för jämställdhet mellan könen och för en HBT-vänlig politik kritiskt granskade (radikal)feministiska teorier.

En av de där bloggarna är "Nej till feminism m.m" med John Apse som ansvarig bloggare. En ca 50-årig man, sannolikt heterosexuell, ja, jag vet inte om han är smygbög eller smygbi och har internaliserad homofobi men det lämnar jag därhän.

Man har möjlighet att granska vad John har för åsikter om HBT om man klickar på det alternativet på hans sida. Det blir 43 artiklar, med det ena efter det andra negativa budskapet om HBT-rättigheter.

Så här kommenterade John Apse artikeln i DN om att alla riksdagspartier är för att jobba för HBT-rättigheter inom EU t.ex. att offentligt kritisera länder som förbjuder gayparader.

Det blir väldigt svårt att ha en annan åsikt för riksdagspartierna. Man måste vara PK och detta ämne är ett av dom som gör att jag inte kan engagera mig i nåt av dom.


Några andra kommentarer från hans hemsida.

Det får inte bli så (eller det kanske redan är...) så att alla som har en annan uppfattning än tex RFSL omedelbart kallas homofober. Och vad gäller hatbrott så tror jag det överdrivs.

För egen del så hoppas jag på en rörelse som värnar heterosexualitet och därmed också äktenskapet mellan man och kvinna. Jag är själv inte religös eller dyl men tycker det känns som viktigt. Men att säga det offentligt är ju knappast möjligt och det är verkligen illa.

Jag tycker det är helt fel att ändra regelverket så att homosexuella får gifta sig i kyrkan. Det finns partnerskap som fungerar bra.

Är detta nåt som idrotten skall utbilda i? Det blir i så fall säkert väldigt PK.

Om nu HBT personer vill bli bemötta som alla andra så förstår jag inte varför det behövs utbildning för att särbehandlas.

Fel! Alla skall behandlas lika. Oavsett kön och sexuell läggning.


Det sistnämnda sa alltså samma bloggare som argumenterat emot en könsneutral äktenskapslag vilket är riktigt komiskt. Det är ofta som om det inte behövs några som helst sakargument när "Nils Nilsson, vanlig hederlig medborgare som ogillar pk" startar en blogg. Ofta är enda argumentet emot något att det är "pk". Men varför då inte argumentera emot bättre miljö, bra skola, och bättre äldreomsorg, det är ju också pk för alla politiker i riksdagen att vara för sådant?

Istället döljer man sina egna fördomar och granskar dem inte utan istället beter de sig som någon typ av tonåring som skriver "kolla här hur jag vågar skriva".

Om det nu är så viktigt att inte vara PK varför inte skriva en artikel om att det är rätt att döda fattiga barn. Då har ni ju verkligen visat att ni inte är "pk" om det nu är viktigt för er. Sedan kan ni börja bearbeta era egna fördomar och skriva artiklar om det.

Ett tips.

17 Comments:

Anonymous Clapham said...

Vilken otroligt tragisk blogg.

Från bloggen:
"OBS!
Feminism är att byta ut patriarkat mot matriarkat.
Glöm inte det! Men jag gör HÅRT motSTÅND..."

tisdag, maj 26, 2009 11:43:00 fm  
Blogger Emil said...

Bengt Helds bästa inlägg hittills. Fem getingar!

tisdag, maj 26, 2009 12:09:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Tack Emil.

Jag gillar extra att duhåller på betygssystemet 1-5 vilket jag också gör. :-)

Bengt

tisdag, maj 26, 2009 12:30:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag har följt ett otal sådana bloggar. De exploderar av initialt raseri och behov av att berätta hur det EGENTLIGEN är, men ganska snart går den trötta anti-pk-ismen in i repeat-mode och självdör. Jag rensade faktiskt ut några sådana tragiskt övergivna bloggar från "Granska själv"-länklistan här till höger förra veckan...

tisdag, maj 26, 2009 1:26:00 em  
Anonymous mirakelopjken said...

Birds of a feather flock together..

Liknande fenomen ser man i pseudovetenskap där samma person kan stödja extrema påståenden om hur olika könen är samt är kritiska mot att global uppvärmning pågår, eller att människan orsakat den. Dessa kallas för "contrarians" på engelska, vilket innebär att de får en kick av att gå mot strömmen. Men naturligtvis bara selektivt som Bengt skrev om.

"PK" i sig låter mest som ett ad populem-argument. "Eftersom de flesta (i eliten) tycker såhär och tvingar andra att göra det så måste det vara felaktigt."

tisdag, maj 26, 2009 2:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag är inte förvånad. Är man emot HBT-personers rättigheter är man troligtvis också emot kvinnirs och invandrares rättigheter. Jg får sådana komentarer hela tiden på min blogg känns det som.

tisdag, maj 26, 2009 2:40:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Mirakelpojken

"PK" i sig låter mest som ett ad populem-argument. "Eftersom de flesta (i eliten) tycker såhär och tvingar andra att göra det så måste det vara felaktigt."

Det intressanta är ju att den typen av bloggar ofta är helt inkonsekventa. De argumenterar emot homoadoptioner och en generös flyktingpolitik med hänvisning till att opinionsmätningar visar att de flesta i Sverige är emot det.

Men liknande opinionsmätningar visar att ca 70 % av svenska folket är för en könsneutral äktenskapslag och ca 70 % är för att tillåta arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Men även den typen av reformer argumenterar de där "vi-vet-vad-folket egentligen-vill-bloggarna" ofta emot.

Det visar att de använder hänvisningar till att politiker ska följa folkets åsikter synnerligen selektivt.

Bengt

tisdag, maj 26, 2009 4:50:00 em  
Blogger Kjell Stjernholm said...

"jag vågar gå emot att vara PK" är en sorglig retorik, som används för att slippa gå in i sakresonemang. Och som när det används av en statistiskt normativ person mot en minoritet blir en härskarteknik.

Om varje enskild händelse som bryter den normerandes ensamrätt på tillvaron kan förklaras med "att det bara är för att det är PK", så kommer kvinnor, invandrare och funktionshindrade aldrig att få ett jobb på egna meriter. De kommer för alltid vara dömda att vara PK-alibin. Och det är ju också ett sätt att försöka bevara sina normativa privilegier.

Hoppas fler vågar dra ner byxorna på "inte-PK" retoriken i vardagen. Den håller på att växa till en quick-fix när man inte har några argument att komma med. "Svarslös? Jag? Nänänä, jag är bara inte-PK, och därför har jag rätt".

Suck.

onsdag, maj 27, 2009 8:03:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tack för reklamen!

Vad jag reagerar på är att
"ni" stämplar alla som inte
tycker som ni som HOMOFOBER!
Det är ett smart reoriktrick.
Som nazist eller rasist.
Jag tror dock att i ert fall
så är ni så osäkra i er egen
sexualitet att ni lägger så
mycket tid på detta. För egen
del så är jag inte en 10-del
så upprörd över HBT som ni är
på dom som är hetero. Bearbeta
er heterofobi. Tack för ordet!

onsdag, maj 27, 2009 6:03:00 em  
Anonymous Feedback66 said...

Och du då, stämplar inte du alla som inte tycker som du som fega PK-människor? Vet inte vad du tror att de som läser den här bloggen har för läggning heller, men själv är jag hetero, så jag lider knappast av heterofobi. Sluta se dig själv som ett förföljt offer och ta dig i kragen.

onsdag, maj 27, 2009 6:20:00 em  
Anonymous Magnus said...

Att man vill att det ska vara lika rättigheter för hetero- som homosexuella, innebär väl inte att man nödvändigtvis behöver vara HBT-fientlig?

Om en heterosexuell man blir kallad "jävla hetero" av ett ungdomsgäng och därefter blir nedslagen, kommer det ärendet att få en sämre proritering från polisens sida, än om mannen varit homosexuell och blivit kallad "jävla bög".
Likaså får förövare som misshandlar homosexuella håradre straff än förövare som som misshandlar heterosexuella.

Anledningen till ovanstående är att misshandel av homosexuella generellt klassas som "hatbrott" vilket prioriteras av polisen och ger strängare straff än vanligt våld.

Som heterosexuell kan jag tycka det märkligt att vissa personer ska ha bättre samhällsservice och värderas högre än andra, enbart på grund av deras sexuella läggning.

Att man är för jämställdhet och att alla människor oavsett sexuell läggning, kön, ras och religion ska behandlas lika i samhället - är inte detsamma som att man är HBT-fientlig.

Tycker resonemanget i blogginlägg haltar betänkligt.

onsdag, maj 27, 2009 7:26:00 em  
Blogger Bengt Held said...

John Apse

"Tack för reklamen!"

Varsågod.

"Vad jag reagerar på är att "ni" stämplar alla som intetycker som ni som HOMOFOBER!
Det är ett smart reoriktrick.
Som nazist eller rasist."

Det där är inte sant. Du bryr dig inte ens om att kolla vad jag skrivit om det där med att vara homofientlig. Jag har igen och igen skrivit att en människa kan vara emot både homoäktenskap och homoadoptioner utan att för den skulle vara homofob och homofientlig. En del som är emot de två reformerna är homofientliga, andra inte. Att du använder "ni" visar hur paranoid du är i ditt resonemang, det är som om du menar att alla HBT-personer har samma åsikter och resonerar likadant.

Jag har själv tydliggjort att flera reformer tex hetslagen (inte bara förbudet mot hets mot homosexuella, utan mot invandrare, judar, muslimer, svarta etc) kan var problematisk eftersom lagen begränsar yttrandefriheten och kan användas godtyckligt. Jag har förtydligat att den liberale ordföranden i Tyskland är emot alla lagar mot diskriminering men det betyder inte att han och hans parti är homofientliga för det.

Du har alltså helt fel. Du har inte orkat läsa vad jag skrivit här men trots det uttalar du dig tvärsäkert hur jag definierar homofientlighet. Och så fungerar ofta bloggar som dina. Men bryr sig inte om att kolla fakta så noga, det räcker att använda ord som pk och liknande. Ocvh så gissar man. Om någon bög skrivit något så måste ju alla andra bögar resonera likadant eller? Men det är inte seriöst givetvis.

"Jag tror dock att i ert fallså är ni så osäkra i er egensexualitet att ni lägger såmycket tid på detta. För egen
del så är jag inte en 10-delså upprörd över HBT som ni ärpå dom som är hetero. Bearbeta
er heterofobi. Tack för ordet!"

Den som saet han vaet som ett ordspråk är. Det är inte osäkerhet på sexuell läggning att jobba för rätten till centrala rättigheter som att få sina relationer juridskt erkända, rätten till gayparader, rätten till juridiska könsbyten. Tvärtom är det att jobba för mänskliga rättigheter.

Inte heller skriver jag någonsin och buntar ihop heterosexuella som grupp. Du spekulerar återigen utan att ha läst vad jag skriver här på bloggen. Jag är inte emot heterosexuella, flera av de som gjort det viktigaste arbetet mot HBT-fientlighet i Sverige och andra länder är heterosexuella. Men det är ett problem att en del heterosexuella är homofientliga och det måste man berätta om vi ska kunna bekämpa fördomarna.

Men i din retorik verkar det som man är antingen-eller. Antingen är man för heterosexuella eller för homosexuella. Det är samma typ av retorik som när vissa grupper menar att man antingen är för svenskar eller för invandrare. Man kan tydligen inte vara både-och. Jag är för medmänniskor och medborgerliga rättigheter. För varje individ.

Magnus

"Som heterosexuell kan jag tycka det märkligt att vissa personer ska ha bättre samhällsservice och värderas högre än andra, enbart på grund av deras sexuella läggning."

Du menar på fullt allvar att du är avundsjuk på homosexuella? Du kan väl testa gå hand i hand med någon heterokillpolare en fredagkväll. Även om ni är hetero kan ni nog hantera att hålla varann i hand några timmar. Du känner dig då så priviligierad eftersom du vet att om du blir nerslagen (vilket tyvärr är ganska sannolikt) så kan du anmäla det som hatbrott. Hur ofta har du blivit nerslagen för att du är hetero?

Och det är ju ofta som böggäng knackar ner heterosexuella eller hur? Har du något exempel i Sverige? Du kan väl skicka en länk då. Eller var det där bara återigen ett "det är egentligen mest synd om oss som är etniskt svenska heteromän".

Magnus, önskar du att du vore bög så att du fick "en bättre situation i samhället"? Du gissar du skulle få fler rättigheter och bli mer respekterad av din omgivning då? Har du själv några homokompisar?

Bengt

onsdag, maj 27, 2009 8:17:00 em  
Anonymous Clapham said...

@ Magnus
Kan du tänka dig någon som helst anledning till att polisen och samhället klassar vissa brott som hatbrott?

onsdag, maj 27, 2009 8:21:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Jag ska säga att det är helt legitimt att diskutera om vi ska ha regel om straffskärpning vid hatbrott men då får ju debatten vara mer seriös än att man låtsas som att det är lika vanligt böggäng misshandlar heterosexuella pga deras sexuella läggning som att heterogäng misshandlar homosexuella.

Man kan också diskutera om hatbrottsregeln bara ska gälla för minoriteter. Själv menar jag att man mycket väl skulle kunna tillämpa lagen tex om en heterosexuell eller etnisk svensk blir attackerad.

Det är alltså inte HBT-fientligt i sig att vara mot lagar mot diskriminering, hets och hatbrott generellt. Det avgörande är vilka motiv man har. Men när man låtsas som att homosexuella och bisexuella generellt är priviligierade i samhället pga en sådan paragraf då har man inte rätt proportioner.

Magnus skriver

"Likaså får förövare som misshandlar homosexuella håradre straff än förövare som som misshandlar heterosexuella."

Det där är tyvärr inte sant. Det är tvärtom mycket sällan som straffskärpnningsparagrafen används vid hatbrott. Någon gjorde en systematisk granskning av ca 400 anmälda hatbrott pga sexuell läggning för några år sedan. Av dem så lämnades 24 till åtal och rättegång (de flesta anmälningar leder inte till rättegång efterssom man inte hittar den skyldige och-eller att bevisen inte bedöms som tillräckliga för en fällande dom).

Av de 24 åtalade var det 2 (två) där domstolen explicit berättade att de höjt straffet med hänvisning till att det var ett hatbrott. Det är 7 %. Och av de ca 400 polisanmälningarna om hatbrott är det ca 0,5 %.

Det är alltså en myt att straffskärpningsparagrafen används systematiskt. Tvärtom är domstolar alltför försiktiga med att använda det.

Bengt

onsdag, maj 27, 2009 8:40:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

A p s e

1. Har du något exempel på när du har blivit kallad homofob?

2. Om ja: Vad spelar det för roll? Varför är det så farligt att bli kallad homofob? Om man nu av olika anledningar är skeptisk till homosexuella och är motståndare till att homosexuella har samma rättigheter och villkor som heterosexuella, så är det väl bara att stå för det?

M a g n u s

Är du generellt tveksam till hatbrotts- och hetslagar, eller bara att hbt-personer är inkluderade i lagarna?

onsdag, maj 27, 2009 9:25:00 em  
Blogger p. said...

@John Apse "Fel! Alla skall behandlas lika. Oavsett kön och sexuell läggning." känns jävligt pk. gud vad tråkigt.
---
p.s. word verification blev "comense", kom mig 'osökt' att tänka på common sense...

torsdag, maj 28, 2009 1:26:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag har upplevt det.
Åkte T-bana och satt mittemot två unga tjejer som hånglade.
Läste min bok och gav dom ingen uppmärksamhet.
Då slutade dom och en sa:
"Blir du kåt nu jävla heterogubbe?".
Jag svarade inte utan dom gick av och skulle tydligen till Pride...

När jag arbetade i resebranschen så fanns det en hel del HBT-personer.
Dom gav ofta kommentarer som "du är säkert bög", "jag kan omvända dig"
eller "kom in på toa så skall jag visa dig hur en avsugning går till som bara
en man kan ge". När jag skulle gifta mig fick jag höra hur äckligt det var och
vilket misslyckad bröllopsnatt det skulle bli utan en man till mig. Ingen ide
att klaga dock för ingen chef brydde sig. Cheferna var HBT i stor grad.

lördag, december 12, 2015 5:35:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home